Dr Mihaela Bilic: Fructul exotic cu efect laxativ, bun la dietă
31 oct 2020 / 11:36
Un fruct exotic care se găsește în hipermarketurile din România te scapă de „pofta de dulce”, are puține calorii și efect laxativ, așa că e ideal în diete, arată cunoscutul nutriționist dr Mihaela Bilic. 
Smochina alba. Foto: Pixabay

Dr Mihaela Bilic, cunoscut nutriționist, spune că smochinele sunt foarte bune la dietă. Dar, arată nutriționistul, și în cazul lor cantitatea face diferența. 

„Dacă mi-ar fi spus cineva că o smochină poate să mă surprindă, nu l-aș fi crezut. Recunosc că nu am știut, există smochine albe. Față de smochina clasică (violet), cea albă este mai puțin dulce, are o aromă fructată și un miez portocaliu, precum gemul de caise.

Plusuri:
-efect laxativ dat de conținutul mare de pectine (fibre solubile) și sâmburii mici (fibre insolubile)
-indice glicemic mediu (IG=50), satisfac pofta de dulce și pot fi consumate în diabet sau cura de slăbire
-aport crescut de minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu) în special pentru sportivi
-practic și ușor de transportat/consumat pe post de gustare concentrată în energie

Minusuri:
-conțin aproape 20% fructoză, adică zahăr
-față de alte fructe, nu au vitamina C
-smochinele uscate/deshidratate pierd apa și concentrează zahărul, sunt de 2 ori mai calorice decât cele proaspete

Porția corectă: 3-4 smochine uscate (60-70g) au 80-90cal- de consumat pe burta goală cu un pahar mare de apă pentru efect laxativ.

Nu știu de unde se pot cumpăra, eu le-am descoperit într-un restaurant libanez iar pe ambalaj scria: white greek figs. Merită căutate!!”, a explicat dr Mihaela Bilic, pe contul său de Instagram. 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Raftul lui Bilic@Z12: Smochine Dacă mi-ar fi spus cineva că o smochină poate să mă surprindă, nu l-aș fi crezut???? Recunosc că nu am știut, există smochine albe???? Față de smochina clasică (violet), cea albă este mai puțin dulce, are o aromă fructată și un miez portocaliu, precum gemul de caise???? ✅Plus-uri: -efect laxativ dat de conținutul mare de pectine (fibre solubile) și sâmburii mici (fibre insolubile) -indice glicemic mediu (IG=50), satisfac pofta de dulce și pot fi consumate în diabet sau cura de slăbire -aport crescut de minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu) în special pentru sportivi -practic și ușor de transportat/consumat pe post de gustare concentrată în energie ‼️Minus-uri.: -conțin aproape 20% fructoză, adică zahăr -față de alte fructe, nu au vitamina C -smochinele uscate/deshidratate pierd apa și concentrează zahărul, sunt de 2 ori mai calorice decât cele proaspete ????Porția corectă: 3-4 smochine uscate (60-70g) au 80-90cal- de consumat pe burta goală cu un pahar mare de apă pentru efect laxativ???? ⁉️ Nu știu de unde se pot cumpăra, eu le-am descoperit într-un restaurant libanez iar pe ambalaj scria: white greek figs???????? Merită căutate!!

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic) pe


Ştiri RecomandateIti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri