Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Ecografia vasculară Doppler este neinvazivă și poate detecta cheagurile de sânge. O ecocardiogramă utilizează unde sonore de înaltă frecvență pentru a crea o imagine a inimii, în timp ce utilizarea tehnologiei Doppler permite determinarea vitezei și direcției fluxului sanguin prin utilizarea efectului Doppler. Medicul cardiolog Anca Tâu a explicat pe pagina sa de Facebook care este beneficiul acestei ecografii.
”Ecografia vasculară Doppler este o metodă de investiție cardiovasculară, care permite înțelegerea structurii și a funcțiilor inimii, precum și obținerea unor imagini detaliate ale anatomiei cardiovasculare.
Spre deosebire de celelalte ecografii, cea Doppler vasculară oferă medicului informații nu doar asupra morfologiei (formei) structurilor examinate (particular vasele de sânge), dar și date funcționale, impactul acestor modificări (de obicei înfundări și/sau curgeri în sens invers sau cu parametri modificați, mai rar particularități anatomice de dezvoltare sau vindecări greșite) și poate oferi medicului avizat o informație extrem de utilă organizării tratamentului cu medicamente sau chirurgical”, arată medicul cardiolog Anca Tâu.
Ecografia vasculară Doppler are mai multe beneficii, și anume.
- Procedura este non-invazivă, neiradiantă și nedureroasă
- Nu există efecte secundare
- Poate detecta cu ușurință trombii - cheaguri de sânge, produsul final al coagulării sângelui în procesul de hemostază - care îți pot pune viața în pericol, împiedicând circulația.
- Este o investigație specializată ce necesită recomandarea prealabilă a unui medic
O ecografie Doppler poate estima cât de repede curge sângele prin măsurarea ratei de schimbare a pasului (frecvenței). În timpul unei ecografii Doppler, un tehnician instruit în imagistica cu ultrasunete (sonograf) presează un mic dispozitiv portabil (traductor), de mărimea unei bare de săpun, pe piele peste zona corpului examinată, deplasându-se dintr-o zonă în alta, după cum este necesar.
Acest test poate fi făcut ca o alternativă la proceduri mai invazive, cum ar fi angiografia, care implică injectarea colorantului în vasele de sânge, astfel încât acestea să apară clar pe imaginile cu raze X, arată Mayo Clinic.
Un test cu ultrasunete Doppler poate ajuta, de asemenea, identificarea unor leziuni la arterele pacientului sau pentru a monitoriza anumite tratamente pentru vene și artere.
Vezi și: Lămâia congelată, mai indicată decât cea proaspătă. Care este secretul înainte de a o îngheța
Un medic poate recomanda o ecografie Doppler dacă o persoană prezintă semne de flux sanguin redus la brațe, gât sau picioare.
Următoarele afecțiuni, de exemplu, pot reduce fluxul de sânge:
- cheaguri de sânge în vene
- blocaje sau îngustări ale arterelor
- leziuni ale vaselor de sânge
De obicei, un furnizor de asistență medicală recomandă o ecografie Doppler dacă o persoană prezintă semne sau simptome ale anumitor afecțiuni, cum ar fi boala arterială periferică. Acest lucru se întâmplă atunci când depozitele grase se colectează în artere, restricționând fluxul sanguin, arată Medical News Today.
Boala arterială periferică poate provoca:
- răceală în picioare sau în părțile inferioare ale picioarelor
- slăbiciune sau amorțeală la nivelul picioarelor
- crampe dureroase în mușchii picioarelor sau șolduri în timpul mersului pe jos sau urcatul scărilor
- modificări ale culorii pielii
- piele strălucitoare pe picioare
Vezi și: Ciclismul, beneficii pentru sănătate. Scade riscul de cancer
În alte cazuri, un medic poate recomanda o ecografie Doppler dacă o persoană are simptome ale unei afecțiuni cardiace, cum ar fi:
- oboseală
- dificultăți de respirație
- umflarea picioarelor sau abdomenului
În general, un medic tinde să recomande acest tip de ultrasunete atunci când o persoană:
- are deteriorate vasele de sânge
- primește tratament pentru o tulburare de flux de sânge
- a avut recent un accident vascular cerebral, caz în care vor verifica fluxul de sânge în creier, iar procedura se numește Doppler transcranian, mai arată Medical News Today.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...