Dușul rece: beneficii și riscuri, medicii explică

Baie în apă rece
Deși recunosc că mai trebuie făcute cercetări, medicii spun că există câteva beneficii aduse de dușul rece. Evident, pentru anumite persoane sunt și riscuri. Iată care:

Cei mai mulți dintre noi preferă dușurile calde sau fierbinți, dar medicii spun că un duș rece – nu foarte rece, ci doar apa e nevoie să fie sub temperatura camerei – ar putea aduce anumite beneficii. Există, evident, și riscuri, mai ales pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau care prezintă risc de infarct sau de accident vascular cerebral.

Dar să le luăm pe rând. Începem cu beneficiile!

Te scapă de mâncărime

Pentru persoanele care suferă de mâncărime, urticarie sau eczemă, un duș rece ar putea fi o ușurare necesară, a declarat, pentru TODAY.com, dr. Tania Elliott, de la Universitatea din New York.

„Din punct de vedere fiziologic, nervii nu pot transmite mai multe senzații în același timp. Deci, dacă simțiți mâncărime și sunteți rece în același timp, unul dintre aceste două lucruri va prevala. De obicei, senzația de frig surclasează mâncărimea", a spus Elliott.

Deși vă ameliorează temporar simptomele, dușul rece nu va aduce beneficii semnificative pe termen lung în cazul bolilor dermatologice, arată însă mai mulți medici. Și categoric nu vindecă vreo boală!

Ameliorează durerea

„Există câteva studii, deși nu pe scară largă, dar sunt câteva, care arată că persoanele care suferă de dureri cronice sau persoanele cu leziuni căpătate în urma sportului, după ce fac un duș rece, au efectiv beneficii", a arătat Elliott a spus.
Deci, cel puțin, un duș ușor mai rece decât cel normal te poate ajuta să te simți relaxat și îți poate scădea temporar tensiunea musculară.

„Dacă e să ne gândim, de fiecare dată când ne rănim și vrem să scăpăm de durere, de obicei primul lucru e să punem un pachet cu gheață pe mușchiul dureros, așa că există cu siguranță beneficii dacă faci un duș mai rece pentru întreg corpul", a explicat Elliott.

Un puseu de energie mentală

Deși și în această direcție e nevoie de mai multe cercetări, există indicii că un duș rece vă poate ajuta să vă simțiți mai bine mental.

„Nu voi recomanda asta ca tratamente sau terapie standard pentru depresie, dar există semnale de vigilență, trezire și unele substanțe chimice din creier care sunt activate în condițiile în care sunt expuse la temperaturi mai joase, așa că un duș rece poate ajuta", a continuat Elliot.

Ea spune și că nu este vorba neapărat de apa rece, ci de trecerea de la apă fierbinte la apă rece, care oferă anumite beneficii.

Riscuri potențiale ale unui duș rece

Persoanele diagnosticate cu boli de inimă sau cu risc de boli de inimă nu ar trebui să facă dușuri reci potrivit doctorullui Helene Glassberg, profesor de la Facultatea de Medicină Perelman de la Universitatea din Pennsylvania.

O scufundare bruscă în apă rece, fie că este vorba de un duș sau chiar de a sări într-o piscină cu apă rece, ar putea pune anumite persoane la risc pentru complicații cardiace, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral (AVC).

„Expunerea bruscă la apă rece determină restrângerea vaselor de sânge, determină respirația profundă, determină rata cardiacă și tensiunea arterială să crească și acest lucru ar putea fi un stresor asupra inimii", a declarat Glassberg, pentru TODAY.com.

„Nu sunt sigură dacă beneficiile pentru sănătate sunt destul de puternice pentru a depăși riscurile, în cazul lor", a spus ea. „Așadar, cei care au risc de boli cardiovascuolare să se gândească de două ori înainte de a sări în apă rece".

Elliott a adăugat: „Dacă nu aveți niciun fel de afecțiuni medicale, atunci nu văd nici un rău în a face un duș rece pentru a pune sângele în mișcare".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel