Echinaceea, planta considerată antibiotic natural. La ce să ai grijă când o consumi. E plină de antioxidanți, crește imunitatea, omoară celulele canceroase și reduce anxietatea

Echinaceea - Foto: Freepick @tasha28
Echinaceea - ce beneficii are pentru sănătate și ce arată studiile despre efectele asupra răcelii.

Echinaceea este un gen de plante cu flori din familia margaretelor și un ingredient comun în remediile împotriva răcelii.

Promotorii Echinaceei consideră că suplimentul stimulează sistemul imunitar și poate reduce simptomele infecțiilor și ale altor boli, inclusiv ale răcelii comune. Cu toate acestea, cercetătorii nu au confirmat încă faptul că oferă aceste beneficii.

Există nouă tipuri de Echinaceea recunoscute în mod obișnuit, dintre care trei sunt ingrediente în remedii naturiste și este posibil ca diferitele specii să aibă beneficii diferite pentru sănătate:

- E. angustifolia, care are petale înguste

- E. pallida, care are petale palide

- E. purpurea, care are petale mov

VEZI ȘI: Trichineloza, cum știi dacă te-ai infectat. La ce să ai grijă când mănânci carne de porc. Dorobăț: Atacă la nivel cerebral

Ce beneficii ar putea avea echinaceea

Oamenii au făcut diverse afirmații despre faptul că Echinacea combate infecțiile, inclusiv pe cea care provoacă răceala comună.

Echinaceea pentru răceală

Unele studii au arătat că administrarea de Echinaceea ar putea ajuta la combaterea răcelii.

De exemplu, într-o analiză a peste o duzină de studii, oamenii de știință au ajuns la concluzia că administrarea de Echinaceea ar putea reduce riscul de a răci cu aproximativ 58% și ar scurta durata răcelii cu 1,4 zile, potrivit Medical News Today.

Cu toate acestea, un alt studiu a constatat că Echinaceea nu a avut niciun impact semnificativ asupra răcelii comune și a redus durata simptomelor cu cel mult o jumătate de zi.

În 2014, o analiză Cochrane a concluzionat că "nu s-a demonstrat aici că produsele Echinaceea oferă beneficii pentru tratarea răcelii".

Cercetătorii nu au dovedit încă că Echinaceea poate reduce impactul unei răceli și există foarte puține dovezi că poate ajuta în cazul altor boli.

În 2011, autorii unei reviste au constatat că unele extracte de Echinaceea pot ajuta la tratarea infecțiilor respiratorii virale. Cu toate acestea, ei subliniază faptul că lipsa de standardizare între produsele de Echinaceea poate împiedica oamenii să găsească remedii eficiente.

Între timp, un studiu din 2020 indică faptul că un produs comercial care conține extract de Echinaceea ar putea ajuta la prevenirea bolilor respiratorii grave cauzate de coronavirusuri.

Cu toate acestea, alți oameni de știință avertizează că această investigație limitată nu a analizat efectul produsului asupra virusului care provoacă COVID-19.

În plus, cercetătorii au testat produsul doar pe linii celulare și particule de virus, nu pe oameni. De asemenea, studiul nu a fost evaluat de colegi și nu demonstrează în niciun caz că Echinaceea poate ajuta la vindecarea COVID-19.

Oamenii de știință care au emis avertismentul avertizează, de asemenea, că produsul ar putea fi periculos pentru persoanele cu afecțiuni autoimune.

Nu există nicio dovadă că Echinaceea sau orice alt ingredient din fitoterapie poate preveni sau vindeca bolile respiratorii grave, inclusiv COVID-19.

Pe scurt, în timp ce echinaceea poate stimula imunitatea, efectele sale asupra răcelii comune sunt neclare.

Echinaceea, conținut ridicat de antioxidanți

Cu toate acestea, analizele pe Echinaceea arată că are un conținut ridicat de antioxidanți. 

Antioxidanții sunt molecule care ajută la apărarea celulelor împotriva stresului oxidativ, o stare care a fost legată de boli cronice, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și multe altele.

Unii dintre acești antioxidanți sunt flavonoidele, acidul cichoric și acidul rozmarinic.

Acești antioxidanți par să fie mai mari în extractele din fructele și florile plantelor, în comparație cu alte părți, cum ar fi frunzele și rădăcina.

În plus, plantele de echinaceea conțin compuși numiți alcamide, care pot spori și mai mult activitatea antioxidantă. Alkamidele pot reînnoi antioxidanții uzați și îi ajută pe antioxidanți să ajungă mai bine la moleculele predispuse la stres oxidativ.

Echinaceea poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Nivelul ridicat de zahăr din sânge poate crește riscul de probleme grave de sănătate.

Aceasta include diabetul de tip 2, bolile de inimă și alte câteva afecțiuni cronice.

Studiile în eprubeta au constatat că plantele de echinaceea pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge.

În cadrul unui studiu pe eprubetă, s-a demonstrat că un extract de Echinacea purpurea suprimă enzimele care digeră carbohidrații. Acest lucru ar reduce cantitatea de zahăr care intră în sânge dacă este consumat.

Alte studii în eprubetă au constatat că extractele de echinaceea au făcut celulele mai sensibile la efectele insulinei prin activarea receptorului PPAR-y, o țintă comună a medicamentelor pentru diabet.

Acest receptor special acționează prin eliminarea excesului de grăsime din sânge, care este un factor de risc pentru rezistența la insulină. Acest lucru face ca celulele să răspundă mai ușor la insulină și la zahăr.

Cu toate acestea, lipsesc cercetările bazate pe oameni cu privire la efectele echinaceei asupra zahărului din sânge.

Vezi și: Testul Papanicolau, indicații. Depistează modificările precanceroase cu 4-5 ani înainte. Nu este deloc dureros

Echinaceea poate reduce sentimentele de anxietate

Anxietatea este o problemă comună care afectează aproape unul din cinci adulți americani. În ultimii ani, plantele de echinaceea au apărut ca un potențial ajutor pentru anxietate.

Cercetările au descoperit că plantele de echinaceea conțin compuși care pot reduce senzația de anxietate. Printre aceștia se numără alcamidele, acidul rosmarinic și acidul cafeic.

Într-un studiu pe șoareci, trei din cinci mostre de echinaceea au ajutat la reducerea anxietății. În plus, acestea nu i-au făcut pe șoareci mai puțin activi, spre deosebire de doze mai mari de tratamente standard.

Un alt studiu a constatat că extractul de Echinaceea angustifolia a redus rapid sentimentele de anxietate atât la șoareci, cât și la oameni.

Cu toate acestea, deocamdată, există doar câteva studii despre echinaceea și anxietate. Este nevoie de mai multe cercetări înainte ca produsele din echinaceea să poată fi recomandate ca un posibil tratament.

Echinaceea are proprietăți antiinflamatorii

Inflamația este modul natural al organismului dumneavoastră de a promova vindecarea și de a se apăra.

Uneori, inflamația poate scăpa de sub control și poate dura mai mult decât este necesar și așteptat. Acest lucru vă poate crește riscul de boli cronice și alte probleme de sănătate.

Mai multe studii au arătat că echinaceea poate ajuta la reducerea inflamației în exces.

Într-un studiu efectuat pe șoareci, compușii echinaceei au ajutat la reducerea markerilor inflamatori importanți și a pierderilor de memorie cauzate de inflamație.

Într-un alt studiu de 30 de zile, adulții cu osteoartrită au constatat că administrarea unui supliment care conținea extract de echinaceea a redus semnificativ inflamația, durerea cronică și umflarea.

Interesant este că acești adulți nu au răspuns bine la medicamentele inflamatorii nesteroidiene convenționale (AINS), dar au găsit util suplimentul care conținea extract de echinaceea.

Echinaceea poate ajuta la tratarea problemelor de piele

Cercetările au arătat că plantele de echinaceea pot ajuta la tratarea problemelor comune ale pielii.

Într-un studiu în eprubetă, oamenii de știință au descoperit că proprietățile antiinflamatorii și antibacteriene ale echinaceei au suprimat creșterea Propionibacterium, o cauză comună a acneei.

Într-un alt studiu efectuat pe 10 persoane sănătoase cu vârste cuprinse între 25 și 40 de ani, s-a constatat că produsele de îngrijire a pielii care conțin extract de echinaceea îmbunătățesc hidratarea pielii și reduc ridurile.

În mod similar, s-a demonstrat că o cremă care conține extract de Echinacea purpurea îmbunătățește simptomele eczemelor și ajută la repararea stratului exterior subțire și protector al pielii.

Cu toate acestea, extractul de echinaceea pare să aibă un termen de valabilitate scurt, ceea ce îl face dificil de încorporat în produsele comerciale de îngrijire a pielii.

Echinaceea poate oferi protecție împotriva cancerului

Cancerul este o boală care implică creșterea necontrolată a celulelor.

Studiile în eprubetă au arătat că extractele de echinaceea pot suprima creșterea celulelor canceroase și chiar declanșa moartea celulelor canceroase.

Într-un studiu în eprubetă, s-a demonstrat că un extract de Echinacea purpurea și acid chicoric (care se găsește în mod natural în plantele de echinaceea) a declanșat moartea celulelor canceroase.

Într-un alt studiu în eprubetă, extractele din plante de echinaceea (Echinacea purpurea, Echinacea angustifolia și Echinacea pallida) au ucis celulele canceroase umane din pancreas și colon prin stimularea unui proces numit apoptoză sau moarte celulară controlată.

Se crede că acest efect apare datorită proprietăților de stimulare a imunității ale echinaceei.

A existat o anumită îngrijorare că echinaceea ar putea interacționa cu tratamentele convenționale împotriva cancerului, cum ar fi doxorubicina, dar studii mai noi nu au constatat nicio interacțiune.

Acestea fiind spuse, este nevoie de studii pe oameni înainte de a face orice recomandare.

Echinaceea, efecte secundare potențiale

Produsele cu Echinaceea par a fi sigure și bine tolerate pentru utilizarea pe termen scurt.

Au existat cazuri în care oamenii au prezentat efecte secundare, cum ar fi:

- Erupții cutanate

- Mâncărimi ale pielii

- Urticarie

- Umflături

- Dureri de stomac

- Greață

- Dificultăți de respirație

Cu toate acestea, aceste efecte secundare sunt mai frecvente în rândul persoanelor cu alergii la alte flori, cum ar fi margaretele, crizantemele, gălbenelele, ambrozia și altele.

Deoarece echinaceea pare să stimuleze sistemul imunitar, persoanele cu tulburări autoimune sau persoanele care iau medicamente imunosupresoare ar trebui să o evite sau să se consulte mai întâi cu medicii lor.

Deși pare a fi sigură pentru utilizarea pe termen scurt, efectele sale pe termen lung sunt încă relativ necunoscute.

Echinaceea, doza recomandată

În prezent, nu există nicio recomandare oficială de dozare pentru echinaceea.

Unul dintre motive fiind faptul că rezultatele cercetărilor asupra echinaceei sunt foarte variabile.

În plus, este posibil ca deseori produsele cu echinaceea să nu conțină ceea ce este scris pe etichetă. Un studiu a constatat că 10% din eșantioanele de produse de echinaceea nu conțineau echinaceea.

Acesta este motivul pentru care ar trebui să cumpărați produse de echinaceea de la mărci de încredere.

Acestea fiind spuse, cercetările au constatat că următoarele doze sunt eficiente pentru a ajuta imunitatea:

- Extract uscat sub formă de pulbere: 300-500 mg de Echinaceea purpurea, de trei ori pe zi.

- Tincturi de extract lichid: 2,5 ml, de trei ori pe zi, sau până la 10 ml pe zi.

- Cu toate acestea, cel mai bine este să urmați instrucțiunile care însoțesc suplimentul specific, potrivit Healthline.

Rețineți că aceste recomandări sunt pentru o utilizare pe termen scurt, deoarece efectele pe termen lung ale echinaceei asupra organismului sunt încă relativ necunoscute.

Echinaceea este disponibilă fără prescripție medicală în farmacii, magazine de sănătate și online - uscată, în ceaiuri, sub formă de extracte lichide sau în capsule.

*Consultați un medic înainte de a lua Echinaceea sau orice alt supliment pe bază de plante, deoarece acestea pot interacționa cu tratamentele în curs.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel