Dr Roxana Nemeș: Nu va exista niciodată o terapie pe bază de substanțe uleioase pentru plămân
18 ian 2020, 15:38

Boli pulmonare
Conf univ dr Roxana Nemeș de la Institutul „Marius Nasta” a precizat, sâmbătă, că nu există și nu va exista „niciodată” o terapie pentru plămân pe bază de substanțe uleioase volatile.

„Uleiurile volatile nu se folosesc niciodată (pentru tratament - n.r.). (...) Aceste particule foarte fine (de uleiuri - n.r.) rămân întregi (...). Tu le introduci ca atare (în organism - n.r.). Nu va exista niciodată o terapie de bază de substanțe uleioase pentru plămân. Nu ai ce să cauți cu substanțe uleioase în plămân", a spus medicul.

Potrivit acesteia, cei care folosesc aceste uleiuri au risc crescut de „pneumonie lipofilică".

Medicul pneumolog a spus că nu este recomandat să se disperseze substanțe uleioase în spații mici închise, cum ar fi baia.

„Ce este mai dureros este că se folosesc și în spații foarte închise. Majoritatea le folosesc în băi. Baia este o suprafață mică. În cubajul acela foarte mic în care mai este și cald și în care oricum poți să nu respiri foarte liniștit acolo să mai dispersezi și substanțe uleioase este 'impecabil'", a afirmat Nemeș.
Referindu-se la astmul bronșic, medicul pneumolog a precizat că această afecțiune nu se rezolvă cu mersul la salină. „Astmul este o boală inflamatorie și nu se rezolvă cu salina", a arătat Roxana Nemeș în cadrul unui eveniment organizat de Institutul „Marius Nasta".

„Există oameni care și-au lipit sare de Himalaya pe pereți și curge apa pe ea. Trebuie să ai o temperatură constantă de 11-17 grade ( în salină - n.r.). De aceea este bine ca un copil asmatic să meargă în salină când temperatura de la suprafață este asemănătoare cu temperatura din salină. De obicei oamenii merg când este cald și au concediu. Adică sunt 40 de grade afară și 17 în salină și fac bronhospasm. Dacă te duci primăvara și toamna o să te simți confortabil pentru că nu faci hiperactivitate. (...) Acolo există un flux de aer care asigură acea cavitate făcută natural pe care nicio cameră tapetată cu sare nu o să o asigure. Este absolut contraindicat și nici măcar speleoterapia nu este o indicație de ghid", a explicat doctorul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?