Emoțiile și constipația. Psiholog: Este mai frecventă în rândul femeilor

emotiile si constipatia. FOTO Pexels @ Miriam Alonso
Ce legătură există între emoții și constipație, dar mai ales cum se pot vindeca traumele care duc la aceasta. Cu câteva exerciții simple, prin joacă și cu puțin umor.

Constipația este una dintre cele mai frecvente probleme digestive ale omului, fie că este copil sau adult, iar parte dintre cauze pot fi de natură emoțională. 

”Părinții vin cu problema copiilor micuți, în general cu vârsta cuprinsă între un an și 7 ani, și la un moment dat tot explicându-le ce să facă pentru a-i ajuta pe copii, am întrebat și care este istoricul copilului, ce s-a întâmplat în viața lui intrauterină și m-am dus puțin cu atenția către mamă, către istoricul mamei, ce s-a întâmplat cu sarcinile ei, cu nașterea copilului care suferă de constipație.

Ce am observat este că de cele mai multe ori, acești copii care au probleme de constipație de cauză emoțională au mame care au trecut fie printr-un avort, întrerupere de sarcină spontană, fie printr-o pierdere de sarcină, fie ele, atunci când au fost copii nu au fost dorite, practic, bunica de astăzi nu a dorit mama copilului și a încercat să facă avort, se duc mult în spate”, explicat psihologul Otilia Mantelers, la ”Tinerețe fără Bătrânețe” de la Digi 24.

De altfel, psihologul a subliniat faptul că există o legătură metaforică între ceea ce s-a întâmplat în viața acelei mame și constipația copilului. 

Recomandările psihologului

Ceea ce le recomandă psihologul acestor părinți este de a avea un ”dialog vindecător” cu aceștia, pentru că de cele mai multe ori se stresează foarte tare și recurg chiar la amenințări.

”Aș face un proiect în familie, astfel încât copilul să se simtă mai în siguranță cu mama și cu tata. Asta înseamnă să petrec mai mult timp, să judec și să critic mai puțin, cumva să mă abțin de la lucrurile răutăcioase pe care le fac în relații. 

Iar pe fondul acestei siguranțe, m-aș juca. Atunci când ești constipat, ești neputincios, căci o parte din tine, copil, decide 'ia, să mă strâng eu', 'ia, să nu dau drumul la ceva, vreun secret' , dar cu toate acestea mă simt neputincios, pentru că mă doare corpul, nu dorm bine. Totul cu joacă și umor”, a mai spus psihologul. Pe lângă acest joc, desigur, este necesară prezentarea la medic.

În privința adulților, psihologul a precizat că acest simptom al constipației este mai frecvent în rândul femeilor.

”Este fix linia aceasta maternă, de cât de tare s-a conectat mama mea cu mine, cât de tare m-a vrut, știa că mă vrea. Eu în viața intrauterină am fost în contact cu aparatul ei digestiv, cu viața ei emoțională, cu metabolismul ei, cu sistemul ei nervos, cu tot. Nu știu cognitiv, dar emoțional, da”, a subliniat Otilia Mantelers.

”Totul este științific, studiile au arătat că o celulă care nu are creier are memorie, iar alte studii spun că de la 12 săptămâni fătul are o viață emoțională foarte activă”, a menționat specialistul.

Mai mult, acesta a ținut să precizeze că nu doar traumele contribuie la problemele legate de digestie, ci și stresul cotidian.

Constipația, cauze frecvente și tratament. Mișcarea este unul dintre remediile ei

Constipația este o afecțiune a tubului digestiv, prezentă la aproximativ 20-40% dintre persoanele adulte, care se manifestă prin scăderea frecvenței de eliminare a materiilor fecale sau a eliminării cu efort.

Cele mai frecvente cauze ale constipației 

- Regimul alimentar dezechilibrat bogat în grăsimi animale, zahăr procesat sau un procent redus de fibre alimentare;

- Masticație necorespunzătoare datorită afecțiunilor dentare;

- Schimbări de mediu care predispun la amânarea defecației în mod conștient;

- Utilizarea anumitor medicamente care diminuează peristaltismul intestinal (antiacide, antispasmice, antidepresive triciclice, anticonvulsive, suplimente cu fier, antiinflamatoare nesteroidiene, hipotensive)

- Abuzul de laxative;

- Sarcina: în timpul sarcinii există mai mulți factori favorizanți care pot determina apariția spasmului reflex al sfinterului anal: presiune exercitată de uterul gravid asupra colonului, modificări hormonale specifice sarcinii, modificări ale dietei, hemoroizi, fisuri anale;

- Compresia mecanică asupra colonului exercitată de către: bride aderente postoperatorii, tumori intestinale, hernie abdominală, leziuni neurologice la nivelul coloanei vertebrale cu afectarea secundară a intestinului, boli ale țesutului conjunctiv (lupus eritematos, sclerodermie), amiloidoză, potrivit Nature. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Ce este ocluzia intestinală și care sunt cauzele sale. Medic: Apare la vârste tot mai mici

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel