Dosar penal pentru un român din Olanda care prezentat la frontieră un certificat de vaccinare fals

Certificat digital european COVID-10. Foto: DC Medical
Polițiștii de frontieră din Arad cercetează un român întors în țară din Olanda, nevaccinat, dar care la frontieră a prezentat un certificat digital UE.

Purtătorul de cuvânt al Poliției de Frontieră Arad, Alexandru Dincă, a declarat că se fac cercetări pentru trei infracțiuni. 

„În data de 31 iulie, la Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de frontieră, pe sensul de intrare în țară, un cetățean român în vârstă de 34 de ani. La controlul specific, pe lângă documentele de identitate, persoana a mai prezentat autorităților competente și un certificat digital al UE pentru atestarea vaccinării anti-COVID-19. Deoarece au existat suspiciuni cu privire la autenticitatea certificatului respectiv, au fost demarate verificări suplimentare. În cauză se derulează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de falsificarea unei înregistrări tehnice, folosirea unei înregistrări tehnice falsificate în vederea producerii unei consecințe juridice și complicitate la falsificarea unei înregistrări tehnice, la finalizare urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun”, a declarat Alexandru Dincă, conform Antena3.

Anterior, șeful DSP Arad, Horea Timiș, declarase că are loc o anchetă comună cu polițiștii de frontieră, după ce un bărbat a prezentat, la intrarea în țară, un certificat digital de vaccinare, deși nu a fost vaccinat anti-COVID-19.

Figura ca vaccinat de câteva zile, dar el nu mai fusese în țară de luni bune

Datele din certificatul de vaccinare prezentat la graniță au fost introduse în sistemul național, prin intermediul unui centru de vaccinare din Bacău.

„Este vorba de un bărbat care a venit în țară din Olanda și a prezentat un certificat digital valid. Totuși, în urma discuțiilor cu bărbatul, el a spus că nu a mai fost în România de mai bine de două săptămâni, în timp ce conform certificatului primise a doua doză de vaccin COVID-19 cu doar câteva zile în urmă. Vaccinarea s-ar fi făcut în Bacău, unde au fost introduse în sistem datele. S-a ridicat suspiciunea de fraudă și i-am anunțat pe colegii de la Poliția de Frontieră, fiind o anchetă comună în desfășurare. Din primele date, reiese că e un tip nou de fraudă cu certificate, având în vedere că datele se regăsesc și în sistem”, a spus șeful DSP Arad. 

Autoritățile urmează să colaboreze pentru a stabili cum au fost introduse datele bărbatului în Registrul Național de Vaccinare, fără ca acesta să fi fost vaccinat.  
Nu este singura problemă de acest fel. DSP se mai confruntă și cu teste PCR false, mai multe cazuri fiind în cercetare împreună cu polițiștii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel