Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
„Atenție, nu e de glumit! Trebuie un plan unitar de intervenție la nivel european. Noul coronavirus a depășit 10 bariere majore și a generat o epidemie fără precedent. Contagiozitatea sa este comparabilă cu SARS (3) și mai mare ca a gripei sezoniere (1,3) și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos). Măsurile de prevenție sunt extrem de importante", punctează dr Tudor Ciuhodaru.
Iată ce bariere majore a depășit noul coronavirus din China:
1. Virusul a depășit deja 10 bariere majore :
- S-a dovedit transmiterea de la om la om inițial doar în China.
- A depășit rapid granițele Chinei (27 țări afectate).
- Amenință acum și Europa. Pericolul este cu atât mai mare cu cât pe 25 ianuarie a început perioada sărbătorilor de An Nou chinezesc, când sute de milioane de oameni vor face călătorii în interiorul Chinei dar și în afara țării iar în România există o importantă comunitate de cetățeni chinezi.
- Virusul se răspândește rapid.
- În doar o săptămână au fost confirmate 21 de cazuri în: Franța 6 cazuri, Germania 10 - e a doua țară afectată urmată de Finlanda 1, Italia și Anglia câte 2, Spania și Suedia câte 1. Li se adaugă cele 2 cazuri din Rusia, dar probabil există deja și alte cazuri de infecție în Europa - conform anunțului Ministrului francez al Sănătății, doamna Agnes Buzyn.
- S-a transmis de la om la om și în alte țări (inițial Germania urmată de Franța, SUA, Japonia, Vietnam).
- E a treia situație de risc de pandemie de acest gen la nivel mondial. În doar o lună sunt 27 țări afectate, numărul cazurilor a crescut de peste 100 ori (17.368 de cazuri confirmate) iar în ultimele 24 de ore numărul deceselor a crescut cu 50% (362). Numărul cazurilor le-a depășit pe cele din pandemia cu virusul SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) (tot din China-Guadong - 37 de țări afectate în 2002, 8.000 de cazuri, 1 din 10 pacienți nu a supraviețuit) și cu virusul MERS (Middle East Respirator Syndrom- sindromul respirator din Orientul Mijlociu - identificat în Arabia Saudită, în iunie 2012) a afectat 25 de țări și a dus la 850 de decese. 1 din 3 pacienți infectați nu a supraviețuit), arată dr Tudor Ciuhodaru.
- Un bolnav infectează în medie 2,2 persoane. Contagiozitatea este comparabilă cu SARS (3), mai mare ca a gripei sezoniere (1,3), dar net inferioară rujeolei (peste 12).
- S-a înregistrat primul deces în afara Chinei (Filipine).
- 2% dintre cazurile confirmate au murit, ceea ce rămâne ridicat (de zece ori mai mare!) în comparație cu gripa sezonieră. (Nu are decât un nivel indicativ și scade în fiecare zi, în condițiile în care numărul de noi cazuri crește mai repede decât cel al deceselor).
2. Ce știm:
- Transmiterea de la o persoană la alta se face pe cale aeriană (vorbire, tuse, strănut) sau prin contact direct sau indirect cu secrețiile respiratorii aflate pe mâini sau pe suprafețe contaminate.
- Perioada medie de incubație este de 5,2-5,8 zile (între 2 și 12 zile). !!! carantina 14 zile.
- Simptomele sunt pseudogripale includ febră și tulburări respiratorii.
- Diagnosticul se face în context epidemiologic (călătorie recentă în zonele de risc/contact cu persoane infectate) alături de datele clinice (pseudogripal- „gripa chinezească") și cele imagistice (infiltrat pulmonar bilateral) și de laborator (teste rapide).
- Nu există vaccin pentru acest virus.
- Medicii thailandezi (spitalul Rajavithi din Bangkok) au avut succes în tratarea cazurilor severe de coronavirus cu o combinație de medicamente pentru gripă și HIV- lopinavir și ritonavir, în asociere cu oseltamivir medicamentos pentru gripă în doze mari - rezultatele inițiale prezentând o îmbunătățire semnificativă la 48 de ore de la administrarea tratamentului (inclusiv o femeie chineză, în vârstă de 70 de ani, din Wuhan, care a fost testată pozitiv de coronavirus timp de 10 zile). Dar este încă prea curând să spunem că această metodă poate fi aplicată tuturor cazurilor.
- Se ia în calcul activarea Mecanismului de Protecție Civilă pentru a facilita transportul de echipamente specializate (la cererea statului membru) și pentru repatrierea cetățenilor europeni.
- Centrul european de coordonare pentru intervențiile de urgență (ERCC) discută cu statele membre posibilele noi acțiuni în cazul noului coronavirus.
- Și există riscul să genereze mutații (care să îi permită să se răspândească mai rapid și să devină mai periculos).
Nu știm încă: rata de mortalitate, nivelul de transmisie, momentul în care un bolnav devine contagios.
Atenție, sunt 5 măsuri simple simple de prevenție (aceleași ca pentru orice viroză):
1. Evitați contactul cu persoanele bolnave (nu călătoriți în zonele cu risc, evitați aglomerațiile (unde există risc crescut de a intra în contact cu o persoană infectată, nu stați lângă persoanele care tușesc sau stranută, nu vizitați și nu duceți în colectivități persoanele bolnave).
2. Respectați regulile generale și individuale de igienă: utilizarea batistei și spălatul pe mâini, pusul mâinii la gură atunci când tușim sau stranutăm, evitarea contaminării prin atingerea cu mâinile a ochilor sau a gurii, aerisirea zilnică a locuințelor sau a birourilor cu menținerea unei temperaturi de 18-22 grade precum și igienizarea spațiilor și a suprafețelor.
3. Spălați-vă cât mai des pe mâini cu apă și săpun, spălatul trebuie să dureze cel puțin 20 de secunde, insistând pe pliurile și spațiile interdigitale, apoi uscați mâinile cu prosoape de hartie sau aer cald sau dacă nu sunteți în apropierea apei puteți utiliza, cu eficință mai redusă, un dezinfectant pe bază de alcool.
4. Nu temporizați consultul medical mai ales dacă vă încadrați în grupele cu risc.
5. Evitați automedicația. Orice tratament trebuie făcut doar la recomandarea medicilor de familie sau a specialiștilor. Antibioterapia fără discernământ este nu doar ineficientă, ci și potențial periculoasă! Poate duce la selecționarea germenilor rezistenți, agravarea afecțiunilor de bază sau dă efecte secundare multiple nedorite.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...