Dr Tudor Ciprut: Câte CT-uri, RMN-uri sau PET-CT-uri face un pacient cu cancer și de ce trebuie să repete investigațiile

Cancer
EXCLUSIV
Invitat la Interviurile DC News și DC Medical, Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul  Clinic SANADOR, a explicat că PET-CT-ul este vital în diagnosticarea și stadializarea cancerelor de sânge. Iată ce arată el și de câte ori trebuie să-l repete pacienții care au astfel de patologii oncologice. 

PET-CT-ul este vital, spre exemplu, în diagnosticarea și stadializarea limfoamelor. Fără el nu se poate începe tratamentul, pentru că nu se poate ști exact în ce zonă a organismului și cât de departe au ajuns celulele cancerigene. Pacienții cu astfel de cancere fac, inevitabil, mai multe PET-CT-uri înainte, în timpul și după tratamentul chimioterapic, a explicat Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul Clinic SANADOR, la Interviurile DC News și  DC Medical.

La fel se poate întâmpla și cu CT-ul sau RMN-ul, pentru alte forme de cancer. Dar ca aceste investigații să poată fi repetate, condiția principală este ca pacientul să aibă rinichii funcționali. În cazuri extreme, pot fi făcute chiar și pacienților cu insuficiență renală, cu condiția ca aceștia să facă dializa în aceeași zi, după CT, RMN sau PET-CT. 

Sanador

„Depinde de indicație. Câteodată chiar noi indicăm să repete investigația. V-am spus că îmi place plămânul. Există o afecțiune numită nodul pulmonar solitar, în care se vede un nodul în plămân pe care îl bănuim că este cancer. Există niște criterii de suspiciune.

Câteodată, descoperim un nodul întâmplător, cum s-a întâmplat cu COVID-ul, când pacienții au venit pentru un CT pulmonar și astfel s-au găsit la unii dintre ei noduli care puteau să fie metastatici sau cu suspiciunea unui cancer pulmonar primitiv, deci un nodul pulmonar solitar. Acesta trebuie revăzut și primește o categorie. La 2 înseamnă că trebuie văzut din nou peste un an sau chiar mai rar. La 3 deja, înseamnă că ar trebui să-l revăd după 60-90 de zile, adică să repete după două luni examenul”, a arătat specialistul. 

În cazul pacienților cu limfoame, spre exemplu, PET-CT-urile se repetă de trei ori: se fac la început, înainte d e a începe tratamentul, pentru ca pacientul să fie stadializat, apoi se fac după 2-3 cure de tratament, pentru a se vedea evoluția bolii, iar la final - un al treilea - pentru a vedea efectul tratamentului, arată medicul. 

„Câteodată la un pacient oncologic, pentru că vorbim totuși despre pacienți oncologici, câteodată trebuie să repeți destul de des. PET-CT-ul, care folosește și CT și RMN, câteodată CT cu injectare, trebuie făcut, de pildă în limfoame, idealul e să se facă o stadializare pre-terapeutică, inițială, după aceea o stadializare după 2-3, maximum 4 cure, deci o stadializare intermediară - vorbim de un PET-CT care iradiază mai mult decât  CT-ul, pentru că în funcție de această restadializare o să se adapteze tratamentul.

Adică, pacientul, câteodată, după trei cure, sau câteodată chiar după două cure, i-au dispărut toate semnele bolii. Asta nu înseamnă că el nu o să facă tot tratamentul, dar fie o să se cadă dozele, fie or să se facă, de pildă, șase cure. După aceste șase cure, presupunând că au dispărut toate după 2-3 cure, pentru că am mai văzut asemenea cazuri, în boala Hodgkin de pildă, sunt multe forme care pot să reacționeze spectaculos la tratament, la un tratament bine făcut, și să dispară tot”, a detaliat dr Tudor Ciprut. 

La ce distanță unul de altul poți face în siguranță două CT-uri, RMN-ul sau PET-CT-uri, ce înseamnă și ce riscuri presupune fiecare investigație în arte, aflați din VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție
Sirop de tuse, contaminat. OMS, avertizare globală

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel