Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
Dr. Vasile Cepoi, Cum gestionează spitalele din România asistența persoanelor cu deficiențe de auz și a câinilor însoțitori ai nevăzătorilor
23 ian, 19:51
Dr. Vasile Cepoi, Președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate (ANMCS), dr Vasile Cepoi, a vorbit, într-un interviu la DC Medical, despre asistența veterinară pe care ar trebui să o ofere spitalele pentru câinii însoțitori a persoanelor nevăzătoare dar și despre asistența pentru persoanele cu tulburări de auz.
Prof. dr. Vasile Cepoi, presedintele ANMCS, Foto:DCnews

Dr Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale pentru Managementul Calității în Sănătate, spune că în spitalele din România nu au la această oră servicii de asistența veterinară pentru câinii însoțitori ai persoanelor nevăzătoare.

"Noi nu avem această cerință, dar ea într-adevăr există în standardele internaționale, e vorba despre pacienții nevăzători care au însoțitori câini. Iar el dacă vine în spital, are dreptul, ca acel câine să aibă condiții în care să poată să fie îngrijit și pus la dispoziția pacientului. Noi nu avem această cerință pentru că nu a apărut ca necesitate până la această dată. Desigur, dacă la un moment dat, Asociația nevăzătorilor va solicita acest lucru, e un drept pe care nu îl putem refuza", explică dr Vasile Cepoi.

În ceea ce privește asistența pentru persoanele cu tulburări de auz, președintele ANMCS spune că deși spitalele nu au angajați permanenți interpret mimico gestuali, aceștia sunt contractați sub formă de colaborare și vin să asiste pacienții în caz de solicitare.

"Incidența acestor cazuri este redusă și atunci ș atunci spitalul trebuie să aibă o colabrare, un protocol, cu un astfel de interpret, care să vină să răspundă. În general aceste persoane au un interpret, ele vin cu un însoțitor. Noi avem această cerință trecută în standarde și nu am identificat probleme de acest fel în spitale", mai spune acesta.

 

 


Ştiri Recomandate

Vaccin antigripal îmbunătățit: va putea funcționa împotriva celor cinci tulpini ale virusului
Artere: grăsimea din exteriorul lor ar putea fi benefică
Cancer pulmonar, noi medicamente care ar prelungi viața bolnavilor
Coronavirus: situația din Italia, Turcia, Parkistan, Japonia, Franța
OUG privind liberalizarea serviciilor medicale scoate oamenii în stradă
Comentarii