Schimbările extreme de temperatură...
Durerile de cap se referă la o durere la nivelul capului sau al feței ce pot fi resimțite ca o presiune, o pulsație, o durere constantă sau chiar o durere ascuțită. Tipul de durere, cât de puternică este, unde doare și cât de des apar durerile de cap pot varia de la o persoană la alta.
Durerile de cap pot fi mai complicate decât își dau seama majoritatea oamenilor.
Odată ce știți ce tip de durere de cap aveți, puteți găsi tratamentul potrivit sau modul potrivit de prevenție.
Durerea pe care o simțiți în timpul unei dureri de cap provine de la un amestec de semnale între creier, vasele de sânge și nervii din apropiere. Nervii specifici din vasele de sânge și mușchii capului se activează și trimit semnale de durere către creier. Dar nu este clar cum se activează aceste semnale în primul rând.
Cauzele frecvente ale durerilor de cap includ:
- infecții, răceli și febră, sinuzita (inflamația sinusurilor), o infecție a gâtului sau o infecție a urechii. În unele cazuri, durerile de cap pot rezulta în urma unei lovituri la cap. Rareori, ele pot fi un semn al unei probleme medicale mai grave.
- Stresul emoțional și depresia, precum și consumul de alcool, săritul peste mese, modificarea tiparelor de somn și administrarea de prea multe medicamente pot declanșa dureri de cap. Alte cauze includ încordarea gâtului sau a spatelui din cauza unei posturi greșite.
- Mediul înconjurător. Acesta include fumul pasiv de tutun, mirosurile puternice de la produsele chimice de uz casnic sau parfumuri, alergenii și anumite alimente. Stresul, poluarea, zgomotul, iluminatul și schimbările meteorologice sunt alți factori declanșatori posibili.
- Nu dormiți așa cum ar trebui
- Sevrajul de cofeină
- O scădere a zahărului din sânge
- Deshidratare
- Anxietate
- Depresie
- Oboseala ochilor
Există peste 150 de tipuri de dureri de cap, dar cele mai frecvente tipuri includ:
- Dureri de cap tensionale - sunt cel mai frecvent tip de durere de cap în rândul adulților și adolescenților. Acestea provoacă dureri ușoare până la moderate și apar și dispar în timp. De obicei, nu au alte simptome.
- Migrene - descrise ca dureri puternice, pulsatile. Acestea pot dura de la 4 ore la 3 zile și apar de obicei de una până la patru ori pe lună. Pe lângă durere, oamenii au și alte simptome, cum ar fi:
- sensibilitate la lumină, zgomot sau mirosuri
- greață sau vărsături
- pierderea apetitului
- stomac deranjat sau dureri de burtă
Atunci când un copil are o migrenă, acesta poate fi palid, amețit și poate avea vederea încețoșată, febră și stomac deranjat. Un număr mic de migrene ale copiilor includ simptome digestive, cum ar fi vărsături, care apar aproximativ o dată pe lună.
- Dureri de cap în ciorchine - Aceste dureri de cap sunt cele mai severe. Ați putea avea o durere intensă de arsură sau penetrantă în spatele sau în jurul unui ochi. Durerea poate fi pulsatilă sau constantă. Durerea poate fi atât de puternică încât majoritatea persoanelor cu dureri de cap în formă de ciorchine nu pot sta nemișcate și adesea bat pasul pe loc în timpul unui atac. Pe partea durerii, pleoapa poate să cadă, ochiul se poate înroși, pupila se poate micșora sau ochiul poate lăcrima. Nara de pe partea respectivă curge sau se înfundă.
Se numesc dureri de cap grupate deoarece tind să apară în grupuri. S-ar putea să le aveți de una până la trei ori pe zi în timpul unei perioade de grup, care poate dura între 2 săptămâni și 3 luni. Fiecare atac de durere de cap durează între 15 minute și 3 ore. Acestea vă pot trezi din somn. Durerile de cap pot dispărea complet (medicul dumneavoastră va numi acest lucru remisie) timp de luni sau ani, doar pentru a reveni mai târziu. Bărbații sunt de trei până la patru ori mai predispuși să le aibă decât femeile, potrivit WebMD.
- Dureri de cap cronice zilnice ce durează 15 zile sau mai mult pe lună, timp de mai mult de 3 luni. Unele sunt scurte. Altele durează mai mult de 4 ore
- Dureri de cap sinusale - atunci când simțiți o durere profundă și constantă în pomeți, frunte sau pe podul nasului. Acestea apar atunci când cavitățile din cap, numite sinusuri, se inflamează. De obicei, durerea este însoțită de alte simptome ale sinusurilor, cum ar fi curgerea nasului, urechile pline, febră și fața umflată. O adevărată durere de cap sinusală este rezultatul unei infecții sinusale, astfel încât secreția care vă iese pe nas va fi galbenă sau verde, spre deosebire de secreția clară din cazul durerilor de cap tip cluster sau migrenă.
- Dureri de cap posttraumatice - provocate de stresul posttraumatic încep de obicei la 2-3 zile după un traumatism cranian.
- Dureri de cap cauzate de exerciții fizice - care apar când sunteți activ, iar mușchii capului, gâtului și scalpului au nevoie de mai mult sânge, astfel încât vasele de sânge se umflă pentru a le furniza. Rezultatul este o durere pulsatilă pe ambele părți ale capului care poate dura de la 5 minute la 48 de ore. De obicei, apare în timp ce sunteți activ sau imediat după, indiferent dacă activitatea este exerciții fizice sau sex.
- Hemicrania continuă - o durere de cap cronică, continuă, care afectează aproape întotdeauna aceeași parte a feței și a capului.
- Dureri de cap hormonale - din cauza schimbării nivelului de hormoni în timpul menstruației, sarcinii și menopauzei.
- Dureri de cap de tip Thunderclap - numită adesea drept cea mai gravă durere de cap din viața ta. Apare brusc de nicăieri și atinge rapid apogeul. Cauzele durerilor de cap Thunderclap includ:
1. Ruperea, ruperea sau blocarea vaselor de sânge
2. Traumatism cranian
3. Accident vascular cerebral hemoragic din cauza ruperii unui vas de sânge din creier
4. Accident vascular cerebral ischemic de la un vas de sânge blocat în creier
5. Vase de sânge îngustate în jurul creierului
6. Vase de sânge inflamate
7. Modificări ale tensiunii arteriale la sfârșitul sarcinii
Luați în serios o nouă durere de cap bruscă. Este adesea singurul semn de avertizare al unei probleme grave.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Cercetătorii investighează rolul unor...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
În fiecare an, peste 8,7 milioane de oameni mor din cauza...
Uite trucul simplu care îți usucă...