Schimbările extreme de temperatură...
Glandele suprarenale sunt esențiale pentru supraviețuirea organismului prin hormonii produși: cortizol și aldosteron, aceștia asigura presiunea sângelui în vasele și adaptarea organismului în condiții de stres, așa numită situație „lupta sau fugi", arată Dr. Cristina Ștefan, medic primar endocrinolog, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.
Cortizolul este un hormon eliberat ca răspuns la stres și atunci când se înregistrează unui nivel scăzut de glucocorticoizi în sânge. Rolul său principal este acela de a crește cantitatea de zahăr din sânge, prin intermediul gluconeogenezei, precum și de a suprima răspunsul sistemului imunitar, de ajutor în metabolismul grăsimilor, proteinelor și carbohidraților.
El scade, de asemenea, osteogeneza. În timpul sarcinii, nivelul crescut de cortizol din săptămânile 30-32 inițiază maturizarea plamânilor fetusului. În forma sa sintetică, este inclus în diferite medicamente pentru tratarea unei varietăți de boli.
Aldosteronul este produs în zona glomerulată din cortexul suprarenal. El crește reabsorbția ionilor de sodiu și a moleculelor de apă în rinichi — ducând la creșterea volumului sângelui și a tensiunii arteriale.
Glandele suprarenale sunt mici, situate superior și medial de polul superior al rinichiului, în spatele organelor interne, astfel încât datorită acestor caracteristici examinarea lor este dificilă și necesită condiții speciale de executare.
Acuratețea diagnosticului depinde de tehnică de efectuare a ecografiei, de experiență medicului, de statusul ponderal al pacientului (obezitatea), de calitatea ecografului. Nodulii mici, ficatul gras, obezitatea, gazele din intestine, scad foarte mult posibilitatea de vizualizare clară a suprarenalelor.
- adenoame suprarenaliene (noduli benigni), cancere, metastaze,
- Hiperplazia (creșterea) difuză sau nodulară
Modificările pe care le depistăm ecografic trebuiesc completate cu tehnici imagistice mult mai sensibile că tomografia computerizată (CT) și RMN.
Ecografia suprarenaliană ne este la îndemână fiind mai ieftină, neradiantă, dar pe de altă parte depinde foarte mult de experiență examinatorului, de calitatea aparatului și de statusul ponderal al pacientului și trebuie luați în calcul toți acești factori când se recomandă, subliniază Dr. Cristina Ștefan.
Iată cum se face ecografia suprarenaliană și cea a rinichilor:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Schimbările extreme de temperatură...
Pacienții cu dizabilități, abandonați...
Uite trucul simplu care îți usucă...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Aceste alimente scad semnificativ...
A început sezonul accidentelor pe...
Multitasking-ul poate părea eficient,...