Dr Anca Hâncu, atenție cu roșiile și fructele în exces: Moderație!

Roșii / Foto Pexels
„Carbohidrații trebuie să reprezinte într-o alimentație corectă între 45 și 55 la sută din alimentația noastră”, a precizat medicul nutriționist Anca Hâncu.

În cadrul emisiunii „Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1, Anca Hâncu, doctor în nutriție, a demontat cele mai frecvente mituri despre carbohidrați. Îi găsim în paste integrale, pâine din grâu integral, orezul brun. Specialiștii recomandă să limităm consumul de zahăr și de alimente rafinate.

„Carbohidrații ne aduc energie, dar contează foarte mult calitatea acestora. Nu i-aș eticheta. Nu aș spune carbohidrați buni sau răi, dar, având roluri diferite pentru noi, îi folosim diferit. (...) Îi găsim în cereale integrale. Fulgi de orz, ovăz, hrișcă, dimineața, de exemplu, cu un pahar de iaurt. Paste integrale. Pâine neagră”, a spus Anca Hâncu.

„Tot carbohidrați sunt legumele, vegetalele, fructele. Ne aduc fibre, vitamine, minerale. Toate ne vor aduce beneficii pentru microbiomul intestinal. Acolo sunt niște bacterii bune care se hrănesc cu fibrele provenite din ardei, castraveți, măr, portocale, banane. Învățăm să ne hrănim, nu numai să ne alimentăm”, a spus Anca Hâncu.

Carbohidrații trebuie să reprezinte într-o alimentație corectă între 45 și 55 la sută din alimentația noastră”, a explicat medicul nutriționist Anca Hâncu.

„Să ne axăm în principal pe vegetale, să nu uităm de cerealele integrale, de fructe și să integrăm totul într-un stil de viață sănătos, cu activitate fizică și somn odihnitor”, a transmis Anca Hâncu.

Roșia în exces, fructele în exces aduc după prea multă fructoză, prea multe pectine, prea multă glucoză și ajungem să acumulăm mult prea multe kilograme. Moderația este succesul bătăliilor”, a mai spus Anca Hâncu.

Tot la „Neatza cu Răzvan și Dani”, medicul nutriționist Anca Hâncu a explicat cum ne putem lua necesarul de vitamine și minerale din alimente. O alimentație echilibrată și variată ne poate asigura acest necesar.  

„Vitaminele sunt hidrosolubile și liposolubile. Care este diferența? Cele liposolubile, A, D, K, pot fi depozitate în organism. Și după două sau trei luni pot fi folosite. Cele hidrosolubile se elimină zilnic prin urină și nu pot fi depozitate. Prin urmare, în fiecare zi, noi trebuie să luăm vitamina C. De unde? Nu din pastile. Avem legume! De exemplu, luăm 95 de grame de vitamina C dintr-un ardei roșu pe care îl putem mânca de dimineață - doza de vitamina C pentru un bărbat. O portocală ne aduce doza pentru o femeie. Vitamina C reface și alți antioxidanți, de aceea este importantă”, a spus Anca Hâncu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel