Dr Radu Zubaci: Regenerarea articulațiilor cu Terapia cu celule stem mezenchimale (MSC)

Terapia pentru regenerarea articulațiilor. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
Tratamentul cu celule stem mezenchimale este eficient în regenerarea cartilajelor, meniscului, a tendoanelor și fracturilor osoase și nu are efecte secundare arată, EXCLUSIV la DC Medical, Dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie și Traumatologie. 

Tratamentul cu celule stem mezenchimale și-au dovedit eficiența în regenerarea cartilajelor, meniscului, a tendoanelor și fracturilor osoase, fără a avea efecte secundare sau de respingere din partea organismului. Cum funcționează acestea, explică EXCLUSIV pentru DC Medical, Dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.

Celulele stem sunt prelevate fie din țesutul adipos, printr-o manevră de lipoaspirație, fie din măduva osoasă (printr-o tehnică specială de „drilling”). Proba odată prelevată, trece prin procese tehnologice de laborator, ce permit obținerea unui produs 100% autolog cu capacitate de regenerare. Celulele stem sunt elemente biologice ce se pot transforma în alte tipuri de celule, promovând un răspuns reparator. 

Ca atare, ele funcționează ca mijloc principal de vindecare a daunelor provocate. Există diferite tipuri de celule stem, dar pentru tratarea leziunilor ortopedice, cele mai eficiente s-au dovedit celulele stem mezenchimale (MSC). Aceste celule se pot transforma în os, cartilaj, mușchi, tendoane sau ligamente. Prin intervenții specifice, minim invazive și atraumatizante, se obține un produs biologic activ, ce va fi reinjectat, ca și în cazul celorlalte terapii injectabile regenerative, la nivelul articulației sau zonei afectate.

„Mecanismul de funcționare al celulelor stem se bazează pe deplasarea acestora către zona afectată , fiind atrase de proteinele secretate de țesutul inflamat. Odată ajunse aici, încep să producă chemokine, molecule de adeziune și factori de creștere în spațiul intercelular. De multe ori, administrarea numai a celulelor stem pentru anumite condiții poate fi insuficientă. Uneori, acest tip de terapie poate fi completată și cu alte metode terapeutice, complementare, care ajută în diferite procese: scăderea inflamației, restabilirea mobilității, activarea procesului de reparare a țesuturilor, creșterea vascularizației, precum și  stimularea tuturor proceselor imunomodulare. Dintre aceste metode complementare, terapiile Laser de Joasă Frecvență sau Oxigenoterapia Hiperbarică se dovedesc a fi cele mai performante și accesibile”, arată Dr. Radu Zubaci, medic specialist Ortopedie și Traumatologie.

Infiltrațiile cu celule stem mezenchimale sunt terapii biologice și au o eficiență crescută atunci când afecțiunea se află în stadiu incipient iar pacientul este tânăr. De aceea, candidatul ideal pentru terapiile injectabile regenerative sunt sportivii.

Afecțiuni ale sportivilor tratate cu succes

Procedura se realizează cu succes într-o singură zi, și conform studiilor, are un prognostic foarte bun. Leziuni articulare, musculare, tisulare, epicondilita sau “cotul tenismenului” – sunt numai câteva dintre afecțiunile asociate activităților sportive, în special a sportivilor de performanță. Soluția non chirurgicală pentru acestea, cu prognostic excelent și recuperare de scurtă durată s-a dovedit a fi terapia PRP/ ACRS.

Pacienții care și-au tratat durerile inflamatorii cu ajutorul acestor infiltrații au reușit să se întoarcă rapid la activitățile sportive, iar investigațiile imagistice prin Rezonanță Magnetică au atestat refacerea definitivă a țesutului lezat, oprind evoluția procesului degenerativ. 

Medicina modernă oferă astăzi medicilor posibilitatea de a obține mult mai multe informații despre tabloul clinic al pacientului, ceea ce duce la o abordare personalizată în conduita terapeutică a pacientului, scopul final fiind un tratament optim prin metode cât mai puțin invazive și traumatizante. Astfel, primul obiectiv al medicului este identificarea cauzei bolii și apoi tratarea țintită a acesteia.

„Beneficiul major al tratamentelor regenerative este tratarea cauzei afecțiunii și nu a simptomelor, lucru care duce la rezolvarea problemei de sănătate pe termen lung. Referindu-ne strict la sportivii de performanță, tratamentele regenerative aplicate în scopul vindecării afecțiunilor specifice reprezintă soluția optimă de tratament, reușind de multe ori să ocolească o cură chirurgicală, care i-ar face să își piardă poziția pe terenul de joc”, a mai arătat Dr. Radu Zubaci.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel