EMA, avertisment despre pandemia Covid: În curs de desfăşurare în Europa

ema avertisment despre pandemia covid. FOTO: Freepik @stefamerpik
Pandemia Covid este încă prezentă în Europa. EMA lansează un avertisment în acest sens.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că pandemia de COVID-19 încă nu s-a încheiat în pofida scăderii numărului de cazuri şi de decese, cerând ţărilor să implementeze programe de vaccinare cu doze booster înainte de venirea iernii, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Datele adunate în ultimele săptămâni ”au arătat că a existat o scădere a numărului total de cazuri şi de decese asociate COVID-19 în Europa”, a declarat responsabilul strategiei de vaccinare a EMA, Marco Cavalieri.

”Cu toate acestea, pe măsură ce se apropie toamna, trebuie să ne pregătim pentru un nou val de infecţii, conform tendinţei manifestate de virus în ultimii doi ani”, a declarat Cavaleri în cadrul unei conferinţe de presă a EMA, fără a oferi însă cifre exacte.

SUA a scăpat de pandemie

Preşedintele american Joe Biden a declarat duminică la CBS că pandemia de COVID s-a încheiat în Statele Unite. ”Pandemia s-a terminat. Mai avem încă o problemă cu COVID. Mai avem multă muncă în acest dosar, dar pandemia s-a încheiat”, a afirmat Biden pentru ”60 Minutes”, notează Agerpres.

În timp ce Statele Unitele ale Americii sunt ”libere de pandemie”, Agenţia Europeană pentru Medicamente, cu sediul la Amsterdam, estimează însă că pandemia continuă în Europa.

”Credem în continuare că pandemia este în curs de desfăşurare în Europa”, a declarat Steffen Thirstrup, medicul-şef al agenţiei europene, în cadrul unei videoconferinţe.

”Este important ca statele membre să se pregătească pentru administrarea vaccinurilor, în special a vaccinurilor adaptate (împotriva variantei Omicron), pentru a preveni răspândirea acestei boli în Europa”, a adăugat el.

Săptămâna trecută, EMA a aprobat primul vaccin - o versiune adaptată a Comirnaty de la Pfizer/BioNTech - care ţinteşte subvariantele extrem de contagioase BA.4 şi BA.5 ale Omicron.

În România, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 2.303 cazuri noi de persoane infectate cu Covid, iar de la începutul pandemiei s-a ajuns la 3.256.352 de cazuri, în timp ce numărul deceselor este de 66.937, cu 12 noi decese în ultimele 24 de ore, potrivit bilanțului transmis de Ministerul Sănătății.

Pandemia de COVID, o nouă fază. OMS: Riscăm mai multe variante, mai multe decese și mai multă incertitudine

Pandemia de COVID pare să fie pe sfârșite. În condițiile în care decesele COVID sunt în scădere, directorul general al OMS spune că pandemia s-ar putea termina în curând. Asta doar dacă țările respectă metodele de prevenție, a precizat directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-un briefing de presă.

"Săptămâna trecută, numărul deceselor săptămânale raportate din cauza COVID-19 a fost cel mai mic din martie 2020. Nu am fost niciodată într-o poziție mai bună pentru a pune capăt pandemiei – nu suntem încă acolo, dar sfârșitul este la vedere", a spus Ghebreyesus.

OMS, set de măsuri 

OMS a lansat șase scurte informări de politică cu măsuri pe care țările trebuie să le ia acum pentru a se asigura că pandemia nu se agravează, printre care testarea și vaccinarea.

”Un alergător de maraton nu se oprește atunci când linia de sosire intră în vizor. Aleargă mai greu, cu toată energia pe care o are. La fel trebuie să facem și noi. Putem vedea linia de sosire, suntem într-o poziție câștigătoare, dar acum este cel mai rău moment pentru a nu mai alerga. Dacă nu profităm de această oportunitate acum, riscăm mai multe variante, mai multe decese, mai multe perturbări și mai multă incertitudine”, a adăugat Ghebreyesus, potrivit Health.

Pandemia de COVID, următoarea fază

Experții explică care ar putea fi următoarea fază a pandemiei, dacă putem ajunge acolo cu măsurile actuale de sănătate publică pe care le avem în vigoare și ce ar putea reprezenta un risc pentru planurile noastre de revenire la normalitate. Deși peste 50.000 de cazuri noi de COVID sunt încă raportate zilnic în SUA, rata mortalității covid scade și poate semnala că ajungem la o nouă fază, mai ușor de gestionat a pandemiei, notează Health. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Adrian Marinescu, despre gripa sezonieră: Ne apropiem de încheierea pandemiei și de un sezon așa cum aveam înainte. Să ne ferim de oamenii bolnavi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel