Două medicamente cunoscute, promițătoare în tratarea COVID-19

Medicamente FOTO: pixabay.com
Două medicamente cunoscute sunt testate cu rezultate promițătoare în tratarea COVID-19.

Două studii clinice independente - unul realizat de cercetători brazilieni - pe anticorpul monoclonal eculizumab, iar celălalt - de către oamenii de știință americani - pe un medicament experimental numit AMY-101 - au observat un efect antiinflamator semnificativ care a contribuit la o recuperare mai rapidă a pacienților cu boala COVID-19 severă. Rezultatele celor două studii, care au stabilit să compare potențialul terapeutic al compușilor, sunt raportate într-un articol publicat în Clinical Immunology.

Cele două medicamente au fost administrate separat. Anticorpul monoclonal, utilizat în mod obișnuit pentru tratarea bolilor de sânge, a fost testat pe pacienți la spitalul didactic („Hospital das Clínicas”) condus de Școala Medicală Ribeirão Preto (FMRP-USP) a Universității din São Paulo. AMY-101, un medicament candidat dezvoltat de compania farmaceutică americană Amynda, a fost administrat pacienților la un spital din Milano, Italia. Ambele au produs rezultate promițătoare, dar pentru că AMY-101 este mai ieftin și are o performanță mai bună în cadrul studiului clinic, cele două grupuri de cercetare intenționează să îl testeze pe un număr mai mare de pacienți din Brazilia.Ambii compusi au provocat un raspuns antiinflamator puternic, care a culminat cu o recuperare destul de rapida a funcției respiratorii la pacienți, spune Rodrigo Calado, care a condus studiul la FMRP-USP.

Efect antiinflamator puternic

Cercetătorii au ajuns la concluzia că beneficiile terapeutice ale eculizumab și AMY-101 s-au datorat inhibării unei cascade a proteinelor implicate în răspunsul imun și cunoscut sub numele de sistemul complementar.
Activarea persistentă și neregulată a complementului declanșează răspunsul inflamator exacerbat în infecția cu SARS-CoV-2 caracterizată printr-o creștere sistemică a citokinelor pro-inflamatorii și adesea denumită „furtună de citokine”.
Incapabil să prevină infecția celulelor de către virus, sistemul complementar intră într-o spirală de activare continuă, care duce la infiltrarea masivă a monocitelor și neutrofilelor în țesuturile infectate. Acest proces poate duce la afectarea inflamatorie a pereților vaselor de sânge care înconjoară organele vitale, precum și la leziuni microvasculare diseminate și tromboză, putând culmina cu insuficiență multiplă a organelor.

Studiile anterioare au arătat că utilizarea inhibitorilor complementului este o strategie terapeutică promițătoare pentru ameliorarea tromboinflamării la pacienții cu COVID-19 și au existat rapoarte de cazuri cu rezultate pozitive, a spus Calado. Cu toate acestea, până acum nimeni nu a elucidat acțiunea și nu a evaluat eficacitatea medicamentelor deja utilizate pentru tratarea bolilor cauzate de modificări ale complementului, cum ar fi eculizumab, sau medicamente candidate cu această funcție, cum ar fi AMY-101.
Astfel, cercetătorii au efectuat două studii clinice în care au comparat eficacitatea biologică a eculizumabului cu cea a peptidei sintetice AMY-101 la grupuri mici, independente, de pacienți cu boala COVID-19 severă.


Zece pacienți cu vârste cuprinse între 18 și 80 de ani urmau tratament la Spitalul das Clínicas al FMRP-USP. O dată pe săptămână, în timp ce erau spitalizați, li s-au administrat 900 mg eculizumab, care inhibă complementul proteinei C5. Trei pacienți spitalizați la Milano, Italia, au primit 5 mg de AMY-101, dezvoltat pentru a inhiba complementul proteinei C3, o dată pe săptămână. Aceste două proteine ​​efectuează cele mai importante activități din sistemul complementului.

Răspunsurile clinice ale pacienților au arătat că eculizumab și AMY-101 au provocat un proces antiinflamator robust, o scădere accentuată a nivelurilor de proteine ​​C reactive (CRP) și interleukină-6 (IL-6) și o îmbunătățire marcată a funcției pulmonare.
Inhibarea C3 de către AMY-101 a oferit un control terapeutic mai larg, o recuperare mai puternică a limfocitelor, o scădere pronunțată a numărului de neutrofile și o atenuare mai robustă a tromboinflamării indusă de răspunsul exacerbat la infecția virală.
Rezultatele studiilor clinice au aratat ca inhibarea componentelor sistemului complement reduce brusc inflamatia, a spus Calado.

Nou studiu clinic

În lumina rezultatelor promițătoare ale celor două studii clinice, cercetătorii CTC și UPenn intenționează acum să desfășoare un studiu de fază 3 cu mai mult de 100 de pacienți cu COVID-19 sever, cărora li se va administra doar AMY-101 într-un efort de evaluare a eficacității medicamentului pe o scară mai largă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel