Dr Mihai Craiu: viața noastră cu maladia COVID-19 va deveni ca o paradă de modă

Medicul pediatru Mihai Craiu spune că viața noastră cu infecția COVID se va transforma dintr-o pandemie cu milioane de bolnavi într-o boală endemică, cu accentuări sezoniere ale circulației virusului. 

Doctorul pediatru Mihai Craiu spune, citând studii științifice, că ”viața noastră cu SARS-CoV-2 se va transforma încet, încet...Dintr-o pandemie cu sute de milioane de bolnavi și cu măsuri restrictive legate de circulație, economie și școală vom trece în următorii ani, probabil, la o boală endemică, cu accentuări sezoniere ale circulației virusului, în diverse comunități”.

Acesta explică, pe rețelele sociale, de ce:

”1. Pentru că lumea a devenit foarte mică... putem circula rapid, în mai puțin de o zi, de pe un continent pe altul. Și mutațiile, ce generează variantele mai contagioase, vor putea ajunge fără opreliști din Asia în Africa sau Europa.

2. Pentru că vaccinurile, chiar și în schemă completă, NU garantează lipsa infectării, dacă nu luăm mijloace de protecție, concordante cu gradul de transmitere a virusului în acea comunitate. Chiar și cadrele medicale, care sunt vaccinate și poartă mască și echipament de protecție, se pot uneori îmbolnăvi - https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2109072

3. Persoanele vaccinate, după un număr de luni, încep "să piardă" din protecție, astfel că riscul devine mare, după 6 luni de la completarea schemei primare. Mai ales la persoanele în vârstă e valabil acest fenomen - https://www.cnn.com/.../vaccines-covid.../index.html

4. Care ar fi atunci beneficiul MAJOR al vaccinării? Pentru un om, ca individ singular, marele beneficiu este prevenția formelor foarte grave de boală și mai ales de deces. În cazul celor fragili și vârstnici, vaccinarea scade cu un ordin de mărime riscul de deces. Iar pentru un tânăr scade gravitatea bolii și încărcătura virală, astfel că este puțin mai puțin contagios - https://www.nature.com/articles/s41591-021-01575-4

Mesajul de luat acasă - viața noastră cu maladia COVID-19 va deveni ca o paradă de modă. Vom schimba "hainele" după cum se schimbă vremea și după cum va fi trendul impus de transmiterea comunitară... Nu în ultimul rând va conta și cum ne raportăm la ... "modă". Unii o vor lua în râs, alții vor adopta cu ușurință ultimele noutăți. Fără testarea masivă a tuturor celor la risc, fără reguli de protecție non-farmacologică, fără aer curat, fără medicații eficace și fără vaccinare vom fi mereu la risc. Iar ieșirea de la parada modei (care este viața noastră) este către spital, sau mai rău, indiferent de vremuri...”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel