Director OMS: vaccinaţii şi cei trecuți prin boală se pot infecta cu Omicron

Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS
Directorul organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, susține că este mai bine să se renunțe zilele astea, de sărbători, la festivități, pentru ca ”mâine” să se poată ”celebra viața” și să fie mai puține infectări COVID.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a confirmat luni evidenţa clară că persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID-19 sau cele care au trecut prin boală se pot infecta cu noua variantă Omicron, a cărei răspândire se accelerează în lume.

La o conferinţă cu reprezentanţii presei internaţionale de la Geneva, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că informaţia care se analizează în ce priveşte Omicron arată că această variantă circulă mai rapid decât celelalte şi că "este probabil ca aceia vaccinaţi şi cei care s-au vindecat de COVID-19 să se infecteze sau să se reinfecteze".

Şeful OMS a îndemnat la o conştientizare a acestei situaţii, când mai rămân câteva zile până la sărbătorile de sfârşit de an, subliniind că este mai bine să renunţăm azi la festivităţi, pentru ca "mâine" să putem "celebra viaţa". 
"Ne-am săturat de această pandemie. Vrem să petrecem mai mult timp alături de familia noastră", însă pentru a-i proteja pe ei, trebuie să ne protejăm înainte pe noi, acest lucru înseamnă în unele cazuri să renunţăm la evenimente", a spus directorul OMS.

În mijlocul celui de-al 5-lea val care afectează numeroase ţări şi apariţiei noii variante Omicron, Tedros şi-a exprimat dorinţa ca "2022 să fie anul în care să punem capăt pandemiei". "Dacă vrem să punem capăt pandemiei anul viitor, trebuie să punem capăt accesului inegal la vaccinuri şi să reuşim ca 70% din populaţia fiecărei ţări să fie vaccinată până la mijlocul anului viitor", a precizat el, arată Agerpres.

Virusologul român Cristian Apetrei, stabilit în Statele Unite ale Americii, se întreabă dacă varianta Omicorn va înlocui tulpina Delta sau dacă acestea se vor combina. Despre această din urmă idee specialiștii avertizează că virusul reieșit din îmbinarea celor două tulpini COVID se va transmite foarte repede și va avea o mare patogenitate mai mare. ”În momentul de față, întrebarea-cheie este dacă Omicron va înlocui Delta. Cocirculația lor ar crea un risc real de recombinare, din care poate rezultă un virus cu transmisibilitate crescută și patogenitate mai mare”, susține virusologul Cristian Apetrei, profesor de boli infecţioase şi microbiologie la Universitatea din Pittsburgh-SUA.

Potrivit acestuia, cercetările făcute de experți în medicină din Hong Kong despre Omicron arată că această din urmă variantă a infecției COVID ”s-a replicat de 70 de ori mai rapid în bronhii comparativ cu Delta și Wuhan, ceea ce explică transmisibilitatea fenomenală a virusului". Iar în alveole - Omicron "se replică de 10 ori mai puțin eficient decât Delta și Wuhan, ceea ce probabil sugerează o infecție mai puțin patogenă, adică o boală mai puțin severă". Virusologul Cristian Apetrei subliniază că severitatea unei boli e dată și de reacția organismului la infecție, nu doar de modul în care se înmulțește și se răspândește virusul, potrivit Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

10 metode care stimulează nervul vag în mod natural

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel