Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat de diabetici. Mihaela Bilic: Satisface nevoia de dulce. Contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal

dovleacul copt - FOTO: Freepik@atlascompany
Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici este o alegere sănătoasă. Nici nu îngrașă și nici nu crește nivelul zahărului din sânge.

Desertul care nu îngrașă și poate fi consumat și de diabetici. Este vorba de dovleacul copt care are o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, a explicat pe pagina sa de Facebook cum trebuie preparat. 

”Cât despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale.

Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă. Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal”, a spus dr. Mihaela Bilic, medic nutriționist, pe pagina sa de Facebook.

Cum se gătește dovleacul

Și pentru că este atât de versatil, dovleacul poate fi folosit în orice, de la micul dejun la cină și desert. Dacă doriți să vă alăturați distracției de a găti cu dovleac proaspăt, iată tot ce trebuie să știți.

În majoritatea cazurilor în care gătiți cu dovleac, precum supe, pâine, plăcinte sau chifle, veți dori să începeți cu dovleac gătit și pasat.

În alte cazuri, precum salate, sandvișuri sau folosirea dovleacului ca ingredient pentru pizza, veți dori să începeți cu dovleac gătit, dar să renunțați la pasare. Oricare ar fi cazul, procesul este extrem de simplu și începe cu alegerea tipului potrivit de dovleac.

Gătirea dovleacului

La acest punct, puteți fie să prăjiți dovleacul cu partea tăiată în sus pe o tavă (după ce l-ați uns cu ulei de măsline și l-ați presărat cu sare kosher), fie să aranjați dovleacul tăiat în coșul de abur (ceea ce ar putea necesita să tăiați din nou jumătățile).

Dacă prăjiți, coaceți la 200°C timp de 35 până la 45 de minute sau până când carnea este moale. Dacă folosiți abur, umpleți oală de abur cu câțiva centimetri de apă, aduceți-o în fierbere. Introduceți coșul de abur cu dovleac, acoperiți oala și aburiți timp de 15 până la 20 de minute. Din nou, carnea de dovleac gătită ar trebui să fie ușor penetrabilă cu vârful unui cuțit ascuțit, potrivit The Spruce Eats.

Dovleacul, gustarea de sezon cu multiple beneficii

Ficatul are peste 500 de funcții, printre care descompunerea grăsimilor, a proteinelor și a carbohidraților, eliminarea compușilor nocivi din sânge și stocarea vitaminelor și a substanțelor nutritive esențiale.

Consumul unei diete bogate în fructe, legume și alimente bogate în antioxidanți (cum ar fi dovleacul) poate ajuta la susținerea funcționării corecte a ficatului. Toate acestea se datorează antioxidanților principali ai dovleacului, cum ar fi vitamina C și beta-carotenul - corpul transformă acesta din urmă în vitamina A, care luptă împotriva bolilor, potrivit Women's Health Magazine.

Dovleacul susține tensiunea arterială în limite sănătoase

Dovleacul conține fibre, potasiu și vitamina C, și este, de asemenea, sărac în sodiu - toate acestea susțin tensiunea arterială sănătoasă. Acesta conține două tipuri de fibre: fibre solubile și fibre insolubile.

Fibrele solubile acționează practic ca un burete, absorbând colesterolul LDL nociv. Cercetările arată că acumularea prea mult colesterol ”rău” pe pereții arterelor poate scădea fluxul de sânge și crește riscul de boli de inimă.

Dovleacul menține tranzitul intestinal

Celălalt tip de fibră din dovleac, fibră insolubilă, susține digestia sănătoasă și vă poate menține călătoriile la baie regulate. Zincul ajută enzimele implicate în procesele digestive să funcționeze fără probleme.

Dovleacul vă poate ajuta să mențineți o greutate sănătoasă

Un alt avantaj al conținutului ridicat de fibră al dovleacului: acesta promovează senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la minimizarea poftelor și vă poate determina să consumați mai puține calorii.

De asemenea, ca multe alimente de origine vegetală, dovleacul are un conținut ridicat de apă, ceea ce vă ajută să vă simțiți plini și sătui. Dovleacul vă ajută să evitați montagnele rusești ale zahărului din sânge.

Pentru a beneficia de proprietățile de echilibrare a zahărului din sânge ale dovleacului, evitați să-l asociați cu cantități mari de zahăr (cum ar fi într-o plăcintă de dovleac), ceea ce poate anula efectele benefice. Este în regul să mâncați câte o felie din când în când, dar încercați, de asemenea, să includeți dovleacul în preparate sărate, precum supe și paste.

Dovleacul stimulează sistemul imunitar

Chiar dacă nu poate înlocui spălarea mâinilor, dovleacul poate aduce un beneficiu serios sistemului imunitar datorită nivelurilor ridicate de vitamina A și C (ambele antioxidante) și zinc pe care le conține.

Antioxidanții ajută la combaterea radicalilor liberi care cauzează boli în organism, prevenind daunele celulelor implicate în răspunsul imunitar.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel