Disfonia, răgușeala, simptom după răceală, dar și al cancerului laringian. Medic: Este vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce

disfonia raguseala simptom dupa raceala. FOTO: Freepik @gpointstudio
Disfonia este simptom al infecțiilor la nivelul gâtului, dar și al altor boli, printre care cancerul laringian sau infectarea cu HPV.

Disfonia, răgușeala, este un simptom normal după răceli sau infecții la nivelul gâtului. Însă aceasta poate să fie un simptom al altor boli, inclusiv al cancerului laringian ori al infectării cu HPV.

”Disfonia reprezintă o tulburare a timbrului și intensității vocii. Poate să apară brusc, de exemplu după un strigăt puternic, la un meci, sau se poate instala lent, în timp, cum apare la fumătorii cronici, unde laringita cronică va dezvolta în final un cancer de laringe.

Disfoniile pot să apară solitar, ca singur simptom sau pot fi însoțite și de alte manifestări. În episoadele infecțioase, inflamatorii, sunt însoțite de febră, de frisoane, de stare generală alterată. În altă patologie pot fi însoțite de dureri la nivelul gâtului, fie spontane, fie în timpul alimentației, sau pot fi însoțite de tulburări respiratorii, de insuficiență respiratorie, de dificultate în a inspira aerul”, a explicat dr. George Mincu, medic primar ORL, la Digi 24.

Potrivit medicului, disfoniilor pot să apară la orice vârstă, inclusiv la copii, la cei ”care sunt hiperactivi, care vorbesc mult cu voce tare, țipă, pot dezvolta polipi la nivelul corzilor vocale”, a subliniat medicul. De asemenea, disfoniile pot să apară la persoanele care prin specificul profesiei vorbesc foarte mult: actori, cântăreți sau profesori. 

Câte tipuri de disfonii există 

Medicul Mincu a explicat câte tipuri de disfonii există, dar și ce înseamnă o diagnosticare precoce a răgușelii.

Astfel, pot fi:

- disfonii malformative, care apar de la naștere, din cauza glotei palmate care lipește cele două corzi vocale,

- disfonii traumatice, fie prin inhalarea de lichide fierbinți, gaze toxice sau prin traume externe, accidente de muncă, accidente de circulație sau accidente sportive

- disfonii nervoase, prin paralizia nervilor care asigură mobilitatea corzilor vocale. Acestea apar în special în patologia glandei tiroide, gușile tiroidiene foarte mari sau cancerul tiroidian, care înglobează nervii laringieni, care ajută la mobilitatea corzilor vocale.

- disfonii produse de diverse tumori, atât tumorile benigne, polipii laringieni sau papilomatoza laringiană sau disfoniile produse de cancerul laringian.

”Ce este important de reținut, deoarece în această formă de cancer, cel laringian, disfonia apare foarte precoce, poate fi diagnosticat foarte de timpuriu, în situația în care pacientul este conștient și se prezintă la un examen medical. Și atunci cancerul laringian poate fi tratat în ziua de astăzi în procent de aproape 100 la sută. Este un cancer vindecabil, cu cât este descoperit mai precoce”, a subliniat medicul ORL.

Răgușeala și prezentarea la medic

”Răgușeala trebuie să ne îngrijoreze când apare fără fără o cauză evidentă, deci nu am avut o gripă, o viroză, nu am fost răciți, nu am țipat, nu am avut traume laringiene, am fost poate cel mult fumător și se instalează această răgușeală care persistă mai mult de două-trei săptămâni. În această situație, pacientul va trebui neapărat să efectueze un examen clinic ORL.

Este o examinare relativ ușoară, facilă, iar modern acest examen se face endoscopic, mai exact fibroscopic, cu un tubuleț foarte fin, subțire, racordat la un ecran-cameră video, care se introduce prin fosa nazală și care permite vizualizarea corzilor vocale, atât a structurii lor, cât și a mobilității corzilor vocale”, a explicat dr. Mincu la Digi 24.

Cum se tratează disfoniile

Tratamentul disfoniilor se face în funcție de diagnosticul primit. Astfel, dacă este necesară, în cazul polipilor se face intervenție chirurgicală.

În cazul unei răgușeli ca urmare a oboselii corzilor vocale este suficient repausul vocal și administrarea de de vitamine.

Tratamente naturiste și mituri

Cel mai important tratament naturist al disfoniei este hidratarea. Nu se recomandă băuturile carbogazoase, nici cele fierbinți sau foarte reci. Mitul conform căruia ”lichidele fierbinți ajută în caz de răceală” este foarte greșit, deoarece un aliment foarte cald este un factor iritant.

Astfel, pentru hidratarea corecta, cele mai bune lichide sunt apa plată, ceaiurile sau sucuri naturale. Lichidele reci sunt o ”cerința” a organismului atunci când temperatura externă este ridicată, însă nu este recomand abuzul.

De asemenea, cu toate că există numeroase mituri în ceea ce privește consumul de miere, propolis sau gălbenuș pentru îmbunătățirea vocii, nu există studii concrete în acest sens.

 Răgușeala prelungită, simptom al infectării cu HPV. Medic: Se dezvoltă din corzile vocale

Răgușeala prelungită, care durează mai mult de trei săptămâni, este un simptom al infectării cu virusul HPV (Human Papilloma Virus), cel care produce una dintre formele cele mai răspândite de cancer în rândul femeilor.

Acestă răgușeală, numită și simptom cronic, poate fi diagnosticată de către medicul ORL, prin vizualizarea corzilor vocale, printr-un tub subțire. ”Prin faringe, ajungem și vedem structura corzilor vocale și mobilitatea acestora, ele se mișcă, iar dacă au mișcări normale, dacă sunt simetrice, dacă le închid spațiul laringian complet”, a explicat dr. Mirabela Soare, medic specialist ORL, la ”Doctor de bine” de la Pro TV, metoda prin care se poate pune diagnosticul acestei răgușeli.

Infecția cu HPV este unul dintre motivele răgușelii prelungite. ”Se dezvoltă din cadrul corzii vocale, din epiteliul corzilor vocale. Dau răgușeală, dau dificultăți la respirație, care poate fi în grade diferite în funcție de cât de afectată este zona. Orice boală este tratabilă atâta timp cât diagnosticul se pune precoce”, a adăugat dr. Soare.

Virusul HPV afectează, în cazul femeilor, preponderent zona genitală, mai mult, poate determina leziuni canceroase, care să ducă la cancerul de col uterin. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Durerile de gât pot trece cu repaus vocal și câteva alimente. Lista celor mai bune alimente pentru dureri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel