Dr Radu Țincu: dacă Omicron nu produce forme severe, oamenii o vor resimți ca pe o banală viroză

Diferența dintre varianta Delta și varianta Omicron a coronavirusului care produce COVID-19. Foto: www.agi.it
Medicul Radu Țincu de la Spitalul Floreasca spune că dacă se confirmă că tulpina Omicron a infecției COVID e mai blândă și nu duce la forme severe, oamenii o vor resimți ca pe o banală viroză respiratorie.

Medicul ATI Radu Țincu de la Spitalul Floreasca din București spune că dacă se confirmă că tulpina Omicron e mult mai blândă și nu duce la forme severe, oamenii vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care fie nu va produce niciun fel de risc. Specialistul a mai afirmat că nu exclude ca Omicron să fie finalul pandemiei.

”Da, cu siguranță poate fi. Dacă într-adevăr că această nouă variantă virală e mult mai blândă și nu va produce forme severe care să pună în pericol viața oamenilor, este evident că atunci coabitarea va fi mult mai facilă, oamenii într-adevăr vor resimți COVID-19 ca pe o banală viroză respiratorie, care nu va produce niciun fel de risc sau riscurile sunt foarte puține asupra stării de sănătate, însă, vedeți, și aici trebuie să avem un pic de răbdare. Pentru că acele date statistice pe care le avem din Africa de Sud evaluează o populație foarte tânără”, afirmă medicul.

Însă, deocamdată nu există destule date despre Omicron ca să se poată trage concluzii clare.

Un motiv e și faptul că persoanele din AFrica de Sud care s-au îmbolnăvit de forme ușoare a Omicron aveau sub 25 de ani. ”Trebuie să vedem dacă și la 40 de ani sau la 70 de ani această variantă se manifestă în același fel. De aceea, cred că următoarea perioadă trebuie să fie o perioadă de două-trei săptămâni în care așteptăm cu toții ca datele științifice să ne fie puse la dispoziție pentru a înțelege cum funcționează această nouă variantă virală. Nu putem compara o persoană de 25 de ani care se îmbolnăvește de COVID-19 cu o persoană de 75 de ani care mai are și trei-patru boli cronice, deci nu avem date suficiente. Acesta este un aspect al virulenței virusului. Ne interesează să vedem și populațiile vârstnice sau cu boli cronice dacă au o anumită particularitate", susține medicul, arată DC News.

Cei de la Ministerul Sănătății au anunțat sâmbătă, 11 decembrie, alte 4 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-CoV-2 au fost confirmate în România, în urma secvențierilor efectuate la Institutul Național de Cercetare -Dezvoltare "Cantacuzino". ”Este vorba despre sportivul al cărui rezultat parțial indica o suspiciune de infectarea cu tulpina Omicron și cei trei contacți ai săi din lotul de rugby,  pasageri ai cursei din Africa de Sud, care au fost depistați pozitiv pentru virusul Sars Cov -2 în urma testelor RT- PCR. Toate cele 4 persoane se află în izolare, iar starea lor de sănătate este bună, 3 dintre acestea fiind vaccinate anti -Covid 19. Până în prezent, pe teritoriul României au fost confirmate 7 cazuri cu varianta OMICRON a virusului SARS-Cov-2”, arată o informare a Ministerului Sănătății.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel