Dr. Val Vâlcu: Nu veniți acum să cereți vaccinuri! Dacă vine o pandemie, România nu va avea

Medicament injectabil. Foto: Pixabay
Redactorul-șef al DC NEWS, dr. Val Vâlcu a explicat că degeaba vrem acum vaccinuri anti-gripale pentru că România, după ce ani de zile a folosit din ce în ce mai puține, nu are cum să obțină. Vaccinurile nu se produc peste noapte și niciun producător nu face mai multe dacă nu e sigur că le și vinde.

Criza de vaccinuri anti-gripale este consecința directă a campaniei anti-vaccinare duse de tot felul de pseudo-vedete, a arătat dr. Val Vâlcu.

„Ani de zile s-au vaccinat din ce în ce mai puțini oameni, iar acum poate să ajungem la 2 milioane de oameni vaccinați, ceea ce este foarte puțin pentru România”, a explicat acesta, într-o intervenție la Antena 3.

„Vaccinarea ar trebui să fie principala noastră grijă, iar campania de vaccinare trebuia începută de acum doi ani. România a avut, la un moment dat, un sistem prin care vaccinarea mergea la circa patru milioane de oameni anual, ceea ce ne permitea să întrerupem lanțul epidemic. Dacă se vaccinează 20% din populaţie, scapă chiar şi cei nevaccinați”, a continuat acesta.

Or dacă nu aveau pe cine vaccina, pentru că foarte mulți refuzau, autoritățile nu aveau nici de ce să ceară din timp producătorilor să le rezerve doze de vaccin.

Citește și: Val Vâlcu: Vaccinarea antigripală! Recomandări care nu pot fi urmate

Producția de vaccin gripal începe în februarie și durează până în august, pentru că procesul de fabricație în sine durează luni de zile. În condițiile în care în multe țări din Europa e deja declarată epidemie, nici nu sunt multe doze pe stoc cât să ajungă pentru toată lumea. Nu e de mirare, așadar, că în multe farmacii deja nu se mai găsesc. 

O pandemie ar fi devastatoare pentru România

„Acum toate țările vor vaccinuri, dar ele nu se produc peste noapte. Nu are nimeni în stoc cantități uriașe, așa că nu avem de unde lua", a punctat dr. Val Vâlcu.

Când te trezești în plină epidemie că vrei să te vaccinezi, nu mai e vina autorităților că nu au cum să îți aducă vaccin, spune medicul.

„De unde să suplimenteze? Toate țările vor să suplimenteze. Când o veni pandemia aceea devastatoare, genul celei din 1918, care va veni, așa cum va veni și un cutremur, nu știm când, problema e momentul, dar cu certitudine va veni, România o să aibă puține resurse disponibile, pentru că a folosit de-a lungul timpului puține resurse. Și țările care comandă și consumă mai multe vaccinuri vor avea mai multe șanse”, a subliniat redactorul-șef al DC NEWS.

De ce nu se fac raportări corecte

Întrebat care este explicația faptului că, la nivelul Capitalei, din 49 de spitale doar 17 au făcut raportări legate de infecția cu virusul gripal, jurnalistul Val Vâlcu a declarat: „Probabil că nu au achiziționat testele specifice. Pentru că nu poți spune că este vorba despre un caz de gripă doar pe baza simptomelor. Poate fi o infecție respiratorie, poate virală, poate de altă etiologie dar nu poți spune că e gripă fără un test specific.  Pe de altă parte, declararea sau nedeclararea epidemiei e o treabă administrativă. Are sens, să spunem, un diagnostic psihiatric: se duce unul și e declarat inapt la jandarmerie. Aici totul ține de diagnostic: îl considerăm deviant sau doar inapt? Depinde cum formulezi și ce boală are, iar în funcție de asta vine și tratamentul. În cazul epidemiei de gripă, măsurile sunt aceleași și în cazul definirii epidemiei și fără, doar că nu se vor aplica. Vedeți dumneavoastră, să nu se mai facă întruniri publice, să nu mai meargă lumea în locuri aglomerate, la mall, să se spele lumea pe mâini așa cum ar trebui? Nu cred că o să se schimbe ceva doar pentru că a fost declarată epidemia de gripă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel