La vârsta a doua, prevenția...
Conf dr. Florentina Furtunescu, Expert în Sănătate Publică și Prorector Strategie instituțională, evaluare academică și calitate la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila, spune că față de pandemia din 2009, noul virus are o rată de infecțiozitate mai mare.
"În principiu, față de pandemia de gripă din 2009, există câteva asemănări importante, în sensul că ambele boli se transmit respirator, ceea ce ne face să credem și să adoptăm măsuri similare de protecție. Pe de altă parte, noul virus se deosebește de virusul gripal prin câteva caracteristici esențiale. În primul rând prin rata de infecțiozitate, dacă la prima pandemie se estima că un caz infectat generează între 1 și 1, 4 cazuri de infecție secundară, în comparație cu ce știm acum, un caz infectat se pare că generează între 2 și 2,5 cazuri. Față de pandemia de gripă, noul virus cu care ne confruntăm acum, prezintă câteva diferențe importante, în sensul că există o rată de infecțiozitate mai mare", explică medicul.
De asemenea, medicul arată că noul coronavirus are și o fatalitate mai mare decât pandemia din 2009
"Ca și distribuție a infecției pe grupe de vârstă, remarcăm acum că în principal sunt afectați vârstnicii și persoanele care au patologii cronice preexistente, în timp ce pandemia de gripă din trecut afecta în special persoanele tinere. Și nu în ultimul rând, actualul virus generează o fatalitate mult mai mare, prin fatalitate înțelegând proporția deceselor în masa celor bolnavi. Daca la prima pandemie fatalitatea era de circa 0,1%, în prezent, am ajuns la o fatalitate, la nivel global, de circa 3,1%. Acesta este probabil cel mai important motiv de îngrijorare. Fatalitatea înseamnă numărul celor care decedează din totalul celor bolnavi variază de la țară, la țară. În acest moment, cert, cea mai mare fatalitate se înregistrează în italia, care înregistrează și cel mai mare număr de decese, zilnic", spune specialistul.
Potrivit Florentinei Furtunescu, și căile de comunicare s-au schimbat între timp. Social media devenind o cale rapidă de a transmite informațiile.
"Din perspectiva măsurilor care se impun a fi abordate, remarcăm că aceasta este prima pandemie în care mijloacele de social media sunt larg disponibile, de aceea, informațiile circulă mult mai repede și din această perspectivă este salutar îndemnul autorităților, de a ne concentra pe informațiile din surse oficiale, care sunt întradevăr importante pentru noi, atât în plan individual, personal, cât și la nivelul organizației, pentru care lucrăm. O altă caracteristică este faptul că în prezent s-a pus un accent foarte mare pe mijloacele de prevenire a infecției, atât la nivel individual, cît și la nivelul populației generale. La nivel individual au fost accentuate mesajele de igienă individuală, au fost prezentate într-o formă relativ unitară, pe toate canalele de informare, și cred că populația este pe deplin conștientizată asupra necesitătilor", subliniază medicul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
La vârsta a doua, prevenția...
O boală tăcută și devastatoare,...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Diabetul nu doare, dar dacă simți...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...