Efectele secundare ale glucozaminei condroitine. Riscuri și complicații

Se estimează că 27 de milioane de adulți din Statele Unite trăiesc cu osteoartrită - cel mai frecvent tip de artrită, potrivit Centrului Național pentru Medicină Complementară și Alternativă al NIH. Afecțiunea este cauzată de descompunerea cartilajului iar persoanele cu artroză suferă de durere, leziuni articulare și mișcare limitată. Multe suplimente de artrită conțin glucozamină și condroitină, ambele fiind reglementate de FDA ca aliment mai degrabă decât ca medicament. Condroitina de glucozamină este utilizată pentru ameliorarea durerilor articulare, îmbunătățirea funcției articulare și diminuarea inflamației. Majoritatea efectelor secundare asociate utilizării sale sunt considerate ușoare și, deși există afirmații care sugerează că sunt posibile reacții adverse mai grave, nu există nicio dovadă fermă a acestui lucru.

Probleme intestinale

Potrivit Livestrong, un studiu NCCAM din 2002 realizat la Școala de Medicină de la Universitatea din Utah de către dr. Daniel Clegg a analizat efectele glucozaminei condroitină asupra a 1.583 de persoane cu dovezi documentate de raze X ale osteoartritei. Din cele 77 de rapoarte de efecte adverse grave pe parcursul studiului, doar trei au fost atribuite tratamentelor administrate în timpul studiului. Cele mai multe reacții adverse au fost ușoare și au fost legate de probleme intestinale care au inclus tulburări la nivelul stomacului. Alte reacții adverse, dar mai puțin frecvente, au fost enumerate în articolul NCCAM, precum și într-un site web intitulat nutrițional-supplements-health-guide.com și includeau dureri abdominale, pierderea apetitului, vărsături, greață, flatulență sau gaze. Constipație, diaree sau scaune moi au fost, de asemenea, prezentate și listate pe aceste site-uri, dar nu sunt în niciun caz considerate comune.

Probleme ale somnului

Dr. Kate McLIntock, medic și consilier pentru Campania de cercetare în artrită din Scoția, a vorbit cu reporterul Alan MacDermid despre efectele condroitinei glucozaminei într-un articol intitulat „Moartea trezește îngrijorarea pentru remediile împotriva durerilor comune", care a apărut în „Herald Scoția "La 4 martie 2008. Ea a fost citată în articol afirmând că nu sunt cunoscute reacții adverse grave și că unele dintre acestea prezintă simptome reversibile care includ somnolență sau insomnie. Medline Plus, un site web susținut de NIH și Biblioteca Națională de Medicină, este de acord că problemele de somn precum insomnia și somnolența, deși sunt rare, au apărut cu persoane care iau condroitina glucozaminică.

Alergii la crustacee

Glucozamina este obținută din coaja scoicilor, iar unii cercetători sugerează că nu există suficient alergen de crustacee în glucozamină pentru a determina o reacție alergică. Cu toate acestea, înțelepciunea convențională documentată atât pe site-ul MedlinePlus, cât și în articolul „Herald Scoția" sfătuiește persoanele cu alergii la crustacee să o folosească cu precauție sau să o evite cu totul.

Funcționarea rinichilor

Conform MedlinePlus, s-au găsit cantități extrem de crescute de proteine în urina pacienților care iau glucozamină și produse de condroitină. În timp ce site-ul afirmă că „semnificația clinică a acestui lucru este neclară", se știe că glucozamina este eliminată din organism prin urină și că persoanele cu funcționare renală redusă vor experimenta o eliminare întârziată a glucozaminei. În plus, MedlinePlus face referire la un pacient care a luat glucozamină și a prezentat nefrită interstițială acută, o afecțiune în care rinichii se umflă și nu mai funcționează corect. Deși nu există studii care să coroboreze ideea că persoanele cu funcționare renală afectată ar trebui să evite administrarea de condroitină glucozaminică, totuși poate fi o alegere înțeleaptă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel