Dormitul pe spate, riscuri. Cum trebuie să stai corect, dacă dormi pe spate. Florin Govor: Asta reduce la jumătate presiunea de pe coloană

dormitul pe spate - FOTO: Freepick@YuriArkusPeople
EXCLUSIV
Dormitul pe spate pune presiune pe coloană. De aceea, vă puteți trezi cu dureri de spate, dar și de cap. Ce alte riscuri implică dormitul pe spate.

Dormitul pe spate se spune că este cel mai odihnitor, însă nu pentru toată lumea. Poziția de dormit este strâns legată de calitatea somnului, dar ceea ce funcționează pentru o persoană nu va funcționa neapărat pentru alta.

Mulți oameni subestimează adesea impactul pe care poziția de dormit o are asupra stării de bine. Poziția ta de dormit are multiple implicații asupra sănătății tale în general. Aceasta ar putea provoca unele dureri de spate pentru unii și de fapt ameliora unele dureri deja existente în altele.

Unii oameni au experimentat, de asemenea, mai multe probleme după ce au dormit pe spate în mod frecvent.

Vezi și: Vaccinul antigripal, distribuit medicilor de familie. Cine trebuie să se imunizeze cu prioritate

Dormitul pe spate, riscuri pentru coloană

Dormitul pe spate poate fi riscant pentru coloana vertebrală. Terapeutul Florin Govor a explicat în exclusivitate pentru DC Medical, care este impactul dormitului pe spate asupra coloanei și ce ar trebui să facem pentru a avea un somn odihnitor, dacă optăm să dormim pe spate.

”Dormitul pe spate pune o presiune asupra coloanei vertebrale de aproximativ 25 de kg. Dacă stai culcat pe spate, și îți pui o pernă sub genunchi, acest lucru reduce la aproximativ jumătate presiunea de pe coloana lombară”, a explicat Florin Govor, terapeut, în exclusivitate pentru DC Medical.

Vezi și: De ce este mai bine să mănânci smochinele proaspete. Hâncu, despre beneficiile incredibile: Sunt extraordinare pentru digestie, longevitate

Dormitul pe spate, riscant pentru persoanele cu diferite boli

Dormitul pe spate poate fi negativ pentru persoanele care suferă de anumite boli. Acest lucru se referă în mod specific la oricine care are deja unele provocări de dormit, cum ar fi insomnie, apnee de somn, sau probleme de sforăit din cauza dificultăților de respirație.

Dormitul pe spate ar putea amplifica severitatea unor astfel de probleme, necesitând astfel o asistență medicală imediată pentru a remedia același lucru, arată Garrow Wellness Center.

Dormitul pe spate, contraindicat femeilor însărcinate

Femeile ar trebui să evite total dormitul pe spate în orice etapă a sarcinii. Această poziție limitează circulația la copil, afectând astfel creșterea și putând provoca alte probleme care se manifestă fie în timpul sarcinii, fie în etapele ulterioare de dezvoltare ale copilului. Dormitul pe spate inhibă, de asemenea, uterul să apese pe ficat, ceea ce nu este ideal în stadiile inițiale și formative ale sarcinii.

Cea mai bună poziție de dormit pentru femeile însărcinate este poziția fetală, deoarece se asigură că toate aceste probleme sunt cu siguranță ținute la distanță.

Vezi și: Soluția pentru ca România să crească numărul de donatori de organe. Gabriel Oniscu: O viață poate salva 7 vieți. Anumite opțiuni, în România, nu sunt dezvoltate deloc

Dormitul pe spate, nerecomandat persoanelor care sforăie

Dormitul pe spate te-ar putea afecta și ar putea duce la sforăit excesiv, deoarece cauzează adesea probleme de respirație. Unii oameni încearcă să-și diversifice pozițiile de dormit din spate prin adoptarea unor stiluri variate.

Dormitul pe spate te va face să sforăi și ar putea fi dăunător și periculos pentru cei care au deja alte afecțiuni preexistente, cum ar fi apneea de somn. Prin urmare, este prudent să încercați să nu mai dormiți pe spate.

Dormitul pe spate și problemele neurologice

Dormitul pe spate împiedică creierul să elimine în mod eficient deșeurile în comparație cu momentul în care dormiți în alte poziții, cum ar fi partea laterală. Acest lucru ar putea provoca sau declanșa afecțiuni neurologice, cum ar fi Alzheimer. Ar putea tinde să fie un argument simplificat, dar are o bază medicală solidă. Dormitul pe spate ar putea, prin urmare, să vă provoace unele probleme neurologice grave dacă este făcut pentru o perioadă lungă de timp.

Vezi și: Ipohondrii, bolnavii închipuiți. Cum știi dacă ești un ipohondru. Leca: Se duce cu drag mult la medic și caută răul din orice. Își dorește să aibă ceva rău ca să fie vizibil

Dormitul pe spate, cauza unor dureri

Această poziție cauzează probleme lombare. Spatele este adesea încordat și în mod constant într-o poziție nefirească. Acest lucru are unele ramificații, deoarece duce la dureri de spate mai mici, care pot tinde să fie destul de problematice.

Dormitul pe spate, asociat cu un somn de slabă calitate

Dormitul pe spate afectează de obicei alimentarea cu sânge a gâtului până la față și creier. Aceasta duce la somn foarte sărac în timp ce afectează tiparele de dormit și abilitățile cognitive, în general. Acest lucru este adesea asociat cu problemele pe care le provoacă la artera carotidă.

Vezi și: Psihiatru, mesaj pentru părinți: Dorința voastră de a avea un copil cuminte duce la niște oameni neputincioși, care vor fi tot timpul la risc în fața criticii, în fața eșecului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel