De ce să apelezi la medicamente...
Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a oferit EXCLUSIV la DC MEDICAL câteva idei sănătoase cu privire la preparatele de Crăciun, care de obicei sunt ,,foarte grele", încărcate de grăsime sau zahăr, fiind adevărate bombe calorice. Doctorul în medicină a dat mai multe sfaturi gospodinelor, astfel încât aceste produse să fie mai dietetice.
„Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită. Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși. Au dovedit studii, chiar studiul ORO, efectuat în România, a arătat o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare", a precizat dr. Anca Hâncu.
Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea. La fel, și mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate. Obezitatea afectează 23% dintre bărbați, față de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbați comparativ cu 24.7% dintre femei.
Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, caltaboț, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mancare.
„Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume. Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu.
În ceea ce privește sfecla, folosită drept garnitură pentru mesele de Crăciun, această legumă esteo sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii.
De asemenea, sfecla roșie favorizează digestia, curăță colonul fiind un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei. Mai multe detalii despre beneficiile sfeclei asupra sănătății, puteți citi aici
Află toate detaliile despre preparatele tradiționale dietetice din materialul video de aici
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
De ce să apelezi la medicamente...
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este semnul cancerului...
Prediabetul este un semnal de...