Efectele secundare ale înotului. Ce boli poți dezvolta

Înotul vă poate ajuta să vă mențineți în formă și să vă răcoriți în zilele călduroase. Dar, specialiștii arată și căteva părți mai puțin benefice ale acestei activități. 

Înotul este un exercițiu care nu implică greutăți și care utilizează majoritatea mușchilor, ceea ce îl face eficient atât pentru rezistența cardio, cât și pentru rezistența musculară. În ciuda beneficiilor sale, înotul poate provoca o varietate de reacții adverse care variază de la iritanți ușoare, cum ar fi mâncărimea pielii, până la reacții adverse mai severe, precum infecțiile bacteriene.


Efecte asupra plămânilor

Deși clorul este utilizat în piscine pentru a ucide bacteriile, poate provoca probleme de sănătate. Potivit unui din 2003, publicat în „Institutul Național de Medicină Sportivă”, clorul crește riscul de astm și afectează funcția pulmonare. Clorul poate agrava, de asemenea, problemele respiratorii și prezintă un risc mai mare pentru copii, care au un sistem imunitar subdezvoltat. Evitați înghițirea apei din piscină și faceți duș înainte și după fiecare ședință de înot cu un săpun natural pentru a preveni iritațiile pielii. 

 

Mâncărimi

Absorbirea clorulu în  piele poate determina mâncărime. Acest lucru apare de obicei atunci când piscina conține o concentrație mare de clor. Când se întâmplă acest lucru, spălați-vă corpul cu săpun natural pentru a elimina clorul. Înotul sau vâslirea în ape puțin adânci, în special acolo unde păsările tind să se adune, vă pot oferi „mâncărimea înotătorului”, care este cauzată de paraziții care se găsesc în melci. Această mâncărime vine adesea cu o erupție cutanată: cosuri roșii care pot apărea în 12 ore, potrivit Departamentului de Sănătate din Dakota de Nord. Evitați ruperea erupției și aplicați cremă de corticosteroizi  pe zonele afectate. Erupția afectează doar aproximativ o treime din persoanele care intră în contact cu paraziții, nu este transmisibilă între oameni și trece de la sine.

Urechea înotătorului

Apa poate rămâne în canalul urechii externe după înot, iar unele persoane pot adăposti bacterii care pot duce la o infecție cunoscută sub numele de urechea înotătorului. În fazele de început, urechea înotătorului provoacă un disconfort ușor și mâncărime, care se agravează prin atingerea sau tragerea urechii infectate. Durerea se agravează pe măsură ce infecția se răspândește; scurgerea de lichide sau puroi este frecventă.  Păstrați urechile uscate și curate pentru a evita infecția.

 

 

Păr uscat, păr umed

Înotul poate provoca, de asemenea, uscăciunea părului. Clorul afectează părul, lăsându-l fragil și uscat. Persoanele cu păr tratat chimic, sunt predispuse la deteriorarea clorului, potrivit Columbia Health. Aplicați balsamul înainte de a înota și purtați o cască pentru înot. Echipamentele de cap nu vă protejează tot părul de apă, astfel că este nevoie să folosiți șampon după înot și  un uscător. Evitați să vă frecați părul cu un prosop sau să îl periați după înot, deoarece poate provoca ruperea, în special atunci când aveți părul subțire. Mai degrabă, folosiți un pieptene cu dinți largi pentru a vă descurca părul umed după ce aplicați balsam.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel