Dovleacul: 6 beneficii ale dovleacului, vedeta toamnei

Dovleacul Foto: Freepik
Dovleacul, alimentul specific al toamnei, deține proprietăți nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate.

Deși este considerat în mod obișnuit o legumă, dovleacul este, din punct de vedere științific, un fruct, deoarece conține semințe. Acestea fiind spuse, din punct de vedere nutrițional este mai asemănător cu legumele decât cu fructele. Dovleacul este considerat un superaliment, un titlu rezervat de obicei alimentelor naturale care sunt deosebit de bogate în nutrienți, fiind în același timp, în general, sărace în calorii.

Vezi și: Flexibilitatea metabolică: ce este si cum o măsori. Cum să arzi grăsimea și să scapi de diabet și obezitate

În ciuda faptului că dovleacul se găsește adesea în dulciuri și deserturi, de fapt nu este foarte dulce, ceea ce îl face un ingredient perfect pentru gustări. Înainte de a te apuca de dovleac, iată câteva dintre beneficiile cunoscute pentru sănătate ale consumului de dovleac: 

1. Protejează ochii

"Dovleacul este bogat în vitamina A, care este foarte bună pentru vedere și pentru întărirea sistemului imunitar", a declarat dieticianul Julia Zumpano. Doar o singură porție (aproximativ 240 de grame) de dovleac poate furniza peste 200% din doza zilnică recomandată de vitamina A. 

De asemenea, acesta conține luteină și zeaxantină, compuși care vă protejează ochii de degenerescența maculară legată de vârstă și de cataractă.

2. Este benefic pentru inimă

"Dovleacul este bogat în potasiu, care este un ingredient cheie pentru sănătatea inimii", spune Zumpano. Aproximativ 240 de grame de dovleac conține 16% din cantitatea zilnică recomandată de potasiu. Și are, de asemenea, vitamina C, fibre și antioxidanți sănătoși pentru inimă, care pot ajuta la prevenirea bolilor de inimă.

3. Stimulează sistemul imunitar

O porție de dovleac furnizează 19% din doza zilnică recomandată de vitamina C, un stimulent imunitar care ajută la reducerea deteriorării celulelor de către radicalii liberi (molecule instabile care se pot lega de celulele tale). De asemenea, dovleacul are și alți antioxidanți care întăresc imunitatea, inclusiv vitamina A, vitamina E și fier.

4. Conține carotenoizi care luptă împotriva cancerului

"Carotenoizii sunt pigmenți vegetali produși de plante galbene, portocalii și roșii, cum ar fi dovleceii, morcovii, dovleceii și roșiile", explică Zumpano. Carotenoizii combat efectele radicalilor liberi din organism, ceea ce poate ajuta la protejarea împotriva anumitor tipuri de cancer.

5. Menține senzația de sațietate

Dacă te preocupă meținerea greutății, dovleacul este o alegere bună. "Conține doar 50 de calorii pe cană și este și sățios", notează Zumpano. Aceeași porție oferă, de asemenea, trei grame de fibre, ceea ce vă poate menține mai mult timp senzația de sațietate.

6. Conține semințe sănătoase

După ce separați semințele de pulpa dovleacului, le puteți curăța, condimenta și prăji pentru o gustare hrănitoare. Beneficiile pentru sănătate ale semințelor de dovleac includ un risc redus de cancer, îmbunătățirea sănătății intestinelor și a prostatei și un risc mai mic de boli de inimă.

"Sunt o gustare gustoasă, plină de proteine", spune Zumpano. Adăugați-le la o salată, fulgi de ovăz, granola de casă sau peste iaurt pentru un pic de crocant.

Cum să incluzi dovleacul în dieta ta

Dacă în mod obișnuit v-ați gândit la dovleac ca la un răsfăț de sezon, este timpul să vă regândiți. De ce să rezervați dovleacul doar pentru plăcinte și pentru cafeaua cu lapte de sezon, când există atât de multe moduri delicioase și sănătoase de a-l consuma pe tot parcursul anului?

Zumpano împărtășește câteva dintre recomandările ei preferate pentru a lucra dovleac în repertoriul dvs. obișnuit.

1. Prăjiți dovleacul la cuptor pentru o garnitură.
2. Amestecați piureul de dovleac sau conservele de dovleac în supe sau sosuri (chiar și în sosul de roșii) pentru a le îngroșa.
3. Înlocuiți grăsimea sau uleiul în pâine, brioșe și clătite cu dovleac
4. Adăugați dovleac în iaurtul simplu sau de vanilie cu puțin condiment de dovleac și doar un strop de miere.
5. Amestecați dovleacul într-un smoothie sau transformați-l într-o budincă sănătoasă.

Latte-urile condimentate cu dovleac pot fi subiectul a nenumărate dezbateri sociale, dar există multe motive să ne bucurăm de acest fruct de toamnă pe tot parcursul anului. Deși dovleceii proaspeți nu sunt în sezon până în toamnă, dovleacul conservat face ca acesta să fie ușor de procurat, ca să nu mai spunem că este delicios și sănătos de consumat pe tot parcursul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel