Dr Mihaela Bilic: Combinația de alimente care ne face fericiți!
26 oct 2020 / 08:52
Cunoscutul medic nutriționist Mihaela Bilic spune că o combinație a două alimente are efect antidepresiv, inducând o stare de bine. 
Fericire, toamna. Foto: Pixabay

Pâine cu brânză, aceasta este combinația de alimente cu efect antidepresiv, arată dr Mihaela Bilic. 

„De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine!

În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan.

Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine!

Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți”, a scris dr Mihaela Bilic, pe contul ei de Instagram. 

 

 
 
 
 
 
Vezi această postare pe Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Raftul lui Bilic@Z8: Pâine cu brânză De data asta nu mai vorbim despre un aliment, ci despre o combinație interesantă. Și nici despre calorii nu mai vorbim, pentru că pâinea cu brânză are efect antidepresiv- deci nu e important dacă îngrașă, ci rolul pe care-l are în inducerea stării de bine???? În alimentele proteice există 2 aminoacizi, tirozină și triptofan, aflați în competiție. Cine ajunge primul la creier, ăla determină starea: tirozina are efect de agitație, de trezire, iar triptofanul liniștește, calmează. Carnea conține preponderent tirozină, iar brânza triptofan. Metoda strategică pentru a crește accesul triptofan-ului în creier este asocierea dintre proteine și carbohidrați. Când mâncăm glucide/făinoase apare în sînge insulina, care ține tirozina în circulație și lasă cale liberă pentru triptofan. Odată ajuns la nivel cerebral, el stimulează sinteza de serotonină- hormonul stării de bine☺️ Chiar dacă brânza îngrașă, tăiați felia mai subțire și puneți lângă ea un colț de pâine...ca să fiți și fericiți????

O postare distribuită de Mihaela Bilic (@doctorbilic) pe


Ştiri Recomandate

Conf univ dr Diana Loreta Paun. Foto: Facebook
EXCLUSIV
Diana Păun: campania de vaccinare anti-COVID este un succes
Vaccinarea. Foto: Pixabay
EXCLUSIV
DEZBATERE ONLINE: „Vaccinarea, prezent și viitor”
Peste 900.000 de români, vaccinați împotriva COVID
Măștile românești, sigure și de calitate
OXYCODONUM - prospect
OXYBUTYNINUM - prospect


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri