Dr Vasi Rădulescu, despre vaccinul anti-COVID blocat temporar. „Au sărit toți, plini de spaimă”

Vasi Rădulescu
Cunoscutul medic și scriitor Vasi  Rărulescu explică ce înseamnă de fapt suspendarea temporară a studiului clinic de fază III pentru vaccinul anti-COVID, anunțată de AstraZeneca. 

Dr Vasi Rădulescu spune că modul în care s-a procedat atunci când un pacient, care înrolat în uriașul studiu clinic de fază III pentru vaccinul anti-COVID, a dezvoltat o afecțiune gravă este absolut normal în lumea științifică. 

„A anunțat AstraZeneca faptul că a oprit studiul cu vaccinul împotriva Covid-19 și au sărit toți, plini de spaimă și reticență.

De ce AstraZeneca? Vaccinul a fost anunțat de Oxford, care are laborator de cercetare, dar nu are linie de producție. AstraZeneca e o companie gigant, englezo-suedeză, cu sediul la Cambridge, deci foarte aproape de Oxford. Și-au unit forțele. Se întâmplă des și e foarte bine așa.

De ce au oprit studiul? E o procedură normală de siguranță. Un pacient înrolat a dezvoltat o reacție adversă severă. Acum trebuie să se stabilească dacă acea reacție e dată de vaccin sau e coincidentală. Cel mai probabil e coincidență.

E vaccinul bun sau nu? Asta ne vor spune datele finale ale studiului. Există etape clare și nu se sare peste niciuna. Datele actuale arată că vaccinul este eficient. El trebuie să fie și sigur, nu doar eficient. Vaccinurile se testează riguros și nimic nu se pune pe piață fără un profil clar de siguranță.

Vor relua studiul? Faza a III-a se reia imediat după ce comisii independente analizează cazul raportat și definesc relație de cauzalitate sau de coincidență. Poate persoana respectivă a făcut o afecțiune care n-are nicio treabă cu vaccinul. E foarte probabil când ai mii/zeci de mii de oameni înrolați. 

Da, medicina e grea. Știu unii cum să procedeze. Nu e niciun motiv de spaimă, de scepticism. Nu e nici material nou pentru conspirații”, a scris dr Vasi Rădulescu, pe pagina sa de Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel