Dr Tudor Ciuhodaru: Și apa ne poate îmbolnăvi! Cum ne protejăm?

Un pahar banal cu apa poate ascunde pericole, arată dr. Tudor Ciuhodaru
De Ziua Monială a Apei, conf univ dr Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe, spune că și apa ne poate îmbolnăvi. El a alcătuit o listă de șapte lucruri periculoase despre apă, întrucât astfel de contaminări pot fi fatale, în mod special pentru copii, dar și un mini-ghid cu sfaturi despre cum să ne protejăm.

Iată principalele șapte lucruri pe care e bine să le știm despre bolilele ce pot fi contactate din apa contaminată sau poluată în opinia conferențiarului universitar dr. Tudor Ciuhodaru:

Tudor Ciuhodaru, cât de periculoasă poate fi apa

1. Cazurile de contaminare sau poluare sunt extrem de numeroase.

2. Sunt o cauză majoră de mortalitate, mai ales la copii.

3. Sunt determinate de salubrizarea inadecvată sau epurarea ineficientă. Acestea scad calitatea apei pe care o bem, iar consumul de apă „infectată" cu o paletă largă de microrganisme sau „otrăvită" poate determina multiple efecte negative asupra sănătății.

4. Patologia hidridică poate avea caracter endemic sau chiar epidemic.

5. Cele mai frecvente sunt bolile infecțioase cu poartă de intrare digestivă precum gastroenterite, enterite determinate de rotavirusuri sau Escherichia coli, salmonella (febra tifoidă), shigella (dizenteria), hepatita epidemică, poliomielita, dar nu sunt excluse nici cele produse de protozoare (amoeba, giardia). Grețurile, vărsăturile, diareea și durerile abdominale domină tabloul clinic, iar deshidaratarea severă poate necesita resuscitare volemică.

6. Nu sunt excluse conjunctivitele, otitele sau afecțiunile dermatologice.

7. Se pot adăuga diverse tipuri de intoxicații precum cea cu nitrați (efect methemoglobinizant), cu plumb (saturnism hidric) sau cu arsen, fluor și cu pesticide cu efecte hepato și nefrotoxice.

Cum puteți reduce riscurile?

1. Respectați cu strictețe regulile de igienă - spălat corect pe mâini, prosop individual, uscat și curat sau de unică folosință.

2. Când aveți vreun dubiu privind calitatea apei, utilizați doar apă îmbutelitată.

3. Pentru a evita mobilizarea suplimentară de impurități, deschideți robinetul în mod gradual și apoi așteptati 20-30 de secunde până folosiți apa.

4. Reduceți contaminarea microbiană prin fierbere minim 10 minute. Atenție, însă! Fierberea crește concentrația nitraților și riscul de intoxicații.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

indulcitori artificiali - FOTO: Freepik@italo2
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel