Dr. Anca Hâncu: friptură și cârnați, cum le faci dietetice. Sfaturile nutriționistului, Ep.5

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist și doctor în medicină, despre ce să facem ca să nu ne îngrășăm de Sărbători, fără să ne abținem de la nimic
EXCLUSIV la DC MEDICAL, medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, ne explică, în „pastile" zilnice, ce și cum să mâncăm de Sărbătorile de Iarnă. În acest al cincilea episod din Sfaturile nutriționistului, produsele tradiționale de Crăciun pot fi gătite altfel, mai dietetic, astfel încât să se poată bucura de ele și cei care sunt la regim.

Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist, a oferit EXCLUSIV la DC MEDICAL câteva idei sănătoase cu privire la preparatele de Crăciun, care de obicei sunt ,,foarte grele", încărcate de grăsime sau zahăr, fiind adevărate bombe calorice. Doctorul în medicină a dat mai multe sfaturi gospodinelor, astfel încât aceste produse să fie mai dietetice.

„Friptura de porc poate fi găsită la cuptor, cu o cantitate mică de ulei și cu vin, asta dându-i o savoare deosebită. Cârnații pot fi făcuți tot la cuptor, sau fierți, și mai puțin prăjiți, pentru că nu sunt atât de sănătoși. Au dovedit studii, chiar studiul ORO, efectuat în România, a arătat o prevalență ridicată a obezității și a supraponderii la persoanele care mănâncă prăjeli în cantitate mare", a precizat dr. Anca Hâncu.

Conform datelor studiului ORO, consumul a mai mult de trei mese pe zi, bogate cantitativ, mesele consistente după ora 21:00; precum și consumul unor cantități mari de alimente la interval mai mic de o oră față de masa precedentă sunt asociate cu obezitatea. La fel, și mesele noaptea, consumul de untură, consumul alimentelor prăjite, sunt asociate cu creșterea în greutate. Obezitatea afectează 23% dintre bărbați, față de 20.3% dintre femei, iar supraponderea, 41,6% dintre bărbați comparativ cu 24.7% dintre femei.

Combinații fericite

Mesele bogate de sărbători predispun românii la supraalimentație ducând ulterior la diverse probleme de sănătate, de aceea medicii nutriționiști recomandă consumul mâncărurilor cu măsură și combinația preparatelor tradiționale cârnați, caltaboț, lebărul, șorici, jumări, șunculiță, friptură de porc, sarmale cu legume și zarzavaturi, acestea din urmă reprezentând două treimi din farfuria cu mancare.


„Aș recomanda asezonarea preparatelor din carne, din această perioadă, cu salată de sfeclă sau cu legume. Cât se poate, nu neapărat cu cartofi, pentru că avem timp pentru cartofi tot anul. Încercați să aduceți alimente și din grupa legumelor și din grupa salatelor pe lângă toate bunătățile cu carne pe care doriți să le mâncați", a precizat dr. Anca Hâncu.


În ceea ce privește sfecla, folosită drept garnitură pentru mesele de Crăciun, această legumă esteo sursă excelentă de antioxidanți, nitrați naturali, stimulează și sinteza oxidului nitric, cu rol vasodilatator, astfel încât este indicată ca adjuvant în tratamentul hipertensiunii.
De asemenea, sfecla roșie favorizează digestia, curăță colonul fiind un adjuvant pentru tratamentul împotriva anemiei. Mai multe detalii despre beneficiile sfeclei asupra sănătății, puteți citi aici

Află toate detaliile despre preparatele tradiționale dietetice din materialul video de aici

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel