Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
"Electrolit" este un termen generic pentru particulele care poartă o sarcină electrică pozitivă sau negativă. În nutriție, termenul se referă la mineralele esențiale din sânge, sudoare și urină.
Atunci când aceste minerale se dizolvă într-un lichid, ele formează electroliți - ioni pozitivi sau negativi în procesele metabolice.
Electroliții care se găsesc în corpul tău includ:
- Sodiu
- Potasiu
- Magneziu
- Calciu
- Clorură
- Fosfat
- Bicarbonat
Acești electroliți sunt necesari pentru diverse procese corporale, inclusiv pentru buna funcționare a nervilor și a mușchilor, menținerea echilibrului acido-bazic și menținerea hidratării.
Electroliții sunt esențiali pentru menținerea funcționării sistemului nervos și a mușchilor, precum și a echilibrului mediului intern.
Vezi și: De ce sughiți. Când să consulți medicul, dacă sughițul se prelungește și cum să îl previi
Sodiul joacă un rol esențial în a ajuta celulele să mențină un echilibru corect al fluidelor. De asemenea, este folosit pentru a ajuta celulele să absoarbă substanțele nutritive. Este cel mai abundent ion electrolitic care se găsește în organism, confrom Cleveland Clinic.
- Hipernatremia (prea mult sodiu): Poate provoca confuzie sau schimbări de comportament, reflexe neobișnuit de puternice și pierderea controlului muscular, convulsii și comă.
- Hiponatremia (nu este suficient sodiu): Confuzie, iritabilitate, reflexe slăbite, greață și vărsături, convulsii și comă.
Magneziul ajută celulele să transforme nutrienții în energie. Creierul și mușchii tăi se bazează foarte mult pe magneziu pentru a-și face treaba.
- Hipermagneziemie (prea mult magneziu): Modificări ale ritmului cardiac și aritmii, reflexe slăbite, scăderea capacității de respirație și stop cardiac.
- Hipomagneziemie (insuficient magneziu): Slăbiciune musculară, contracții și pierderea controlului, aritmii cardiace. Acest lucru se întâmplă frecvent în legătură cu deficiențele de calciu și potasiu.
Vezi și: Lămâile pot preveni pietrele la rinichi. O singură felie oferă 51% din aportul zilnic de vitamina C
Creierul tău trimite semnale electrice prin celulele nervoase pentru a comunica cu celulele din tot corpul tău. Aceste semnale se numesc impulsuri nervoase și sunt generate de modificări ale sarcinii electrice a membranei celulelor nervoase.
Modificările se produc datorită mișcării electrolitului sodiu de-a lungul membranei celulei nervoase.
Când se întâmplă acest lucru, se declanșează o reacție în lanț, deplasând mai mulți ioni de sodiu (și schimbarea de sarcină) pe lungimea axonului celulei nervoase.
Electroliții de calciu sunt necesari pentru contracția musculară. Acesta permite fibrelor musculare să alunece împreună și să se deplaseze unele peste altele pe măsură ce mușchiul se scurtează și se contractă.
Magneziul este, de asemenea, necesar în acest proces, astfel încât fibrele musculare să poată aluneca spre exterior și mușchii să se poată relaxa după contracție.
Apa trebuie să fie păstrată în cantități corecte atât în interiorul, cât și în exteriorul fiecărei celule din corpul tău.
Electroliții, în special sodiul, ajută la menținerea echilibrului lichidelor prin osmoză.
Osmoza este un proces prin care apa se deplasează prin peretele membranei celulare de la o soluție diluată (mai multă apă și mai puțini electroliți) către o soluție mai concentrată (mai puțină apă și mai mulți electroliți).
Acest lucru împiedică celulele să explodeze din cauza faptului că sunt prea pline sau să se micșoreze din cauza deshidratării.
Pentru a rămâne sănătos, corpul tău trebuie să își regleze pH-ul intern.
pH-ul este o măsură a cât de acidă sau alcalină este o soluție. În corpul tău, este reglat de substanțe chimice, sau de acizi și baze slabe, care ajută la minimizarea schimbărilor din mediul tău intern.
De exemplu, sângele tău este reglat pentru a rămâne la un pH de aproximativ 7,35 - 7,45. Dacă se abate de la această valoare, organismul tău nu poate funcționa corespunzător și te simți rău.
Echilibrul corect de electroliți este fundamental pentru a menține nivelul pH-ului din sânge.
Atunci când transpiri, pierzi atât apă, cât și electroliți, în special sodiu și clorură.
Prin urmare, perioadele lungi de exerciții fizice sau de activitate, în special pe căldură, pot provoca pierderi semnificative de electroliți.
Se estimează că transpirația conține în medie aproximativ 40-60 mmol de sodiu pe litru. Dar cantitatea reală de electroliți pierdută prin transpirație poate varia de la o persoană la alta.
Aportul maxim recomandat pentru sodiu este de 2.300 mg pe zi - ceea ce echivalează cu 6 grame sau 1 linguriță de sare de masă.
Deoarece aproximativ 90% dintre adulți consumă mult mai mult decât atât, majoritatea oamenilor nu au nevoie să înlocuiască sodiul pierdut prin transpirație.
Cu toate acestea, anumite categorii de oameni, cum ar fi sportivii de anduranță care fac exerciții fizice mai mult de două ore sau cei care fac exerciții fizice în condiții de căldură extremă, ar putea dori să ia în considerare consumul de băuturi sportive îmbogățite cu electroliți pentru a-și înlocui pierderile.
Pentru toți ceilalți, obținerea cantității normale de sodiu din alimente și consumul de apă pentru a rămâne hidratați este suficient.
Cel mai bun mod de a atinge și de a menține echilibrul electrolitic este printr-o dietă sănătoasă.
Principalele surse alimentare de electroliți sunt fructele și legumele. Cu toate acestea, în dieta occidentală, o sursă obișnuită de sodiu și clorură este sarea de masă.
Mai jos sunt prezentate câteva alimente care furnizează electroliți:
- Sodiu: Alimentele murate, brânza și sarea de masă.
- Potasiu: Fructe și legume precum bananele, avocado și cartofii dulci.
- Magneziu: Semințe și nuci.
- Calciu: Produse lactate, alternative lactate îmbogățite și legume cu frunze verzi.
- Clorură: Sarea de masă.
Electroliții, cum ar fi bicarbonatul, sunt produși în mod natural în corpul tău, așa că nu trebuie să îți faci griji cu privire la includerea lor în dieta ta.
Unele persoane beau apă cu electroliți sau suplimentează cu electroliți precum sodiu și calciu pentru a se asigura că primesc suficient.
Cu toate acestea, o dietă echilibrată care include surse de electroliți ar trebui să fie suficientă pentru majoritatea.
În mod obișnuit, corpul tău poate regla electroliții în mod eficient și îi poate menține la nivelurile corecte.
Dar în anumite circumstanțe, cum ar fi în timpul episoadelor de vărsături și diaree, când pierderile de electroliți sunt excesive, ar putea fi utilă suplimentarea cu o soluție de rehidratare care conține electroliți.
Cantitatea pe care va trebui să o consumi va depinde de pierderile tale. Reține, de asemenea, că, dacă nu ai niveluri scăzute de electroliți din cauza pierderilor excesive, atunci suplimentarea poate provoca niveluri anormale și, eventual, îmbolnăviri.
Cel mai bine este să îți consulți mai întâi medicul înainte de a suplimenta cu electroliți.
Acestea fiind spuse, electroliții sunt minerale care poartă o sarcină electrică atunci când sunt dizolvate în apă. Sunt vitale pentru sistemul nervos, pentru mușchi și pentru menținerea unui mediu corporal optim.
Majoritatea oamenilor își acoperă necesarul de electroliți printr-o dietă echilibrată, deși poate apărea un dezechilibru dacă ești deshidratat din cauza unei boli sau a căldurii excesive.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...