Ecografia Doppler: ce trebuie să știi. Bolile pe care le poți face în funcție de cifra colesterolului. Toader: Sunt din ce în ce mai frecvente, de o gravitate extraordinară

Ecografia Doppler - Foto: Freepick @agartist @wavebreakmedia
EXCLUSIV
Ce trebuie să știi despre ecografia Doppler. Care e principala cauză a accidentului vascular cerebral ischemic și ce rol joacă colesterolul. 

Colesterolul este o substanță ceroasă care se găsește în sânge. Corpul are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, dar un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de boli de inimă.

În cazul unui nivel ridicat de colesterol, puteți dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, îngreunând circulația sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot sparge brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

"O cauză majoră este ateroscleroza. Aș vrea să discutăm un pic de posibilitatea prevenției, începând chiar de la metabolismul colesterolului, de la valorile colesterolului, de la indicațiile medicației hipercolesterolemiante. Mai mult decât cifrele în sine, aici poate că aveți și o părere personală pe care e bine să o spuneți. În ce măsură colecterolul e mare, mic sau e normal, asta se vede mai degrabă în starea arterelor decât în cifra în sine.

Pentru coronare, arteriografia este un examen invaziv, ecografia nu ne spune mare lucru. În timp ce pentru arterele carotide, examenul Doppler poate fi un examen foarte util. În ce măsură l-ați recomanda?", a spus medicul Irinel Popescu.

"Nici nu cred că cifra colesterolului este într-o relație atât de directă și de predictibilă cu plăcile de aterom pe care le avem la bifurcația carotidei. Un lucru este cert: cine are ateromatoză coronariană, este bine să se caute și pe carotide, pentru că acolo vor exista plăci de aterom.

Plăcile de aterom pe carotidă se formează la bifurcația carotidei, acolo, din cauza hemodinamicii se produc mici leziuni pe care se agregă trombocitele și cristale de colesterol și se formează aceste plăci de aterom", a declarat medicul Corneliu Toader, în exclusivitate pentru DC Medical, în emisiunea Academia de Sănătate.

Ce trebuie să știi despre ecografia Doppler

O ecografie Doppler este un test neinvaziv care poate fi folosit pentru a estima fluxul sanguin prin vasele de sânge prin intermediul undelor sonore de înaltă frecvență (ultrasunete) care se reflectă în celulele roșii din sângele în circulație. O ecografie obișnuită utilizează unde sonore pentru a produce imagini, dar nu poate arăta fluxul sanguin.

"Ecografia Doppler cervicală la nivelul vaselor carotidiene este o examinare extrem de importantă.

Ea ne arată de foarte multe ori dimensiunea plăcilor și nefiind o investigație care înregistrează velocitatea sângelui, practic vedem și care este gradul de stenoză.

Se spune că peste 70% trebuie instituit un tratament care să fie un tratament serios. Fie Arteriotomia carotidiană, fie o stentare endovasculară pentru a restabili lumenul și fluxul carotidian. Dacă mă întrebați pe mine, aș zice și mai devreme.

În orice caz, dacă un examen Doppler arată o îngustare de 50% cred că e foarte bine să completăm cu angiografie cerebrală prin care să vizualizăm vasele carotidiene, pentru că relația pe care angiografia cerebrală ne-o dă este mult mai exactă decât examinarea Doppler.

Ca și metodă de screening, examenul Doppler este extrem de important.

Accidentul vascular ischemic, tromboza de vase mari, tromboza de carotide internă, tromboza de cerebrală medie sunt de o gravitate absolut extraordinară și sunt din ce în ce mai frecvente. Aici sunt foarte mulți factor de risc: consumul de alcool, fumatul - sunt cei care cresc mult frecvența acestor accidente de o gravitate extraordinară, de trombozare a vaselor mari cerebrale", a mai spus medicul Corneliu Toader.

O ecografie Doppler poate ajuta la diagnosticarea multor afecțiuni, inclusiv:

- Cheaguri de sânge

- Supape care funcționează defectuos în venele picioarelor, ceea ce poate cauza acumularea de sânge sau alte lichide în picioare (insuficiență venoasă)

- Defecte ale valvelor cardiace și boli cardiace congenitale

- O arteră blocată (ocluzie arterială)

- Scăderea circulației sângelui în picioare (boală arterială periferică)

- Artere care se umflă (anevrisme)

- Îngustarea unei artere, cum ar fi în gât (stenoza arterei carotide)

O ecografie Doppler poate estima cât de repede circulă sângele prin măsurarea ratei de schimbare a înălțimii (frecvenței) sale. În timpul unei ecografii Doppler, un tehnician instruit în domeniul imagisticii cu ultrasunete (ecografist) apasă un mic dispozitiv portabil (transductor), cam de mărimea unui săpun, pe pielea dumneavoastră, pe zona corpului examinată, trecând de la o zonă la alta, după cum este necesar.

Acest test poate fi efectuat ca o alternativă la proceduri mai invazive, cum ar fi angiografia, care presupune injectarea de colorant în vasele de sânge, astfel încât acestea să apară clar pe imaginile cu raze X.

Un test Doppler cu ultrasunete poate ajuta, de asemenea, medicul să verifice dacă există leziuni la nivelul arterelor sau să monitorizeze anumite tratamente pentru venele și arterele dumneavoastră.

Vezi mai multe în video:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel