Dreptul la avort, revocat. Milioane de femei vor fi afectate

dreptul la avort - FOTO: Freepick
Dreptul la avort a fost revocat, milioane de femei fiind afectate.

Dreptul la avort a fost revocat în Statele Unite ale Americii, după ce Curtea Supremă a anulat o hotărâre care data de acum 50 de ani. Astfel, milioane de femei din SUA vor pierde dreptul la avort. 

Aproximativ 40 de milioane de femei de vârstă fertilă vor trăi în state în care avortul va deveni mai dificil de accesat, potrivit Institutului Guttmacher, o organizație de cercetare care sprijină drepturile la avort, notează BBC.

Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade (care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină) a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Vezi și: Rujul, efecte neașteptate asupra sănătății. 5 efecte nocive

Sute de mii de avorturi, anual

Aproximativ 630.000 de avorturi au fost efectuate în SUA în 2019, potrivit Centrului american pentru controlul bolilor (CDC), deși propriile cercetări ale lui Guttmacher indică faptul că ar putea fi mai aproape de 860.000.

CDC spune că marea majoritate a avorturilor, 92,8%, sunt efectuate în primul trimestru. Majoritatea persoanelor care fac avorturi sunt necăsătorite, deși pot trăi cu un partener la momentul respectiv.

Aproximativ una din 10 femei care fac avort sunt adolescente, cele mai multe fiind la 20 de ani. Aproximativ 60% dintre persoanele care fac avorturi au născut, de asemenea, înainte, iar aproape 60% nu au mai avut niciodată un avort înainte.

Vezi și: Vlad Ciurea, planuri mari pentru Academia Română și Liceul Șaguna, Brașov: Pentru oameni detașați de lucrurile urâte, scandal, politică

Clinicile își pun lacătele

Clinicile au început să se închidă în unele state americane după ce o hotărâre a Curții Supreme a eliminat vineri dreptul constituțional al femeilor americane la avort.

Aproximativ jumătate dintre state sunt așteptate să introducă noi restricții sau interdicții după ce instanța a anulat decizia Roe v Wade, veche de 50 de ani.

Iar 13 state au în vigoare așa-numitele legi de declanșare care vor interzice avortul în termen de 30 de zile.

Vezi și: Ce se întâmplă în creier când bei VIN sau țuică. Vlad Ciurea: Se stafidește. Doza de alcool este pentru fiecare în parte

Testul de virginitate, drama României anului 2022. Ana Măiță: Mă sperie! DESTUL, suntem printre cele mai violate și abuzate femei din Europa

Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre testele de virginitate în România anului 2022. Între timp, o mare parte dintre români nu vor excluderea testului din lege.

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a spus de ce testul de virginitate este încă legal în România anului 2022, cum poate o mama să-i ceară așa ceva fiicei sale și ce măsuri poate lua România în acest sens.

"Este un grav abuz asupra copilului și femeii faptul că în România anului 2022 mai poți, ca fetiță sau adolescentă, să fii dusă în mod legal de părinți sau aparținători la un test de virginitate - în fapt, o procedură pseudomedicală intruzivă, umilitoare și traumatizantă, care s-a dovedit că nu demonstrează nicidecum dacă ți-ai început sau nu viața sexuală!

Niciun medic legist nu ar trebui să mai accepte să perpetueze acest abuz în condițiile în care literatura medicală de specialitate s-a pronunțat definitiv despre lipsa de acuratețe și caracterul traumatizant, profund discriminatoriu al acestei proceduri.

Pe scurt, procedura trebuie eliminată din legislație urgent și după scoaterea ei din legalitate trebuie ca părinții care insistă să ceară pentru fiicele lor test de virginitate să primească în schimb o vizită de la Protecția Copilului. Iar medicii care sunt dispuși să livreze acest serviciu pseudomedical, să devină obiectul unei anchete din partea Colegiului Medicilor.

Destul că fetițele și adolescentele, precum și toate femeile din România, sunt printre cele mai violate și abuzate din Europa, ele mai sunt supuse și molestării instituționale de către părinți abuzivi și medici constrânși de această lege perpetuată din Evul Mediu.

Este incredibil că această lege mai există încă.

Corpul medical poate să ia măsuri acum, fără să mai stea după Parlament, pentru a opri abuzul: medicii legiști pot decide, în bloc, să invoce obiecții de conștiință și să refuze livrarea acestui serviciu pseudomedical. Asta ar opri cel mai rapid abuzul", ne-a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame".

Citește mai departe AICI

Concediu menstrual și absorbante gratuite pentru femeile din România. Ana Măiță: Câteva zile de concediu plătit. Atât de logic și simplu

În acest context, Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", ne-a vorbit despre nevoia României de a avea o astfel de lege și cât de benefică ar fi o astfel de decizie pentru femeile din România.

"Concediul plătit de câteva zile pentru femeile aflate la ciclu nu este vreo măsura socială exotică, ci o aliniere necesară a legislației de munca la realitățile fiziologice ale femeilor. Recunosc, însă, că pare ceva neobișnuit, pentru că la mai bine de 111 ani de la sărbătorirea pentru prima data a Zilei Internaționale a Femeii, totuși femeile nu se bucură încă de egalitate și echitate prin măsuri care să ia în considerare toate particularitățile biologice ale corpului feminin.

Iar dacă suntem de acord că femeile au nevoie de un concediu înainte și după nașterea pe care o considerăm un eveniment fiziologic, pentru care repausul și refacerea sunt necesare, atunci mi se pare la fel de normal să fim de acord ca societate că femeile trebuie să beneficieze, dacă doresc, de câteva zile de concediu plătit pentru ciclu menstrual.

Ciclul menstrual face și el parte din categoria de procese fiziologice reproductive care pot fi, și sunt, de cele mai multe ori, însoțite de disconfort și slăbiciune și care sunt trăite exclusiv de femei. Iar legislația muncii ar trebui să reflecte această realitate în mod echitabil", a declarat Ana Măiță, președintele Asociației "Mame pentru Mame", în exclusivitate pentru DC Medical.

Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel