La vârsta a doua, prevenția...
Medicul a explicat, pe pagina sa de facebook,care sunt concluziile științifice cu privire la răspândirea noului coronavirus în rândul copiilor, în contextul în care, în aproximativ o lună, cei mici ar trebui să revină la școală, iar teama de infectare roiește în jurul părinților.
"Multe gânduri și emoții sunt indreptate către felul în care va evolua învățământul în viitorul apropiat.
Pentru a decide modul în care ar trebui manageriat programul școlilor/grădinițelor, in viitorul apropiat, trebuie să răspundem la întrebarea "care este ponderea transmiterii SARS-CoV-2 de către copii, într-o comunitate"?
Ce știm despre copii si răspândirea SARS-CoV-2? Stim multe dar nu stim EXACT absolut toate aspectele epidemiologice. Putem să ne speriem, putem să negam sau putem să ne uitam la fapte.
Ce stim?
Ca in familiile unde există copii bolnavi riscul de transmitere a bolii este diferit de scenariul in care adulții si adolescenții sunt primii îmbolnăviți. Un studiu din Corea de Sud efectuat asupra 5706 bolnavi și cei 59.703 membri ai familiilor lor, arata ca riscul de transmitere al virusului la alt membru al familiei a fost la jumătate, in acele familii unde primul bolnav a fost un copil cu vârstă sub 10 ani. Doar 5.3% fata de 11.8% media de transmitere la alt membru de familiei, al oricarui bolnav, de orice vârstă.
Si mai trebuie să reflectam la cazul particular din Israel unde au aparut 1335 elevi bolnavi si 691 bolnavi la personalul didactic, după deschiderea școlilor. O posibilă explicație ar fi că nu s-au deschis DOAR școlile, ci a bătut un vânt de libertate totală. Cam ca în România de astăzi.
Ce putem face?
Putem aștepta rezultatele studiului HEROS (Human Epidemiology and Response to SARS Study) din SUA. Timp de 6 luni, un grup de 1951 familii vor fi testate la fiecare 2 săptămâni, observându-se starea de sănatate si activitățile fiecaruia dintre membri. Atunci vom ști mai riguros care este locul exact al copiilor in răspândirea COVID19.
In mod clar copiii au nevoie de școală, atât pentru educație cât și pentru sănătatea mentală. Spun experții, nu este opinia mea...
Cine vrea să rezolve o situație va căuta soluții, cui îi convine situația actuală va căuta doar scuze și va blama "greaua moștenire"", a explicat medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Hidratarea este un obicei esențial...