Eczema, de ce e important aportul de calciu și vitamina D: risc crescut de osteoporoză sau fracturi

Piele
Eczema este o afecțiune apielii care nu pare să aibă vreo legătură cu sistemul osos. Totuși, s-a constatat că poate avea o legătură cu lipsa unor elemente precum calciul sau vitamina D, care duc la osteoporoză și, indirect, la creșterea riscului de a suferi fracturi.

Eczema este o afecțiune inflamatorie comună și cronică, care lasă pielea uscată și produce mâncărime. Un studiu amplu publicat în numărul din februarie al Jurnalului de Alergie și Imunologie Clinică a descoperit că persoanele cu eczeme aveau un risc crescut de fractură osoasă, mai ales dacă eczema era severă.

Cercetătorii au comparat 500.000 de adulți cu eczeme cu peste 2,5 milioane de oameni care nu au avut eczeme. Într-o perioadă de cinci ani, persoanele cu eczeme au părut să aibă rate ușor mai mari (de la 7% la 18%) la fracturile încheieturii, șoldului, pelvisului și coloanei vertebrale, în comparație cu persoanele care nu au avut eczemă.

Persoanele cu eczeme severe au avut rate mult mai mari de fracturi de șold (cu 50% mai mari), fracturi de pelvis (66% mai mari) și fracturi de coloană vertebrală (109% mai mari sau mai mult decât dublul riscului) decât persoanele fără eczemă.

Risc de osteoporoză 

Studiul este observațional și nu dovedește că eczema provoacă fracturi osoase; s-ar putea ca anumite medicamente și obiceiuri de viață să contribuie la oase rupte în studiu, scriu specaliștii de la Harvard Medical School.

„Dar pe baza descoperirilor, persoanele cu eczeme ar trebui să fie conștiente de faptul că starea pielii lor poate crește riscul de osteoporoză și fracturi osoase și ar trebui să discute cu furnizorul de îngrijiri medicale pentru a decide dacă măsurile preventive și testele de screening pentru osteoporoză sunt justificate. Alegeri de viață sănătoase, cum ar fi consumul alimentelor bigate în  calciu și vitamina D și mișcarea regulată, exerciții fizice, menținerea greutății sub control, sunt importante pentru toată lumea și pot fi deosebit de importante pentru persoanele cu eczeme”, spune Dr. Robert Shmerling, reumatolog la Beth Israel Deaconess Medical afiliat la Harvard Centru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel