Doza 4 de vaccin anti-COVID. Cine o poate solicita. UE, mesaj: Să se pregătească

doza 4 de vaccin - Foto: Pexels @SHVETS production
Reprezentanţii Uniunii Europene au transmis țărilor membre să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-Covid-19.

Încă de la începutul anului, Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate, a cerut miniștrilor Sănătății din statele membre să se pregătească pentru administrarea dozei 4 a vaccinului anti-Covid-19 în cazul în care va fi necesar.

Guvernele din Danemarca și Ungaria au decis să demareze campania de vaccinare anti-COVID-19 cu o a patra doză încă de la începutul anului. De asemenea, autoritățile daneze au anunțat că ea va fi disponibilă persoanelor vulnerabile în fața COVID-19 în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza 4 după o consultație la medic.

Pe de altă parte, Marea Britanie a propus a patra doză de vaccin anti-COVID persoanelor vulnerabile, în timp ce Ministerul Sănătăţii din Italia a recomandat ca persoanele cu un sistem imunitar compromis să primească un al patrulea vaccin ARNm împotriva COVID-19, cu condiţia să fi trecut cel puţin 120 de zile de la rapelul anterior.

La finalul anului 2021, Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster. Autoritățile israeliene au anunțat recent că vor continua vaccinarea cu a patra doză, deși studiile arată că aceasta nu împiedică infectarea cu varianta Omicron.

Potrivit reprezentaţilor Ministerului Sănătăţii, persoanele cu răspuns imun scăzut vor face prima schemă de vaccinare cu trei doze, urmând ca după cel puțin 6 luni să facă și a patra doză de vaccin anti-COVID.

Cine poate solicita doza 4 de vaccin anti-COVID

 

Categoriile de persoane care pot solicita doza 4 de vaccin anti-Covid-19:

- pacienții cu transplant, care sunt în curs de terapie imunosupresoare, atât pacienți cu transplant de organe solide, cât și pacienți cu transplant de celule stem hematopoietice;

- pacienții oncologici, care au cancere în tratament imunosupresor, sau pacienții cu cancere în stadii avansate, indiferent că au sau nu tratament pentru boala oncologică;

- persoanele cu imunodeficiență dobândită (pacienții cu infecție HIV sau pacienții care fac tratamente care reduc răspunsul imun);

- persoanele cu imunodeficiență congenitală.

Alexandru Rafila, despre doza 4 de vaccin, în România

 

În cadrul unei conferinţe de presă Alexandru Rafila, a afirmat că nu este "momentul să discutăm în România despre a patra doză" de vaccin anti-COVID, având în vedere gradul scăzut de vaccinare cu doza a treia. 

"Nu cred că este momentul să discutăm în România despre a patra doză, în măsura în care doar un sfert dintre cei care au făcut două doze au făcut-o şi pe a treia, deci haideţi să terminăm întâi pe a treia şi după aia discutăm şi de a patra", a declarat ministrul Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel