Empatie cognitivă, influențată de testosteron? Concluziile celui mai recent studiu
04 sep 2019, 10:17

Cercetătorii studiază relația dintre empatie și testosteron FOTO: pexels.com
Testosteronul nu reduce empatia cognitivă, arată cel mai mare studiu care analizează relația dintre cele două.

Empatie cognitivă, testosteron. Cercetători din State au demonstrat în urma a două studii randomizate, controlate, în care s-a administrat testosteron la 650 de bărbați, că acest hormon nu ar afecta în niciun fel empatia cognitivă, capacitatea omului de a ”citi” emoțiile de pe chipul celorlalți. "Bineînțeles, suspectul principal când avem ceva diferențiat puternic de sex este testosteronul", spune Gideon Nave, profesor asistent de marketing în Școala Penn's Wharton.

De multă vreme se știe că autismul este mult mai răspândit la bărbați decât la femei, însă nu s-a descoperit încă motivul. "Mai multe studii anterioare au sugerat o conexiune între testosteron și empatia cognitivă redusă, dar probele au fost foarte mici, și este foarte dificil să se determine o legătură directă. Rezultatele noastre arată fără echivoc că nu există o relație de cauzalitate liniară între expunerea de testosteron și empatia cognitivă", susține cercetătorul Amos Nadler, de la Western University, primul autor al studiului, citat de medicalxpress.

Munca lor a fost publicată în revista ”Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences”.

Empatie cognitivă, testosteron: cercetări anterioare

Studii anterioare susțin că ar exista o legătură între expunerea la testosteron și empatia cognitivă redusă. O cercetare din 2011 a constatat că administrarea de testosteron la 16 femei sănătoase le-a redus performanța de a "citi" emoții. Rezultatele au sugerat că testosteronul le-a afectat performanța. Cercetarea susține că raportul dintre lungimea celui de-al doilea deget al participantului la cel de-al patrulea deget, cunoscut sub numele de raport 2-D: 4-D, ca reprezentant al sensibilității la testosteron.

Empatie cognitivă, testosteron: rezultatele

Echipa de cercetare a efectuat două studii randomizate controlate în care 643 de bărbați sănătoși au primit testosteron sau placebo, au completat chestionare și au îndeplinit sarcini comportamentale care le-au măsurat empatia cognitivă. Apoi, participanților li s-a arătat o fotografie cu ochii unui actor și au fost rugați să spună ce starea emoțională recunosc în imagine.

Acestora li s-au măsurat raportul 2-D: 4-D – dintre al doilea și al patrulea deget. În timp ce gelul de testosteron a crescut nivelul participanților la hormon, cercetătorii nu au găsit nicio dovadă că administrarea de testosteron a afectat performanța la testele empatiei cognitive. Nu au găsit nicio relație între performanța participanților la teste și raportul lor 2-D: 4-D, mai arată sursa citată.

"Rezultatele sunt simple. (...) Cu toate acestea, este important de menționat că absența dovezilor nu este o dovadă a absenței. Am constatat că nu există dovezi care să susțină acest efect al testosteronului, dar asta nu exclude niciun efect posibil. Din ceea ce știm, totuși, se pare că, dacă testosteronul are o influență, efectul este complex, nu liniar. Realitatea nu este, de obicei, atât de simplă", apreciază Gideon Nave.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

ce beneficii iti aduce mustul - FOTO: Freepik@stockking
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?