Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Studiul (link direct studiu) postat pe platforma MedRxiv, care conține date din lumea reală, dar nu a trecut prin procedura de evaluare peer-reviewed, a analizat efectele unei a doua doze de vaccin COVID de la Johnson&Johnson, administrată unui număr de 69.092 de lucrători sanitari în perioada 15 noiembrie - 20 decembrie 2021.
Administrarea doar a unei doze inițiale s-a dovedit a oferi o protecție cu mult redusă împotriva infecției cu Omicron, variantă care se transmite rapid în multe țări după ce a fost identificată pentru prima dată la sfârșitul lui noiembrie în Africa australă și Hong Kong, arată cercetătorii.
Cu toate acestea, mai multe studii au arătat că o doză booster oferă protecție semnificativă împotriva unei forme severe de boală în urma infectării cu această variantă.
Studiul sud-african arată că eficacitatea vaccinului J&J în a preveni spitalizările a crescut de la 63% la scurt timp după administrarea boosterului la 84% 14 zile mai târziu. Eficacitatea a atins 85% după una până la două luni după administrarea rapelului.
„Ne oferă siguranța că vaccinurile anti-COVID-19 continuă să fie eficiente pentru scopul în care au fost produse, adică să protejeze oamenii împotriva formelor grave de boală și a decesului”, a spus Linda-Gail Bekker, cercetător asociat în cadrul studiului, citată de Reuters și Agerpres.
„Este încă o dovadă că nu am pierdut acel impact nici măcar în fața unei variante care a suferit mai multe mutații”, a mai spus ea.
Bekker a spus că juriul „deliberează încă” asupra problemei unor boostere suplimentare la vaccinul J&J.
„Ceea ce demonstrăm este că două doze restabilesc cu adevărat protecția totală și nu cred că puteam extrapola de aici că vom avea nevoie de o a treia sau a patra doză”, a mai spus acesta.
Cercetătorii au precizat că analiza lor prezintă mai multe limitări inclusiv perioadă scurtă de monitorizare - în medie de opt zile pentru lucrătorii sanitari ce au primit doza booster cu până la 13 zile în urmă sau de 32 de zile pentru cei care au primit boosterul în urmă cu una până la două luni - și care ar putea distorsiona eficacitatea per ansamblu a vaccinului.
Acest rezultat a fost oarecum surprinzător, având în vedere că anticorpii prelevați de la persoane care au făcut doar o doză de vaccin nu au reușit să blocheze Omicron să infecteze celulele, în teste de laborator.
Este posibil, însă, ca dozele de rapel să ridice anticorpii la niveluri de protecție. Și în timp ce anticorpii ajută organismul să evite infecțiile, ei sunt doar una dintre multele părți ale sistemului imunitar care luptă contra bolii, notează New York Times.
Într-un alt studiu clinic care s-a încheiat în septembrie 2021 (link direct studiu) și postat pe aceeași platformă MedRxiv, când varianta Delta era încă dominantă la nivel mondial, s-a constatat că o a doua doză din vaccinul COVID de la Johnson & Johnson administrată la opt săptămâni după prima i-a crescut foarte mult eficacitatea și în acest caz. În cadrul studiului din SUA, eficacitatea împotriva Covid-19 ușor până la sever a crescut la 94%, comparativ cu 74% pentru o singură injecție. Acest studiu a fost desfășurat, la momentul respectiv, în 10 țări, iar vaccinul a protejat practic toți voluntarii împotriva variantei severe de COVID-19.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...