Alimentația în sezonul rece poate fi...
Doi medici de familie, soţii Armand şi Liliana Daneliuc trebuie să despăgubească cu 70.000 de euro o fostă pacientă, căreia i-au prescris un edicament puteric, în dozaj greşit. Pacienta a ajuns să ia de două ori pe zi tratamentul, în condiţiile în care ar fi trebuit să o facă de două ori pe săptămână, porivit ziaruldeiasi.ro.
La finele anului 2014, Valeria C. a mers la medicul de familie Armand Daneliuc, cu care pacienta colaborase, în trecut, foarte bine. Ieşeanca a primit un bilet de trimitere de la doctorul de familie, cu care s-a dus la Spitalul Clinic de Recuperare, unde a fost diagnosticată de poliartrită reumatoidă. Medicul specialist i-a recomandat pacientei medicamentul Metotrexat, pe care ar fi trebuit să îl ia de două ori pe săptămână.
Cu acea recomandare, Valeria C. a mers la cabinetul medicului său de familie, acolo unde a primit o reţetă pentru medicamentul Metotrexat, însă în doză greşită: 10 mg x 2/zi timp de 30 de zile în loc de 2 x 10 mg/săptămână. Cu rețeta respectivă pacienta a obținut de la farmacie medicamentul.
„Reclamanta şi-a administrat singură medicamentul respectiv, în dozajul menţionat pe reţeta emisă de pârâţi, începând cu 22.12.2018. După 5 zile de tratament, starea de sănătate a acesteia s-a înrăutăţit şi a fost necesară internarea sa în spital“, se arată în motivarea sentinţei.
Femeia a fost diagnosticată cu pancitopenie, stomatită, eczemă inghinală şi interfesier suprainfectat, toate efecte secundare ale medicamentului admiistrat greșit.
Potrivit motivării instanţei, supradoza de Metotrexat nu i-a pus viaţa în pericol. „Practic, reacţia violentă a organismului a fost ceea ce i-a salvat viaţa, din perspectiva respectivei analize a dozajelor“, au precizat judecătorii.
Pentru această administrare defectuoasă invocată de instanţă, Colegiul Medicilor a aplicat o mustrare doctorilor de familie, din cauza unei proceduri iniţiate ca urmare a unei plângeri depuse de aceeaşi pacientă.
Valeria C. a cerut daune morale de 100.000 de euro, însă judecătorii au considerat că e îndreptăţită să primească 70.000 de euro, deoarece sănătatea fizică şi psihică a femeii a fost afectată.
„Astfel, au fost probate starea de rău provocat reclamantei, care a necesitat internare de urgenţă, tratament şi apoi supraveghere pentru o perioadă de aproximativ trei săptămâni, consultaţii şi analize ulterioare, consecinţele fizice ale tratamentului defectuos fiind remise abia la începutul lunii martie 2015 . De asemenea, deşi nu s-a reţinut primejduirea concretă a vieţii reclamantei, s-a putut reţine o periclitare potenţială a vieţii acesteia“, au motivat judecătorii.
Sentința nu este definitivă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Acest truc simplu te scapă rapid de...