Urmărește dezbaterea live

Dr Cătălin Constantin Lulciuc, despre Terapia Durerii: cum se face ablația termică prin radiofrecvență

Ablația termică a durerii. Foto: Cătălin Constantin Lulciuc / Facebook
Durerea fizică se „simte” diferit de la o persoană la alta. Pentru unii poate avea o intensitate suportabilă ceea ce la alții este cumplit de dureros. Pentru durerea puternică există așa numita terapie a durerii. Dr Cătălin Constantin Lulciuc explică cum se face ablația termică prin radiofrecvență: 

„Ablația termică prin radiofrecvență sau ablația termică RF, folosită în terapia durerii, este o procedură în care, cu ajutorul anesteziei locale, se utilizează un ac special al cărui vârf se încălzește la o temperatură controlată prin transformarea energiei electrice în energie termică. Vârful acului este plasat alături de nervii diagnosticați ca sursă a durerii. Acesta creează o temperatură relativ ridicată (80-85 grade C) pe un câmp de câțiva milimetri. Implicit și nervul care conduce durerea este ablat, adică devine nefuncțional pentru un interval de timp de ani de zile - fapt ce duce la întreruperea transmiterii durerii către creier. Termenul de ablație e un pic confuz pentru pacienți, e un fel de „tăiere temporară” a nervului ca să fim mai plastici”, arată Cătălin Constantin Lulciuc, medic specialist Radiologie și Imagistică Medicală, specializat și în Terapia Durerii.

Aceste ablații se fac la multe structuri, câteva exemple fiind spondilartroza, gonartroza, coxartroza, nevralgii pudendale, nevralgii de trigemen, nevralgii postherpetice, nevralgii intercostale, precum și în oncologie când tumorile invadează structuri dureroase – spre exemplu, la cancerul pancreatic, genital, metastaze vertebrale și altele, mai explică specialistul.

„În denervarea prin radiofrecvență, undele sunt utilizate pentru a deactiva nervi responsabili de inervația senzitivă a anumitor articulații, precum cea a genunchilor sau coloanei, dar și în patologii precum Nevralgia Trigeminală, post Zosteriană etc”, a mai arătat Cătălin Constantin Lulciuc, pe pagina sa de Facebook. 

O altă metodă de rezolvare a durerii la coloană o reprezintă infiltrațiile transforaminale cu corticosteroizi. 

„Sunt infiltrații consacrate în Statele Unite încă de la începutul anilor 50, fiind totodată și cele mai populare dintre cele 3 tipuri de injecții epidurale (caudală, interlaminară și transforaminale). Acest tip de înfiltrație este utilizat la scară largă (sub ghidaj fluoroscopic) în tratamentul durerilor de coloană însoțite de radiculopatii (suferință a nervilor) cauzate de herniile de disc, stenozelor de canal, foramen, osteofite, și chiar și în cazul tumorilor. Față de toate celelalte tehnici au avantajul de a permite administrarea corticosteroidului cât mai aproape de nervul iritat, în scopul reducerii inflamației nervoase și implicit a durerii”, a mai arătat  dr Cătălin Constantin Lulciuc. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel