Dr. Sarafoleanu: Ce pățești în Instanță dacă spui că ți-ai pierdut mirosul

Anxietate
EXCLUSIV
Prof.dr. Codruț Sarafoleanu, șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București, a explicat la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL, din ce cauze poți să-ți pierzi mirosul, cum se pune diagnosticul și cum se tratează, dar și ce valoare are în Instanță dovada că ți-ai pierdut acest simț.

Pirderea mirosului face parte din Tulburările senzoariale. „Sunt mai multe tipuri de tulburări senzoriale în sfera ORL, evident, unele se pot explora. În trecut, olfacția era cumva o rudă săracă care nu se putea explora obiectiv. Exista un chit de substanțe mirositoare, care se dădeau pacientului. Sigur, aveau concentrații diverse, dar era o evaluare absolut subiectivă, preta la foarte multe rezultate fals pozitive sau fals negative, nu puteam exclude simulanții, pentru că existau și simulanți care se adresau pentru aceste tulburări senzoriale", a dezvăluit Prof.dr. Codruț Sarafoleanu. 

Acesta este șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București și șeful Disciplinei ORL II la Facultatea de Medicină Dentară de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din Capitală, și a fost invitat luni la emisiunea Academia de Sănătate, transmisă EXCLUSIV de DC MEDICAL.

Tulburările olfactive sunt foarte diverse și nu țin numai de patologia infecțioasă, inflamatorie și tumorală din sfera ORL, a arătat specialistul. „Dincolo de această patologie sunt foarte multe boli neurologice și aș da exemplul bolii Parkinson care poate debuta uneori cu tulburări de miros. Sunt, de asemenea, foarte multe intoxicații care debutează cu tulburări de miros, cu hiposmie sau anosmie, și, de asemenea, sunt aspectele traumatice" a continuat el.

Cum se face evalurea olfactivă

„Evaluarea olfactivă, dincolo de ceea ce am amintit anterior, pentru a fi obiectivă implică aceste potențiale evocate olfactiv: înregistrăm activitatea electrică la nivelul bulbului olfactiv și a filetelor olfactive. Este o investigație care se face printr-un examen endoscopic nazal, plasând un electrod la nivelul senzorilor mucoasei olfactive și care ne permite să vedem exact activitatea electrică", detaliază prof.dr. Sarafoleanu.

Pe lângă acestea, mai spune el, „există și aspectul imagistic: structura, dimensiunea bulbului olfactiv care ne poate da informații asupra funcițonării corespunzătoare a acestuia. Și, nu în ultimul rând, așteptăm ca dotare și sper să se întâmple anul acesta și stimularea olfactivă și potențialele evocate după stimularea olfactivă cu mirosuri, deci nu doar cu activitate electrică la nivelul bulbului".

Probă în instanțe?

În ultima vreme, însă, dr. Sarafoleanu spune că ORL-iștii se confruntă cu un alt soi de pacienți. „Am fost puși în fața unui aflux de pacienți care au venit pentru evaluarea olfactivă, deoarece au avut diverse accidente sau diverse traumatisme în urma unor agresiuni, și care au fost chiar trimiși de către instituțiile abilitate, cum ar fi Institutul Național de Medicină Legală sau Colegiul Medicilor, pentru evaluare olfactivă. Au declarat că și-au pierdt acest senzoriu". În aceste cazuri, implicațiile sunt mult mai mari. Deși, în instanțe, ca dovada, diagnosticul s-ar putea să nu valoreze nimic.

Aspectele medico legale sunt evidente – arată specialistul. „Ne permit să diagnosticăm un pacient care are realmente o pierdere a acuității olfactive. Putem exclude simulanții (persoanele care pretind că și-au pierdut mirosul, n.r.). Există un singur punct slab: nu putem să spunem dacă tulburarea de miros se leagă strict de acest traumatism sau dacă pacientul a avut-o și înainte! Asta este o mare problemă juridică". Adică, ORL-istul nu poate dovedi medical că un pacient care a avut un accident și-a pierdut mirosul din cauza acestuia.

„Din punct de vedere juridic lucrurile trebuie puse la punct, pentru că este o întrebare care ni se pune frecvent și nu vreau să existe confuzii. Noi nu putem să spunem. Doar la momentul examenului noi putem spune foarte clar dacă există activitate la nivelul bulbului olfactiv sau nu", subliniază șeful clinicii ORL de la Spitalul Clinic Sfânta Maria din București.
Lipsa mirosului îți poate pune viața în pericol

„Sigur, sunt foarte mulți pacienți care nu vin pentru aceste tulburări legate de un traumatism, dar care au o calitate a vieții foarte proastă din cauza dispariției acestui senzoriu. Doamnele mai ales, dar și bărbații. Gurmanzii, uneori. Și mai este și aspect legat de faptul că s-au înregistrat de asemenea foarte multe accidente pentru că nu au perceput mirosul de gaze din casă", arată prof.dr. Codruț Sarafoleanu.

Cum se poate repara lipsa mirosului, aflați în video: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel