Dormitul dezbrăcat, beneficii pentru sănătate. Unele s-ar putea să te surprindă

dormitul dezbracat - FOTO: Freepik
Dormitul dezbrăcat s-ar putea să nu fie primul lucru la care te gândești atunci când vine vorba de îmbunătățirea sănătății tale, dar există unele beneficii care ar putea fi prea bune pentru a fi ignorate.

Dormitul dezbrăcat are multiple beneficii asupra sănătății. Este posibil să fi auzit de unele dintre acestea, dar altele s-ar putea să vă surprindă, potrivit Healthline.

Adormiți mai repede

Temperatura corpului tău este un factor important pentru modul în care adormi. Este de fapt parte din ritmul tău circadian, ritmul biologic care acționează că "ceasul" corpului tău pentru somn. Un studiu din 2012 de la Institutele Naționale de Sănătate a constatat că temperatura camerei în care dormi este unul dintre cei mai importanți factori în obținerea unui somn de calitate.

Răcirea îi spune corpului tău că este timpul să doarmă, așa că dormitul dezbrăcat - și permițând temperatura corpului să scadă - vă poate ajuta de fapt să adormiți mai repede.

Vezi și: Gaura maculară, afecțiunea frecventă la femei. Medic: Cititul este sever afectat la ochiul bolnav

O calitate mai bună a somnului

Nu numai că răcirea corpului vă ajută să adormiți mai repede, ci vă îmbunătățește și calitatea generală a somnului. Experţii sugerează că temperatura ideală pentru dormitorul tău este undeva între 15 - 19°C.

Dacă este prea frig sau prea cald, riști să-ți afectezi somnul rapid de mișcare a ochilor, care este etapa de vis a somnului și ajută la reîmprospătarea creierului și a corpului. Dormitul dezbrăcat este o modalitate de a rămâne rece. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, privarea cronică de somn este legată de multe condiții de sănătate, inclusiv diabetul de tip 2, bolile inimii și vaselor de sânge, obezitatea și depresia.

Menține pielea sănătoasă

Deoarece dormitul dezbrăcat vă poate ajuta să vă creșteți calitatea generală a somnului, vă poate îmbunătăți și pielea. Un mic studiu a analizat dacă somnul sărac a limitat capacitatea pielii de a se vindeca de o rană mică. Cercetătorii au împărțit participanții în trei grupuri - unul care a primit un somn "adecvat", unul care a fost lipsit de somn și un al treilea care a fost lipsit de somn, dar a primit nutrienți suplimentari.

Ceea ce au descoperit cercetătorii a fost că grupul care dormea bine și-a revenit mai repede decât celelalte două grupuri.  Nutriția suplimentară nu a influențat durata de vindecare a rănilor. Acest lucru arată că obținerea unui somn suficient ar putea ajuta pielea să se recupereze și să rămână sănătoasă, iar dacă dormitul dezbrăcat ajută ca acest lucru să se întâmple, chiar mai bine.

Vezi și: Trăsăturile de personalitate, legătură cu declinul cognitiv. Cum poate modul în care ne comportăm să provoace Alzheimer

Reduce stresul și anxietatea

Un alt motiv pentru care dormitul dezbrăcat ar putea fi o schimbare bună este că ar putea ajuta la reducerea stresului general și anxietate. Nu este un secret faptul că somnul sărac are un impact major asupra nivelului de stres. Studiile sugerează că somnul slab este legat de depresie şi chiar de riscul crescut de suicid.

În timp ce stresul și anxietatea pot provoca insomnie, este important să rețineți că îmbunătățirea calității somnului - și obținerea unui somn suficient - vă poate ajuta.

Preveniți creșterea în greutate

Somnul inadecvat a dus la o creștere a greutății corporale, potrivit unui studiu care a urmărit peste 21.000 de persoane timp de trei ani. Persoanele care se pare că au dormit egal sau mai puțin de 5 ore pe noapte au fost mai susceptibile de a câștiga în greutate.

Un alt mod prin care dormitul dezbrăcat vă poate ajuta să vă mențineți greutatea constă în menținerea corpului mai rece pe timp de noapte. Acest lucru vă poate ajuta să vă stimulați abilitățile de ardere a caloriilor.

Risc mai mic de boli de inimă şi diabet de tip 2

Dacă nu dormi suficient noaptea, ai putea fi la risc pentru diabet sau boli de inimă. Un studiu din 2010 a analizat date de la 1.455 de persoane pe parcursul a șase ani și a constatat o asociere între durată mai mică a somnului și riscul crescut de diabet, care, la rândul său, vă poate crește riscul de boli de inimă.

Dormind dezbrăcat, vă puteți crește capacitatea de a adormi mai repede și de a rămâne adormit, ceea ce ar putea face diferența atunci când vine vorba de sănătatea voastră.

Vezi și: Boabele de muștar, beneficii pentru sănătate. Cum să le consumi

Promovați sănătatea vaginală

Dormitul dezbărcat este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a crește sănătatea vaginală și pentru a evita infecții drojdie. Lenjeria de corp poate crește riscul de o infecție vaginală drojdie, deoarece drojdiei îi place să crească în locurile calde și umede.

Indiferent de ceea ce purtați în timpul zilei, dormitul dezbrăcat este o modalitate ușoară de a vă aerisi vaginul și de a-l menține sănătos.

Creșterea fertilității masculine

Femeile nu sunt singurele care pot beneficia de dormitul dezbrăcat. Un studiu recent pe 656 de bărbați a sugerat o legătură între purtarea lenjeriei strânse și scăderea numărului de spermatozoizi.

Vezi și: 7 alimente care aduc fericirea. Cum îți influențează starea de spirit

Creșteți stima de sine

Dormitul dezbrăcat este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a intra în contact cu corpul tău și de a-ți spori stima de sine. Un studiu a constatat că petrecerea timpului gol a ajutat la creșterea stimei de sine și a imaginii generale a corpului, ceea ce este cu siguranță un câștig atunci când vine vorba de îmbrățișarea iubirii de sine.

Îmbunătățiți-vă relația

În timp ce sexul poate fi o mare parte din relaţia ta, dormitul dezbrăcat alături de partenerul tău poate fi la fel de minunat. De fapt, un studiu a descoperit că contactul piele-piele între adulți stimulează eliberarea de oxitocină, care joacă un rol important în construirea atașamentului între parteneri.

Chiar mai bine? Atingerea partenerului este, de asemenea, excelentă pentru sănătatea ta - nu doar pentru relația ta - și dormitul dezbrăcat este o modalitate fantastică de a culege ambele beneficii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

academia de sanatate
  LIVE
Importanța testelor genetice. Conf. univ. dr. Viorica Rădoi, la Academia de Sănătate
AVC: Trei factori de risc majori. Doi provoacă AVC sever

Crossuri externe

pixel