Dr Tudor Ciuhodaru: 4 măsuri ce vă pot salva viața pe caniculă. Simptomele legate de expunerea la căldură
22 iun 2021, 09:56

Canicula poate crea probleme de sănătate
„Atenție! E cod roșu de epuizare termică. Copiii sunt primii afectați”, avertizează conf.dr. Tudor Ciuhodaru, care a alcătuit un mini-ghid cu măsuri care vă pot sava viața pe caniculă. Iată care sunt acestea: 

Atunci când este caniculă și apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampele de căldură, insolația, epuizarea termică), dr Tudor Ciuhodaru, arată, pe pagina sa de Facebook, că trebuie să facem:

1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.

2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.

3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat).

4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Rețineți:

1. Temperaturile crescute chiar și pe durata nopții duc la apariția epuizării termice.

2. Apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.

3. Copiii sunt primii afectați (! Nu-i lăsați nesupravegheați la locurile de joacă sau în mașină, chiar pe durate scurte). 

4. Cei mai afectați sunt vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară, respiratorie sau neurologică, persoanele obeze, pacienți cu afecțiuni metabolice precum și cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.

5. Cei mai expuși sunt cei ce petrec mult timp în spații deschise: în zone de agrement, pe litoral, la piscină sau la iarbă verde, cei ce muncesc în soare. 

6. Nedecelată și netratată la timp epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la șoc termic și deces.

7. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:

a) neuro-psihice precum oboseală marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele 

b) tegumentare precum transpirații excesive, horpilații (piele de „gaină”) și

c) cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.

8. Pentru a nu ajunge în astfel de situații nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale dimineții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase.

9.Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (!Nu alcool ), dușuri călduțe sau utilizare de prosoape umede și ventilație (! Nu aplicați alcool pe piele), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii. 

10. Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

- Sunați la 112.

-  Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?