Palpitațiile inimii, adesea...
”Un pacient bun este cel care deține o cantitate decentă de informații și are încredere în actul terapeutic recomandat de doctorul său. Am spus recomandat, nu impus. Orice tratament se face cu acordul pacientului, pe principiul „nici binele nu se poate face cu forța””, notează medicul cardiolog Vasi Rădulescu pe rețelele sociale.
Potrivit acestuia, doctorul ”își folosește toată experiența și tot ce a învățat în favoarea sănătății celui care are încredere și se lasă în mâinile lui”.
”Un pacient slab informat poate avea așteptări nerealiste de la medic, poate cădea ușor pradă conspirațiilor, terapiilor alternative, pierzând timp prețios, poate pune sub semnul întrebării conduita medicului, pe exemplu „da’ nici o perfuzie nu mi-a pus și mie, sigur e un medic prost”.
Un pacient foarte bine informat va tinde să aibă reticențe în actul terapeutic, pentru că citește în diverse surse tot felul de lucruri, parcurge prospectul unui medicament și se sperie de reacțiile adverse (majoritatea sunt corectabile oricum, dacă apar) sau pur și simplu pune sub semnul întrebării toată conduita medicului. Nu întâmplător am dat aceste exemple. La fel se petrece în cazul vaccinurilor. Cei slab informați cad pradă fake news-ului și emoțiilor exploatate intenționat de anumiți oameni.
Cei foarte bine informați au reticențe cu partea de reacții adverse și sunt de regulă overthinkeri (gândesc prea mult, scuze de aruncarea termenului în engleză). Când apar întrebări multe, ele întârzie acțiunea concretă. Aș recomanda (nu impun nimic) ca prima categorie să facă tot posibilul pentru a-și clădi educația pentru sănătate, cu informații absolut decente. Eu m-am ocupat să explic simplu tot felul de lucruri, în postările și cărțile mele, de mai mulți ani. Iar a doua categorie să mai cearnă din gânduri și din apetitul exagerat pentru componentele negative - nu e indicat să facem asta; există și nocebo, adică putem atrage mental acele reacții fără ca ele să fie date de preparatul respectiv, vaccin sau medicament”, subliniază dr Vasi Rădulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Palpitațiile inimii, adesea...
Persoanele asigurate beneficiază de o...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Această metodă simplă ne ajută să...