Dr Adrian Marinescu: de sărbători, interacțiunile duc la un risc mare de infectare COVID

Medicul infecționist Adrian Marinescu a dat câteva sfaturi privind cum să ne protejăm de o îmbolnăvire cu COVID de sărbătorile de iarnă.

Doctorul infecționist Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București, recomandă prudență românilor care merg în vizită de sărbătorile de iarnă. Acesta îi sfătuiește să se testeze sau să limiteze interacțiunile lungi.

”Este important să luăm în calcul că riscul de infectare este mare. După doi ani avem suficientă experienţă noi toţi să ştim că de sărbători interacțiunile duc la un risc mare de infectare. (...) Cred că am discutat şi în sărbătorile trecute, în momentul în care facem testarea ori că apare o simptomatologie minimă şi atunci ne putem gândi că este infecția cu SARS-CoV-2, ori că o gândim preventiv ar putea clar să ne ajute. (...) În sensul că vom limita, nu înseamnă că o să dispară virusul. În afară de testare ar trebui să şi prevenim interacțiunile că este clar că dacă vor fi interacțiuni cu un număr mare de persoane extinse va fi un risc mare de infectare”, susține medicul Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, ”trebuie să fim realiști pentru că suntem în pandemie”, iar există posibilitatea ca după Anul Nou să crească numărul de îmbolnăviri COVID. ”Aduceți-vă aminte ce s-a întâmplat în valul 4 şi cred că nimeni nu îşi mai dorește să mai ajungă la situaţii complicate. Poate că la anul viitor vom reuși să avem sărbători aşa cum eram obișnuiți înainte de pandemie", a spus medicul Adrian Marinescu la Antena 3. 

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat luni evidenţa clară că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron, a cărei răspândire se accelerează în lume. La o conferinţă cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că "este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze".

Şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, când mai rămân câteva zile până la sărbătorile de sfârşit de an, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca "mâine" să putem "celebra viaţa". 
"Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră", însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente", a spus directorul OMS.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel