Dr. Radu Zamfir, despre impactul pandemiei asupra transplantului. Care sunt măsurile necesare înaintea noului val

dr radu zamfir. FOTO Freepik @ lifestyle memory
EXCLUSIV
Dr. Radu Zamfir a vorbit despre importanța tratamentului cu anticorpi monoclonali, dar și despre măsurile ce ar trebui luate înaintea următorului val pandemic.

Dr. Radu Zamfir, Medic Primar Chirurgie Generală, Centrul de Chirurgie și Transplant “Dan Setlacec”, Institutul Clinic Fundeni, ne-a vorbit despre măsurile care ar trebui luate pentru a pregăti următorul val pandemic, din punctul de vedere al pacienților aflați pe listele de așteptare a unui transplant sau chiar transplantați. 

”Cu siguranță un lucru foarte important este dimensionarea circuitelor și estimarea cât mai exactă a resurselor alocate tratărilor cu Covid pentru a nu prejudicia, pentru a nu întârzia accesul la o intervenție la o metodă terapeutică, chiar dacă ne referim la pacienții care sunt pe lista de așteptare pentru transplant, chiar dacă ne referim la pacienții care sunt în așteptarea unei intervenții chirurgicale pentru o neoplazie, pentru o intervenție chirurgicală în regim cronic.

Sigur, acest lucru, cu cât este mai exact apreciat, cu atât sunt mai puține locuri lăsate deliberat pentru pacienții de Covid libere și cu atât sunt locurile necesare disponibile pentru acești pacienți în cazul în care vin într-un număr mai mare într-o unitate de timp”, a declarat Dr. Radu Zamfir, Medic Primar Chirurgie Generală, Centrul de Chirurgie și Transplant “Dan Setlacec”, Institutul Clinic Fundeni, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Nimic nu va mai fi la fel vs. Luați din nou prin surprindere-pandemia COVID-19 în 2022".

Covid, ce va URMA. Rafila, APEL: Aplicăm scenariul din valul anterior. Doza PATRU de vaccin anti-COVID, făcută împreună cu anti-gripalul

Cui se adresează tratamentul cu anticorpi monoclonali

”De asemenea, prin specificul patologiei tratate în această secție, vorbim de pacienți cu boli hepatice terminale, care au un status imonodeprimat și la care, uneori, tipul de anticorpi nu este cel scontat post administrare de vaccin.

În aceste situații, selectiv se poate aplica un tratament cu anticorpi monoclonali, care reduc prin această protecție pasivă riscul pacienților de a contacta aceste infecții. În acest grup pot fi incluși atât pacienții transplantați, cât și pacienții care așteaptă pe listele de așteptare putând uneori merge până la a extinde această listă și la rudele acestora cu care ei locuiesc.

Practic, dacă ar fi să restrângem această listă, cei care nu dezvoltă titluri adecvate după vaccinare ar fi candidații cei mai buni pentru aplicarea acestei metode de protecție pasivă, care are o eficiență dovedită în mod practic. Asta știm de la colegii noștri care lucrează în spitalele de boli infecțioase.

Cu siguranță ar trebui, în virtutea experienței dobândite, diferențiate și măsurile de protecție la grupele de risc, practic, folosirea unor măști mai eficiente, SPP 2, SPP 3, evitarea de către aceștia a aglomerațiilor și măsurile nespecifice, dar care și-au dobândit eficiența în trecut. (...)

Măsurile acestea ar trebui aplicate, cu siguranță, și în funcție de numărul de cazuri. Practic, un număr mai crescut de cazuri necesită la grupele de risc măsuri suplimentare de grijă față de ei. Treptat în arsenalul terapeutic se adună atât antivirale din ce în ce mai eficiente, cât și acești anticorpi monoclonali, care pot fi folosiți atât profilactic, cât și în primele zile de boală. Și pot ajuta pacienții din acest grup de risc pentru a putea trece cu bine printr-o formă de boală mai ușoară”, a mai spus medicul Zamfir.

Tratamentul considerat "glonțul magic" pentru sănătate. Deleanu: Protecție de câteva luni. Reacții adverse există chiar și la banala Aspirină, fatale

Diana Deleanu, medic primar imunolog - alergolog, ne-a vorbit despre soluțiile disponibile pentru persoanele care nu generează un raspuns imun corespunzător la vaccin.

"Sigur că există soluții și poate acesta este unul dintre aspectele pozitive ale pandemiei prin care am trecut și în care încă mai suntem, pentru că cercetarea medicală s-a dezvoltat extraordinar de mult, iar în acest interval de timp relativ scurt am avut la dispoziție posibilitatea unor medicamente de diverse tipuri, inclusiv biologice, respectiv anticorpi monoclonali, care ne ajută și la tratament și la prevenție. 

La ora actuală dispunem de o modalitate de prevenție pentru infecția cu SARS-CoV-2, că suntem în plină pandemie, în care, dacă administrăm anticorpi monoclonali și putem administra mai multe tipuri de anticorpi monoclonali cu funcție imunitară apropiată, putem face o profilaxie a infecțiilor cu COVID. Deci sunt anticorpi monoclonali pe care-i putem administra la pacienții cu risc, la cei imuno-deprimați, iar dacă dăm acest anticorp monoclonal sau această grupare de anticorpi monoclonali, ei sunt protejați pe o perioadă de câteva luni. Citește mai departe AICI.

Vezi mai multe în video:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel