Dreptul la tratament, câștigat în instanță. Cinci pacienți au dat statul în judecată pentru a primi tratament „off-label”

Medic
Cinci pacienți cu tumori cerebrale au câștigat în instanță dreptul de a primi un tratament gratuit înafara prospectului. În total, 175 de pacienți au câștiat în instanță tratamente gratuite.

Cinci pacienţi cu tumori cerebrale și-au câștigat în instanță dreptul de a primi un tratament gratuit cu un medicament în regim "off-label", adică în afara prospectului, potrivit preşedintelui Alianţei Pacienţilor Cronici din România (APCR), Cezar Irimia, citat de agerpres.ro.

"De un an de zile avem promisiunile doamnei ministru (n.r. - Sorina Pintea) pentru creionarea acelui proiect de prescripţie 'off-label', adică în afara prospectului, unde medicul îşi asumă recomandarea acestui tratament.

Doamna ministru nu are timp să semneze un ordin de ministru prin care să pună la dispoziţie pacienţilor aceste medicamente - şi atunci ne-am hotărât să acţionăm statul în judecată, pentru că această aşteptare face victime -, inclusiv proiectul pe off-label. Ne-am săturat de promisiunea doamnei ministru", a afirmat preşedintele APCR.

Potrivit aceleiași surse, el a acuzat-o pe Sorina Pintea de "ipocrizie" şi a avertizat că ia în calcul acţionarea acesteia în instanţă.

"De mult timp nu am putut să văd asemenea ipocrizie (...). Poate să mă acţioneze în judecată, că mi-a mai transmis mesaje de genul ăsta. Îi spun clar că următoarea acţiune judecătorească va fi îndreptată împotriva dumneaei (n.r. - Sorina Pintea), ca ministru, nu împotriva statului român. Şi-a asumat responsabilitatea, să şi răspundă. În România, din păcate, avem responsabilităţi, dar nu răspunde nimeni", a susţinut acesta.
Conform APCR, printr-o hotărâre judecătorească pronunţată pe 28 mai, Curtea de Apel Bucureşti a obligat Guvernul, Ministerul Sănătăţii, CNAS şi Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) să le asigure celor cinci pacienţi cu tumori cerebrale tratament gratuit cu un medicament în regim "off-label".

Hotărârea instanței ar putea grăbi autoritățile î adoptarea proiectului privind prescripția tratamentelor „off-label”.
''Prescripţia în regim 'off-label' trebuie reglementată urgent şi în România, astfel încât pe de o parte pacienţii să aibă acces la terapia de care au nevoie şi, pe de altă parte, medicii să poată prescrie medicamente fără teama de a răspunde pentru eventuale fapte de malpraxis", spune avocatul Dan Cimpoieru, citat de aceeași sursă.

El a adăugat că Ministerul Sănătății nu a adoptat nici până acum proiectul de lege privind prescripția în regim „off-label”, inițiat în septembrie, anul trecut.

Peste 175 de pacienți au câștigat în instanță 

Potrivit datelor APCR, în perioada 2014 - 2015, în urma demersurilor judiciare desfăşurate cu sprijinul Asociaţiei, peste 175 de pacienţi cu cancer (melanom malign, adenocarcinom de prostată, neoplasm mamar, neoplasm pulmonar, adenocarcinom gastric, neoplasm ovarian, sarcom de ţesuturi moi) şi alte boli cronice (scleroză multiplă, artrită idiopatică juvenilă) au obţinut în instanţă, pe calea ordonanţei preşedinţiale, tratament medical gratuit.

Curtea de Apel Bucureşti a statuat că dreptul la viaţă al pacienţilor este afectat de refuzul autorităţilor competente de a lua o decizie finală cu privire la includerea noilor tratamente pe lista de medicamente compensate de către stat, iar legislaţia naţională nu este de natură să asigure transpunerea corespunzătoare a Directivei Consiliului 89/105/CEE din 21 decembrie 1988.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel