EMA: administrarea dozei ''booster'', cel mai devreme la trei luni după vaccinarea cu schema iniţială

Vaccin
EMA susține că administrarea dozei a treia a vaccinului poate fi făcută cel mai devreme după trei luni de la finalizarea schemei inițiale.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a anunţat că dozele de supra-rapel ("booster") ale vaccinurilor anti-COVID-19 pot fi administrate cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare cu două doze, în contextul îngrijorărilor extreme provocate de creşterea numărului de infectări în Europa.

"Deşi recomandarea actuală este aceea de a administra doze 'booster' cu preferinţă după şase luni, datele actuale disponibile susţin administrarea sigură şi eficientă a dozei 'booster' cel mai devreme la trei luni după finalizarea schemei iniţiale de vaccinare", a declarat directorul departamentului de strategie vaccinală din cadrul EMA, Marco Cavaleri, într-o conferinţă de presă, citează Agerpres.

Deşi EMA se pregăteşte să examineze orice vaccin ce va fi modificat pentru a combate noua variantă Omicron, dacă va fi nevoie, combaterea răspândirii variantei dominante Delta ar trebui să fie prioritară în lupta împotriva actualului val al pandemiei de COVID-19, a adăugat el.

"Situaţia imunologică rămâne extrem de îngrijorătoare în Europa. Varianta Delta rămâne principala ţintă a acţiunilor de sănătate publică desfăşurate pentru a combate pandemia şi consecinţele ei", a mai spus Marco Cavaleri.
El a precizat că producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 vor trebui să transmită Agenţiei Europene pentru Medicamente rezultatele testelor de laborator realizate pentru a stabili nivelurile de anticorpi neutralizanţi generate de serurile lor împotriva variantei Omicron, în cadrul unei proceduri demarate cu scopul de a determina necesitatea reală privind modificarea şi actualizarea acestor vaccinuri.

BioNTech şi Pfizer au devenit miercuri primii dezvoltatori de vaccinuri anti-COVID-19 care au publicat aceste date şi au precizat că schema lor de vaccinare cu trei doze este capabilă să neutralizeze varianta Omicron.

OMS a adăugat că administrarea dozelor din schema iniţială de vaccinare în ţările sărace ar trebui să fie prioritară la nivel mondial şi, din acest motiv, recomandă dozele "booster" doar pentru persoanele cu afecţiuni medicale preexistente şi celor care au primit un vaccin anti-COVID-19 cu patogen inactivat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel