Endometrioza: tratament, operație, medicamente și remedii naturiste. Ceaiul și alimentele eficiente care reduc simptomele

Endometrioza - Foto: Freepick @jofreepik @zinkevych
Endometrioza, remedii și tratament. Ce metode de tratament îți poate propune medicul, ce remedii naturiste există și care sunt alimentele rele pentru endometrioză.

Endometrioza este o afecțiune în care țesuturi similare cu mucoasa uterină se dezvoltă în alte locuri, cum ar fi ovarele și trompele uterine.

Endometrioza poate afecta femeile de orice vârstă, inclusiv adolescentele.

VEZI: Endometrioza: simptome și diagnostic. Cum știi dacă ai endometrioză. Dijmărescu: Apare din ce în ce mai mult la suprafață

Este o afecțiune pe termen lung care poate avea un impact semnificativ asupra vieții tale, dar există tratamente care te pot ajuta.

Cel mai frecvent simptom al endometriozei este durerea pelviană, în special în timpul perioadei menstruale. În loc de crampele enervante pe care le au multe femei în timpul menstruației, femeile cu endometrioză se confruntă adesea cu dureri severe care pot fi dificil de gestionat. Alte simptome includ:

- durere în timpul actului sexual

- durere la urinare sau la mișcările intestinale

- sângerări abundente și excesive în timpul menstruației

- diaree

- constipație

- balonare

- oboseală

În ceea ce privește tratamentul, endometrioza nu are leac și poate fi dificil de tratat. Tratamentul are ca scop ameliorarea simptomelor, astfel încât afecțiunea să nu interfereze cu viața pacientului de zi cu zi.

Tratamentul poate fi administrat pentru:

- ameliorarea durerii

- îndepărtarea țesutului endometriotic

- a îmbunătăți fertilitatea

- reduce șansele ca afecțiunea să revină, potrivit NHS.

Ginecologul va discuta cu dumneavoastră despre opțiunile de tratament și vă va prezenta riscurile și beneficiile fiecăruia.

Atunci când decideți care este tratamentul potrivit pentru dumneavoastră, trebuie să luați în considerare mai multe aspecte.

Acestea includ:

- vârsta

- care sunt principalele dumneavoastră simptome, cum ar fi durerea sau dificultatea de a rămâne însărcinată

- dacă ați putea dori să rămâneți însărcinată în viitor - unele tratamente vă pot împiedica să rămâneți însărcinată

- cum vă simțiți în legătură cu intervenția chirurgicală

- dacă ați mai încercat vreunul dintre tratamente

Este posibil ca tratamentul să nu fie necesar dacă simptomele dvs. sunt ușoare, dacă nu aveți probleme de fertilitate sau dacă vă apropiați de menopauză, când simptomele se pot ameliora fără tratament.

Endometrioza se ameliorează uneori de la sine, dar se poate înrăutăți dacă nu este tratată. O opțiune este să urmăriți simptomele și să decideți să faceți tratament dacă acestea se înrăutățesc.

Endometrioza - Medicamente pentru durere

Antiinflamatoarele (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi încercate pentru a vedea dacă vă ajută să reduceți durerea. Acestea pot fi utilizate împreună pentru dureri mai severe.

Aceste analgezice sunt disponibile pentru a fi cumpărate din farmacii. Spuneți-i medicului dacă luați analgezice de câteva luni și încă aveți dureri.

Endometrioza - Tratamentul hormonal

Scopul tratamentului hormonal este de a limita sau de a opri producția de estrogen în corpul dumneavoastră, deoarece estrogenul încurajează țesutul endometriozic să crească și să se elimine. 

Limitarea estrogenului poate micșora țesutul endometriozic din organism și reduce durerea provocată de endometrioză.

Dar tratamentul hormonal nu are niciun efect asupra aderențelor (zone "lipicioase" de țesut care pot face ca organele să fuzioneze între ele) și nu poate îmbunătăți fertilitatea.

Unele dintre principalele tratamente pe bază de hormoni pentru endometrioză includ:

- pilula contraceptivă orală combinată

- progestogene, inclusiv sistemul intrauterin (IUS), injecția contraceptivă, implantul contraceptiv și pilula numai cu progestogeni

Dovezile sugerează că aceste tratamente hormonale sunt la fel de eficiente în tratarea endometriozei, dar au efecte secundare diferite.

Puteți discuta diferitele opțiuni și efectele secundare ale acestora cu medicul.

Majoritatea tratamentelor hormonale reduc șansele de sarcină în timpul utilizării lor, dar nu toate sunt autorizate ca și contraceptive.

Tratamentele hormonale contraceptive nu au un efect permanent asupra fertilității dumneavoastră.

Endometrioza - Pilula contraceptivă orală combinată

Ce faci dacă e cutremur noaptea. Ce este "triunghiul supraviețuirii" și de ce trebuie să ai un rucsac de URGENȚĂ. Biriș: Se rămâne fără curent și fără semnal la telefon

"Nu mai e vorba de o ruptură între generații, ci de o mutație". Mesaj despre societate: Cei noi se distanțează de cei vechi, chiar dacă cei vechi sunt formidabili

Frigul, spulberat de psihiatru: -20 de grade... unde e coșmarul? De demult, iarna era iarnă, frigul era frig. Noi ne plângem de o țâră de bură. Nordicii nu foloseau blană de oaie, ci fulgi de gâscă

Pilula contraceptivă combinată conține hormoni estrogeni și progestogeni. 

Aceasta poate ajuta la ameliorarea simptomelor și poate fi utilizată pe perioade lungi de timp.

Ea oprește eliberarea ovulelor (ovulația) și face ca menstruația să fie mai ușoară și mai puțin dureroasă.

Acest contraceptiv poate avea efecte secundare, dar puteți încerca diferite mărci până când găsiți una care vi se potrivește.

Medicul vă poate recomanda să luați 3 pachete de pilule la rând, fără pauză, pentru a minimiza sângerările și a îmbunătăți orice simptome legate de sângerări, potrivit sursei citate anterior.

Endometrioza - Progestogeni

Progestogenele sunt hormoni sintetici care se comportă ca hormonul natural progesteron.

Aceștia acționează prin împiedicarea creșterii rapide a mucoasei uterine și a oricărui țesut endometriotic.

Dar pot avea efecte secundare, cum ar fi:

- balonare

- modificări ale dispoziției

- sângerări neregulate

- creșterea în greutate

Progestogenele utilizate pentru tratarea endometriozei includ:

- sistemul intrauterin (IUS), un mic dispozitiv care este plasat în uter și eliberează progestogeni

- injecția contraceptivă

- implantul contraceptiv

- pilula numai cu progestogen

- comprimatele cu progesteron care nu sunt contraceptive, cum ar fi noretisteronul

- analogi ai hormonului eliberator de gonadotropină (GnRH)

Analogii GnRH sunt hormoni sintetici care provoacă o menopauză temporară prin reducerea producției de estrogeni.

Acestea sunt uneori administrate dacă alte tratamente hormonale nu sunt potrivite pentru dumneavoastră, pentru a ajuta la reducerea durerii sau după o intervenție chirurgicală laparoscopică pentru o perioadă scurtă de timp.

Analogii GnRH nu sunt autorizați ca formă de contracepție, astfel încât trebuie să folosiți în continuare metode contraceptive în timp ce îi utilizați.

Endometrioza - Intervenție chirurgicală

Intervenția chirurgicală poate fi utilizată pentru a îndepărta sau distruge zonele de țesut endometriotic, ceea ce poate ajuta la ameliorarea simptomelor.

Tipul de intervenție chirurgicală pe care o veți face va depinde de locul unde se află endometrioza și de cantitatea acesteia.

Unele dintre opțiuni sunt:

- laparoscopie - tehnica cea mai frecvent utilizată

- histerectomia

Orice procedură chirurgicală comportă riscuri. Este important să discutați despre acestea cu chirurgul dumneavoastră înainte de a vă supune tratamentului.

Endometrioza - Laparoscopie

Inciziile mari sunt evitate deoarece chirurgul folosește un instrument numit laparoscop.

Acesta este un mic tub cu o sursă de lumină și o cameră, care trimite imagini din interiorul burții sau pelvisului către un monitor de televiziune.

În timpul laparoscopiei, se folosesc instrumente fine pentru a tăia sau pentru a aplica căldură, un laser sau un fascicul de gaz special pe peticele de țesut endometriozic pentru a le distruge sau a le îndepărta.

Adeziunile și orice chisturi ovariene, numite endometrioame, care s-au format ca urmare a endometriozei, pot fi, de asemenea, îndepărtate cu ajutorul unora dintre aceste tehnici.

Procedura se efectuează sub anestezie generală, astfel încât veți dormi și nu veți simți nicio durere în timp ce se desfășoară.

Deși acest tip de intervenție chirurgicală vă poate ameliora simptomele și, uneori, poate contribui la îmbunătățirea fertilității, problemele pot să reapară, mai ales dacă o parte din țesutul de endometrioză rămâne în urmă.

Tratamentul hormonal ar putea fi utilizat după operație pentru a ajuta la obținerea unor rezultate mai bune și de durată mai lungă.

Endometrioza - Histerectomie

Dacă intervenția chirurgicală cu gaura cheii și alte tratamente nu au funcționat și nu doriți să încercați să rămâneți însărcinată, îndepărtarea uterului (o histerectomie) ar putea fi o opțiune.

O histerectomie este o operație majoră care va avea un impact semnificativ asupra corpului.

Decizia de a face o histerectomie este o decizie importantă pe care ar trebui să o discutați cu medicul dumneavoastră de familie sau cu ginecologul.

Histerectomiile nu pot fi inversate și, deși puțin probabil, simptomele endometriozei ar putea reveni după operație.

Dacă ovarele și colul uterin sunt lăsate la locul lor, este mai probabil ca durerile cauzate de endometrioză să revină.

Dacă ovarele vă sunt îndepărtate în timpul unei histerectomii, ar trebui să se discute cu dumneavoastră posibilitatea de a avea nevoie de terapie de substituție hormonală (HRT) după aceea. 

Dar nu este clar ce curs de HRT este cel mai bun pentru femeile care au endometrioză.

De exemplu, HRT numai cu estrogen poate determina reapariția simptomelor dumneavoastră dacă rămân plasturi de endometrioză după operație.

Acest risc este redus prin utilizarea unui tratament combinat de HRT (estrogen și progesteron). Dar administrarea de HRT combinată este legată de o mică creștere a riscului de apariție a cancerului de sân.

Discutați cu medicul despre cel mai bun tratament pentru dumneavoastră.

Tratamente naturiste pentru endometrioză

 

Găsirea unei ameliorări a simptomelor este importantă pentru femeile care încearcă să gestioneze această afecțiune, mai ales dacă nu a fost elaborat încă un plan de tratament. Din fericire, există o mulțime de remedii de casă pe care le puteți folosi pentru a ajuta la reducerea rapidă a simptomelor.

1. Căldura

Dacă simptomele se manifestă și aveți nevoie de ușurare, căldura este unul dintre cele mai bune remedii de casă pe care le aveți la dispoziție. Căldura poate relaxa mușchii pelvieni, ceea ce poate reduce crampele și durerea. Poți folosi băi calde, sticle cu apă caldă sau tampoane de încălzire pentru a trata eficient crampele.

2. Medicamente antiinflamatoare fără prescripție medicală

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene fără prescripție medicală pot oferi o ameliorare rapidă a crampele dureroase cauzate de endometrioză.

3. Uleiul de ricin

Uleiul de ricin a fost folosit de sute de ani pentru a trata endometrioza. Poate fi folosit chiar la început, când se simt primele crampele, pentru a ajuta organismul să scape de excesul de țesuturi. Este important ca această tehnică să fie folosită doar înainte de fluxul menstrual, și nu în timpul acestuia.

Uleiul de ricin trebuie masat direct în abdomen. De asemenea, îl puteți amesteca cu câteva picături de ulei esențial relaxant, cum ar fi lavanda, pentru a ajuta la relaxarea mușchilor pelvieni, și îl puteți aplica pe o compresă caldă pe care să o puneți pe abdomen.

4. Turmeric

Turmericul are proprietăți antiinflamatorii puternice care pot fi benefice pentru persoanele care se confruntă cu simptome de endometrioză. De asemenea, poate fi folosit pentru a gestiona endometrioza pe termen lung. Unele cercetări au descoperit chiar că are capacitatea de a inhiba creșterea endometrială.

Poți lua capsule de turmeric sau poți prepara un ceai de turmeric fierbând o cană de apă și adăugând o linguriță atât de turmeric, cât și de pudră de ghimbir. Puteți adăuga, de asemenea, miere și lămâie. Beți acest lucru de trei ori pe zi în timp ce vă confruntați cu simptome și cel puțin o dată pe zi atunci când îl folosiți pentru întreținere.

5. Alegeți alimente antiinflamatorii

Acest lucru nu va oferi o ameliorare rapidă a simptomelor, dar ar putea ajuta la gestionarea endometriozei pe termen lung. Evitând alimentele care provoacă inflamații și crescând alimentele cu proprietăți antiinflamatorii în dieta dumneavoastră, puteți reduce simptomele în viitor.

Alimentele care trebuie evitate în endometrioză includ:

- lactatele

- alimentele procesate bogate în zaharuri rafinate

- cofeina

- alcoolul

Alimentele bune pentru endometrioză:

- legume cu frunze verzi

- broccoli

- țelină

- afine

- somon

- ghimbir

- semințe de chia

6. Masajele pelviene

Masarea mușchilor pelvieni poate ajuta la relaxarea acestora și la reducerea inflamației, reducând crampele. Folosirea câtorva picături de ulei esențial de lavandă de înaltă calitate poate ajuta la relaxarea suplimentară a mușchilor. Masează ușor zona afectată timp de 10-15 minute la un moment dat, potrivit Healthline.

Masajele pelviene ar trebui folosite doar înainte de ciclul menstrual; poate agrava simptomele dacă îl folosești ca tratament în timpul perioadei menstruale.

7. Ceai de ghimbir

Unele persoane cu endometrioză se confruntă cu greață ca urmare a afecțiunii. Ceaiul de ghimbir este unul dintre cele mai bune remedii de casă pentru tratarea grețurilor, iar cercetările au arătat în mod constant că este atât sigur, cât și eficient.

Trebuie doar să adăugați pliculețele de ceai într-o cană de apă clocotită și să le beți de două-trei ori pe zi atunci când aveți greață.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel